Un nou număr al revistei „Vatra veche” şi câţiva bistriţeni

Adrian Laurenţiu

A apărut de curând numărul 8/ 2015 al revistei Vatra veche, revista lui Băciuţ, cum i se mai spune, pe bună dreptate, un număr doldora de subiecte bune de citit: poezie, proză, recenzii şi cronici literare, interviuri, eseu, memorii. Şi câte şi mai câte. Vreme să ai, ca să le poţi lectura pe toate! Un număr din care nu lipsesc (Doamne fereşte!) bistriţenii. Ca de exemplu, Melania Cuc, care scrie despre cartea Silviei Bitere: „Vis del Mar”, dar şi despre „Cartea cu politice” al unui alt bistriţean, Virgil Raţiu. „O carte ca un buletin de informaţii, susţine, printre multe altele, cronicarul, citeşti şi te întrebi, cum de tu, om obişnuit, ai trecut zi de zi pe lângă acest tumult de sentimente, schimbări în optica naţională, hazlii comentarii la colţ de stradă, aşa ca pe lângă nişte uriaşe benzi desenate pe zidurile oraşului în care trăieşti, şi… nu ai avut ochi să vezi nimic din ce au văzut ochii şi sufletul lui Virgil Raţiu?”
Cum le spune Virgil în tabletele sale, mai rar cineva, bibicule!, am adăuga noi. Să le tot citeşti…
„Menuţ Maximinian scrie poezie cu uşurinţa unui poet talentat, care ştie să exprime cu o dezinvoltură de invidiat, deopotrivă, bucuriile şi necazurile vieţii de zi cu zi. Versurile sale oglindesc realitatea unui cotidian, zbuciumat adeseori.
Sinceritatea, căldura, claritatea discursului liric şi nu în ultimul rând frumuseţea unor metafore sunt doar câteva din calităţile poeziilor sale incluse în acest minunat volum”, scrie Ioan Vasiu despre volumul „Noduri în haos”, semnat de Menuţ Maximinian”. Nimic rău că o spune şi nici cum o spune. Baiul e că nu-l poţi contrazice pe recenzent!
Gherleanul Iulian Dămăcuş s-a aplecat (cu folos, se vede!) asupra volumului „Bumbuşca şi alte povestiri” de Veronica Oşorheian, originară din Leşu Ilvei. Deci, tot bistriţeancă.
„Povestirile din acest volum sunt pline de nostalgia satului natal şi a copilăriei, tablouri de vis care, din păcate, mai pot fi reînsufleţite doar prin cuvinte.. cuvinte-întâmplări, cuvinte-personaje (de menţionat în mod special poreclele specifice arealului de la poalele Bârgăului, «nume» care completează – prin ascuţimea observaţiei şi inspiraţia inventării unui nou patronim adecvat – portretele personajelor prezente în paginile cărţii.” Oricât am vrea s-o sucim şi răsucim, adevărul e că Veronica Oşorheian scrie bine despre copilărie şi, se pare, nu are de gând, cel puţin deocamdată, să părăsească „zona”. Şi bine face, zicem noi. „Bumbuşca şi alte povestiri” este o carte de referinţă pentru creaţia autoarei. Şi nu numai.
În sfârşit, un ultim bistriţean (mai exact, beclenar de pe lângă Turda!), este Aurel Podaru (adică, subsemnatul!), cel care scrie despre „Sosia lui Cosmin” de Valer Turcu-Iorga. O nuvelă a cărei acţiune se petrece la sfârşitul „obsedantului deceniu” şi începutul anilor '60, când procesul de colectivizare se află „în plin avânt”, cu zeloşi activişti de partid care „fac totul” pentru a-i lămuri pe ţărani să se înscrie în gospodăria agricolă colectivă. Vremuri de mult apuse, dar nu uitate de cei care le-au trăit. O carte care trebuie citită mai ales de tineri, care n-au avut „norocul” să cunoască „pe viu” acele vremuri.
Ar fi încă multe de spus despre acest număr al revistei, dar, bănuiţi de ce, ne oprim aici. Cu îndemnul de a citi „Vatra veche”, o revistă în care semnează nume sonore ale culturii româneşti.

Comentarii

09/09/15 22:36
ioan ru

Bine, mă! Sunteţi cu toţi mari scriitori, dar Gavril Moldovan, Alexandru Petria, Nicolae Avram? Păi, cum ignoraţi aşa?...
Nicu Băciuţ e un om drept.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5