- Coincidenţe sau Lucrarea Lui Dumnezeu! -

Un nou lăcaş de cult în oraşul Năsăud

Floarea Pleş

Încerc să imortalizez părerile mele privitoare la activitatea şi realizările obţinute de către doi preoţi tineri: Florin Rusu şi Lucian Greabu, parohi la Catedrala din Năsăud (parohia nr.1), locaş pe care îl frecventez, aparţin ca enoriaş de această parohie.
Cei doi au har şi dar preoţesc în activitatea pastorală, săvârşesc cu demnitate, cu smerenie, cunoaştere şi supunere Sfânta Liturghie, care nu este o simplă tradiţie, ea este însăşi viaţa bisericii, în legătura ei vie cu Isus Hristos, cu Duhul Sfânt.
Săvârşesc Sfântul Maslu şi acatistele în fiecare seară, sunt Taine prin care se primesc anumite daruri-împliniri.
În activitatea misionară au întreprins pelerinaje cu credincioşii, mai ales cu cei tineri, la Mănăstirea Nicula cu icoanele Maicii Domnului, iar la Mănăstirea Rebra-Parva deplasarea au făcut-o cu bicicletele. În preajma examenelor de bacalaureat şi capacitate au stabilit un program de rugăciune la care au participat elevi, studenţi şi chiar părinţi, iar ceea ce trebuie apreciat este modul de încurajare la învăţătură a elevilor din parohie, acordând sub formă de premiu – un bilet în Tabăra elevului care a obţinut media cea mai mare la absolvire, este al doilea an când se face această evidenţiere.
În activitatea administrativă, unde intervine răspunderea şi grija pentru buna gospodărire a avuţiei bisericii: reparaţii, întreţinere, amenajări, dotări, construcţii noi – investiţii ş.a.m.d., este de fapt subiectul sau activitatea despre care voi scrie, referindu-mă cu precădere la construirea noului locaş de cult ortodox „PARACLISUL SFÂNTULUI PROROC ILIE”, realizat în partea de jos a oraşului, la aproximativ 1,5 km distanţă de centru, într-o zonă numită Valea Spinului, unde majoritatea locuitorilor sunt de etnie Romă.
Pentru a scrie despre această construcţie, am abordat în discuţie pe părintele Florin Rusu, rugându-l să-mi dea câteva relaţii.
Cu multă bunăvoinţă şi cu starea unui om mulţumit mi-a spus: Am reuşit cu efort şi multă muncă, şi nu ştiu dacă ceea ce s-a întâmplat pe parcursul ridicării micii bisericuţe „Paraclisul Sf. Ilie”, a fost o coincidenţă sau Lucrarea Lui Dumnezeu? Probabil a fost şi una şi alta, dar Lucrarea Lui Dumnezeu a fost cu siguranţă !
Paraclisul Sf. Proroc Ilie s-a construit la îndemnul ÎPS Andrei Andreicuţ şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, îndemn făcut acum trei ani – 20.07.2012, la Mănăstirea Nuşeni, aflându-se la Hramul Mănăstirii ocrotită de Sf. Proroc Ilie, sărbătoare la care în grupul soborului de preoţi era şi pr. Florin Rusu.
Cum preoţii, în rânduiala bisericii sunt supuşi ascultării, cu receptivitate şi ambiţie pr. Florin, a doua zi a înştiinţat despre cele sugerate de Înaltpreasfinţitul la Nuşeni, pe colegul de slujire pr. Lucian Greabu şi pe pr. pensionar Dumitru Tomi; toţi au îmbrăţişat ideea, demarând acţiunea de construire a locaşului de cult - Paraclisul Sf. Ilie, în zona Valea Spinului din oraşul Năsăud.
De la început şi chiar pe parcursul executării lucrărilor, grijile, problemele, zbaterile, au fost de toate felurile, plecând de la găsirea unui teren, apoi alocarea de fonduri, forţa de muncă, materialele de construcţii, obţinerea aprobărilor de la organele abilitate, etc., dar cu toate acestea, cei doi preoţi Florin Rusu şi Lucian Greabu nu s-au lăsat, au continuat lupta văzându-şi visul împlinit la data de 20.07.2015, când pentru prima dată în noul locaş Paraclisul Sf. Ilie s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu.
Plecând de la spusele părintelui Florin Rusu, coincidenţă sau Lucrarea Lui Dumnezeu, pe parcursul ridicării construcţiei, multe situaţii au fost asemănătoare cu cele parcurse de Sf. Ilie:
- Problema terenului s-a rezolvat, a fost donat de văduva Cazacu Raveca din Năsăud, este lângă un pârâiaş, aşa cum şi Sf.Ilie a stat lângă un pârâiaş – CHERIT (III REGI 17,1/1) şi a fost primit de către o văduvă din Sarepta Sidonului (III REGI 17,9).
Au început lucrările fără nici o colectă de bani din partea Catedralei, fondurile au fost asigurate doar din donaţii şi sponsorizări de la toate categoriile de oameni şi instituţii: ÎPS Andrei şi Mitropolit, Consiliul Judeţean prin preşedintele Emil Radu Moldovan, Primăria oraşului Năsăud - primar Mircea Romocea, deputatul Ioan Oltean şi alţii.
