Un nou star la...casa de discuri ’’Eurostar’’ Bucureşti – IOANA MARIA ARDELEAN

De curând a avut loc la Palatul Parlamentului României în salonul oficial al Senatului, în faţa unui public numeros, generos, cunoscător şi avid de cântec popular ardelenesc, lansarea primului album de muzică populară intitulat- preventiv pentru cunoscători -’’Cânt să-mi stâmpăr inima’’ al Ioanei Maria Ardelean. Cine este Ioana Maria Ardelean? Este o bistriţeancă şcolită, la zi, prin Universităţile bucureştene, expertă în comunicare politică şi socio-umană în general pentru care cântecul popular, folclorul mai generic spus, este o pasiune, o stâmpărare a inimii. Deci o cale şi o posibilitatre de a investiga lumea aceasta prin întoarcerea la obârşii, nu un moft sau şi mai rău o cale spre gloria efemeră. Neobservată de juriu la unul dintre Festivalurile noastre bistriţene Ioana Maria, care ştie bine proverbul cu câinii şi ursul, şi-a văzut, senină, de drumul ei pe care nici nu se grăbeşte obsesiv şi nici nu zăboveşte plângăcioasă! Plecată de acasă cu o zestre ale cărei profunzimi ea însăşi de abia le întrezăreşte, Ioana a muşcat din plin şi cu poftă din mărul ispitei, convinsă fiind până în străfundurile fiinţei că se află printre cei chemaţi şi că i se cuvine locul în această grădină, plină de obstacole totuşi, a celor care cred că au ceva de rostit prin cântecul popular.
O intrare pe câmpul de bătălie direct în vâltoarea devastatoare numită Bucureşti este una riscantă. Cu atât mai mult cu cât prin repertoriu şi simţire artistică Ioana Maria ar trebui să aparţină molcomei Câmpiei Transilvane pentru că prin voce aparţine parcă- necunoscute sunt căile Domnului!- de Salva şi de Slava( sperăm!) Mariei Butaciu, steaua născută la confluienţa Someşului năvalnic cu Sălăuţa cea imprevizibilă... Vom spune că atât Maria Butaciu cât şi Cornelia Ardelean Archiudean, două piscuri pe care Ioana Maria va trebui să le urce (şi să le depăşească,eventual...?) în drumul ei spre consacrarea artistică, erau în sală şi urmăreau emoţionate o desfăşurare de evenimente la care ele, în tinereţile lor nici nu visau! Maria Butaciu, prinzând la gâtul Ioanei o salbă de mărgele cu care a debutat pe scenă, a rostit, cu dragoste, cuvinte măgulitoare despre vocea, melodiile, textele şi rostirea prin cântec a Ioanei Maria Ardelean. Cornelia Ardelean care la acest eveniment nu a fost nici mătuşa, nici costumiera şi nici măcar sfătuitoarea discretă a Ioanei, s-a mulţumit să se alăture vâltorii evenimentelor provocate de nepoată cu liniştea şi cu modestia ei proverbială. Cântând ea ne-a reamintit tuturor, ca un fel de atenţionare, că:
Peste Someş peste tău/ Ard două lumini de său/ Ziua plouă noaptea ninge/ Nime nu le poate stinge/ Făr inima mea când plânge...
Vor fi fiind acestea luminile nestinse de pe mormintele anonimilor truditori şi salvatori ai Neamului Românesc? Vor fi fiind acestea candelele care ard în sufletele artiştilor adevăraţi mistuindu-i, topindu-i şi zidindu-i în nemurire? Sunt acestea luminile, neliniştile, speranţele, durerile şi dorurile noastre neîmplinite după care alergăm o viaţă dar care fug de noi când le căutăm şi ne copleşesc atunci cand nu le mai aşteptăm?
Deocamdată Ioana Maria Ardelean ne mărturiseşte că aceste lumini sunt zbaterea ei pentru stâmpărarea inimii: Cânt să-mi stâmpăr inima! Este o mărturisire temerară. Un crez şi o declaraţie de Pace! Sau de război dacă vreţi! Fiinţa aceasta pe care o cunosc de la iţirea ei pe pământ imi aduce aminte, în mod ciudat, de o strofă a lui Mihai Beniuc: Când voi izbi odată eu cu barda/ Această stâncă are să se crape/ Şi va ieşi din ea şuvoi de ape/Copiii aceasta est arta...! Profesorul Aurel Mustăţea, mentorul şi orfevrierul Ioanei din ziua de azi recită cam aceeaşi strofă din Beniuc scriind pe coperta albumului :’’Cu certitudine Ioana Maria Ardelean este o interpretă excepţională...care-şi caută binemeritatul loc printre interpreţii de seamă ai cântecului românesc pentru că are o capacitate extraordinară de a înţelege,interpreta şi re-crea cântecul popular autentic...’’ La lansare au pus lauri pe fruntea Ioanei Maria cercetătorul etnolog,doctor Doina Işfănoni, realizatoarea Tv,profesorul doctor Maria Tănase Marin, Paul Stângă, producătorul albumului, realizatoarea Tv Doina Mirea, Teodora Drăgoi - prezentatoarea emisiunii Cântec si poveste, TVR3 şi Adrian Grigoraş dirijorul orchestrei cu care s-a imprimat discul. Cu toţii au rostit cuvinte frumoase mărturisindu-se responsabili de debutul artistei şi, în mod egal, arătându-se încântaţi să-i vegheze drumul... Vom mai spune că la acest început fericit de drum Ioana Maria a ales să-i fie alături câţiva prieteni de cântec: Claudia Boboc, Roxana Bădescu, Daniel Trifu, grupul folcloric Rapsozii Oltului şi Ileana Matuş. A susţinut un scurt recital pentru publicul prezent la lansarea albumului Cornelia Ardelean Archiudean
Sala apartinătoare de Senatul Romaniei a fost neîncăpătoare într-o zi de sâmbătă, totuşi! Aceasta poate însemna dorul de Ardeal al participanţilor, în mod egal poate însemna şi dragostea lor de cântecul popular sau, de ce nu, speranţele, iubirea şi încrederea în viitorul artistic al amfitrioanei lor - Ioana Maria Ardelean. Nu ştim dacă după lansarea de la Bucureşti va avea loc şi una la Bistriţa însă cu siguranţă albumul recent apărut va stâmpăra inimile multor iubitori ai cântecului popular de orinde s-ar afla ei. Credem deci şi vom consemna că pe orbita selectă a atomului indestructibil care este folclorul autentic românesc s-a mai înscris un electron pozitiv care va adăuga cu potenţialul său o energie proaspătă şi mai multă stabilitate tradiţiilor populare ale Neamului Românesc. Drum bun şi cale bătută Ioana Maria Ardelean!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5