Un pahar cu nectar – Festivalul Naţional al Cântecului de Cătănie, ediția a X-a ! Oana Matei a adus Trofeul în Bistriţa-Năsăud, Oana Hoza, Olimpia Guzu și Mădălina Mârza, pe podium ! Cornelia Ardelean Archiudean, în recital !

De 20 de ani municipiul Cluj Napoca – mai bine zis cercul militar din localitate – găzduiește Festivalul Național al Cântecului de cătănie. Festivalul este organizat de Divizia 4 Infanterie "Gemina", Cercul MIlitar Cluj-Napoca şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Cluj. Anul acesta s-a desfășurat ediția a zecea deoarece festivalul se organizează doar odată la doi ani de ziua armatei române, 25 octombrie. Inițiat acum 20 de ani de către colonelul Marian Vereșezan (un ofițer și un om absolut exceptional, plecat la cele veșnice între timp) - festivalul doreste să puna in valoare cântecele de cătănie - adică acele cântece din tezaurul sufletesc al Nației Române legate ostaș și de armată, cea mai nobilă instituție a statului în general și a statului român în special !!! Această a zecea ediție, diriguită de artistul complet care este colonelul Ovidiu Purdea Somes a fost cea mai apropiată - prin concepție și realizare - de dorințele fondatorului acestui Festival special! Anul acesta, ca in fiecare ediție, concurenții au fost valoroși. Prin repertoriu, prin costume și îndeosebi prin calitatea interpretării. Din cei 12 concurenți calificați în finală au fost premiați 7 dintre care patru din județul nostru! Marele premiu a fost cucerit de Oana Matei- o voce tot mai apreciată în peisajul cântecului popular românesc și o prezență pe placul juriului dar și a…publicului spectator! A impresionat cu doina „ Merg cătanele nemțeşti” şi cu cântecul cu acompaniament „Vai de mama cu fecior” (din repertoriu Domnicăi Dologa). Mare lucru la un festival concurs! Premiul trei a fost câștigat de către Oana Elisabeta Hoza, elevă la Colegiul liceal militar ‘’Ștefan cel Mare’’ din Câmpulung Moldovenesc. Voce pe măsură, costum minunat cântece prezentate din suflet –iată ingredientele succesului Oanei! Premiul special al juriului a fost acordat interpretei Lucia Olimpia Guzu și inmânat cu felicitări de către profesorul Gelu Furdui, iar premiul special ‘’Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu’’ a fost adjudecat de Mădălina Ancuța Mârza! Bistrițenii- de fapt..bistrițencele- au fost, și anul acesta, ca la mai toate edițiile, vioara întâi a festivalului. Prin valoare, seriozitate, autenticitate și…frumusețe!
Celelalte premii au fost acordate lui Ion Chiș (Sibiu) – premiul ‘’Mareșal Constantin Prezan’’, Anei Maria Tomoioagă – premiul II, și Larisăi Vasilica Uță (Baia Mare) premiul I.
Cele două zile de festival au fost onorate de recitalurile interpreților Adriana Deaconu, Andreea Chisăliță, Lucia Potra, Ioan Dordoi, Florina Matei și Felix Gălan, prima seară iar Mariana Morcan, Nicolae Vicol, Ovidiu Purdea Someș, Maria Golban Șomlea, Dinu Iancu Sălăjanu și Cornelia Ardelean Archiudean seara a doua! Festivalul a fost încheiat de recitalul exceptional al artistului unic și neegalabil Dumitru Fărcaș. A acompaniat orchestra ‘’Cununa transilvană’’ dirijată de Ovidiu Barteș. Prezentatorii cu har și cu…dar Maria Golban Șomlea și Ovidiu Purdea Someș au dat consistență și farmec fiecărui moment artistic desfășurat pe scena sălii mari a cercului militar din Cluj Napoca.
Am mai spus și nu mă sfiesc a repeta spre ținere de minte – această a zecea ediție diriguită de artistul complet care este colonelul Ovidiu Purdea-Someș a fost cea mai apropiată - prin concepție și realizare - de dorințele inițiatorului și fondatorului acestui Festival special! Prin organizare, prin ținuta artistică, prin respectul acordat interpreților și invitaților dar și prin onestitatea juriului prezidat de Maestrul Dumitru Fărcaș.
Succesul a fost total poate și pentru că Festivalul a purtat amprenta profesionalismului, seriozității și modestiei actualului director al Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Cluj, Marinela Zăgrean Istici.
Victoria a fost însemnată poate și pentru că experiența și…experiențele colonelului Ovidiu Purdea Someș, directorul ziarului Orizont militar, s-au cristalizat într-o ediție de lux a Festivalului în care lovitura principală a fost data cu succes pe direcția cuceririi…Lăzii de zestre a cântecului cu ostașul roman și despre ostașul român nemuritor!
Peste toate acestea s-a așezat -ca să asigure succesul- modestia și profesionalismul profund…ardelenesc ale lui Mirel Rusu, directorul cercului militar care au dat prestanță unei manifestări care vorbește – prin fapte- serios și responsabil, despre adevăratele valori ale armatei române. De azi, de ieri și dintotdeauna…
În final voi mai menționa că Festivalul a avut de toate – momente emoționante cu Nicolae Vicol, Cornelia Adelean și Ovidiu Purdea, premianți acum 20 de ani, cântece de neuitat cu lelea Victoria Ianoși, trecută de 80 de ani, din Ceanu Mare, un remember Mărioara Murărescu – tezaurul folcloric românesc nemuritor. Iar badea George Coșbuc a fost prezent mai mereu în cuvintele de prezentare ale lui Ovidiu Purdea Someș care iată, s-a născut ca să fie ostaș. Că dacă se năștea să fie actor era Florin Piersic iar dacă se năștea un pic mai la nord de Dej se numea, poate, Dumitru Fărcaș! Ca să nu spun ce ar fi fost să se fi născut în...Bucovina!?
Am fost la Festivalul național al Cântecului de Cătănie ediția a X-a! Am văzut partea plină a paharului și mi-a plăcut nectarul din el. Că și cu otravă de era, îl beam cu plăcere de dragul Ostașului Român de azi, de ieri și din toate timpurile...