În timpul lucrărilor, când se ajungea la impas, preoţii Catedralei citeau acatistul Sf. Ilie, iar ca o minune, lucrările se porneau din nou.
Forţa de muncă a fost asigurată prin consilierii Catedralei şi alţi localnici binevoitori, care au contribuit din plin la ridicarea Paraclisului, iar femeile, prin rotaţie, asigurau zilnic mâncarea.
O donaţie importantă a făcut şi un consilier bisericesc din parohia Catedralei: - Iconostasul şi icoanele de pe el (nu-şi doreşte dezvăluirea numelui), consilier care în luna iulie 2015 a împlinit vârsta de 70 de ani, şi care la rândul lui a primit în dar de la foştii colegi de muncă un tablou cu un Iconostas pictat, după modelul Iconostasului de la biserica Mănăstirii „Sf. Proroc Ilie” de la Nuşeni, fără ca aceştia să ştie de donaţia făcută de sărbătorit la Paraclisul Sf. Ilie din Năsăud, este şi asta o coincidenţă?
Deci a donat un Iconostas lui Dumnezeu şi a primit un altul de la prieteni!
În ziua de 20.07.2015 (luni), în locaşul nou „Paraclisul Sf. Ilie” s-a oficiat Taina Sf. Maslu de către 12 preoţi ortodocşi: pr.dr. Celsie George, Rusu Florin, Greabu Lucian, Ovidiu Sermeşan, Theodorescu Crin din Năsăud, Morar Dumitru – Salva, Hoha Nicolaie – Rebrişoara, Motofelea Ionel – Cepari, Roş Ştefan – Gersa I, Nedelea Teodor – pensionar, Mureşan Iuliu – Irlanda (Dublin) şi Pop Călin – Amsterdam. O slujbă de înalte trăiri duhovniceşti, încărcată de emoţii, de coincidenţe şi mulţumiri sufleteşti.
- La Sf. Maslu s-a adus untdelemn şi făină, ceea ce i-a oferit şi văduva din Sarepta Sidonului Sf.Ilie (III REGI17-12).
În cadrul activităţii Cercului preoţesc aparţinând Protopopiatului Năsăud, preoţii Catedralei (parohia nr.1) au organizat desfăşurarea evenimentului de slujire a Sf. Maslu, la Paraclisul Sf. Ilie, sub grija şi efortul cărora s-a ridicat acest locaş de cult.
A fost un succes, şi din nou un semn DIVIN apare: pe parcursul slujirii celor şapte Evanghelii, parcă din senin au căzut câteva picături de ploaie, care au răcorit pământul după o secetă de săptămâni în şir, care apoi a şi continuat cu căldură greu de suportat.
Fenomenul a fost perceput de cei prezenţi, în jur de 100 de enoriaşi, ca o minune Dumnezeiască, a fost Lucrarea Lui Dumnezeu şi a Sfântului Ilie.
Dintre cei 12 preoţi prezenţi la Taina Sf. Maslu, trei dintre ei au o legătură mai deosebită cu Sf. Ilie, astfel: la Mănăstirea Nuşeni în data de 20.07.1996, părintele Ovidiu Sermeşan a fost hirotonit – diacon, iar părintele Ştefan Roş de la Gersa I a fost hirotonit – preot. Tot de Sf. Ilie, în 20.07.2002, părintele Lucian Greabu a săvârşit prima Liturghie în prima sa parohie din Iuriu de Câmpie, com. Cojocna, jud. Cluj.
La încheierea evenimentului, înainte de miruirea credincioşilor, cuvântul de învăţătură a fost rostit de vrednicul şi apreciatul părinte Ovidiu Sermeşan, preot la Biserica dintre blocuri „Sf. Ioan Botezătorul”, stăpânindu-şi emoţia, dat fiind coincidenţele arătate mai sus, cu multă înţelepciune şi dăruire a vorbit despre
Sf. Proroc Ilie, misiunea pe care a desfăşurat-o, minunile făcute cu puterea dată de Dumnezeu: înmulţirea făinii şi undelemnului văduvei apărute în cale, aprinderea focului, venirea ploii după o perioadă de 3 ani şi jumătate, timp în care nu a plouat, şi despre multe alte daruri primite de la Dumnezeu de Sf. Ilie.
Părintele Ovidiu a îndemnat credincioşii la rugăciune, către Maica Domnului, către Sf. Ilie şi ceilalţi Sfinţi, care sunt mijlocitorii noştri, prin care ne cerem iertare Bunului Dumnezeu, pentru că suntem păcătoşi şi greşim în fiecare zi şi nu îndrăznim a ne ruga direct Lui Dumnezeu Tatăl.
Prezenţa preoţilor în număr mare la Sf. Paraclis a adus un plus de valoare şi frumuseţe creştinească, prin modul de slujire, prin comunicarea cu oamenii, în spiritul educaţiei creştine şi a îndemnului la pace, prietenie şi iubire – Dumnezeu este iubire!
În concluzie, noua construcţie – biserică „Paraclisul Sf. Proroc Ilie” a înfrumuseţat aşa zisa zonă Valea Spinului, din oraşul Năsăud, denumire care, după părerea mea nu mai corespunde!
Nu mai este ca înainte: teren nelucrat, mizerie, sărăcie, oameni hărţăgoşi, etc.
Astăzi este o zonă îngrijită, case moderne, construite după cele mai frumoase modele, dispun de toate utilităţile: băi, sufragerii, multe încăperi, proprietarii au maşini la scară, iar acel pârâiaş este colmatat, cu vărsare în râul Someşul Mare.
Denumirea potrivită ar fi Valea Sf. Proroc Ilie, o s-o ocrotească!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5