Comentarii

13/10/14 19:34
dan Poinar

Cu toata stima si dragostea pentru implicarea prietenului Ovidiu Purdea in organizarea si desfasurarea festivalului (un adevarat regal de cantec popular romanesc) dar in spiritul onestitatii si corectitudinii in informarea cititorilor dumneavoastra, "diriguitorul" nu putea fi decat directorul festivalului, dl. Mirel Ovidiu Rusu, seful Cercului Militar Cluj-Napoca, omul care de anul trecut s-a zbatut pentru ca festivalul sa fie o reusita. O mentiune speciala si pentru echipa de angajati ai institutiei organizatoare. Cele spuse, nu stirbesc cu nimic contributia lui Ovidiu Purdea in bunul mers al lucrurilor la acest festival de traditie. Cat despre bistriteni, cinste lor! Au cu ce se mandri.

13/10/14 21:00
Florenrin A.A

Aveti dreptate. Numai ca randurile acestea sunt ca o spirala sentimentala. Ierarhiile in ce priveste meritele organizatorice nu le cunosc prea bine. Este evident ca Mirel Rusu a purtat pe umeri tot greul Festivalului. Numai ca eu am scris o cronica sentimentala si nu...stiintifica, matematica sa zicem! De aceea ma simt si vinovat - dandu-va dreptate intr-un fel- dar si nevinovat pentru ca nu cred ca aveam eu caderea sa scriu absolut totul despre aceste lucruri. Apoi eu am relatat doar ziua a doua de concurs. De fapt nici n-am relatat-o ( cine a inmanat premiile, componenta prestigioasa a juriului, lansarea CD ului Mariei Golban Somlea etc etc...) ci mi-am exprimat , in felul meu, bucuria de a fi participat. Nu sunt ziarist si nu mi s-a cerut un articol-relatare a evenimentului. Scriu randurile acestea nu ca sa ma justific ci pentru a va arata ca va pretuiesc si pe Dvs si pe Mirel.

17/10/14 13:08

Nume cunoscute si dragi mie. Mirel Rusu, O.P. Somes, Dan Poinar, Cornelia Ardelean Archiudean... Candva eram ca degetele de la o mana. Candva... Musai, cei ramasi trebuie sa duca steagul inainte. Altcumva... mi-e si groaza sa ma gandesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5