Un portret: La mulţi ani, distinsei educatoare Ana Raţiu, la 85 de ani

D-na Ana Raţiu s-a născut în data de 02.03.1937, în comuna Bologa, judeţul Cluj, fiind mijlocie între cei patru fraţi. A absolvit Şcoala Pedagogică, secţia educatoare, în anul 1954.
În anul s-a mutat la Bistriţa, căsătorindu-se cu George Vasile Raţiu, convieţuind împreună timp de 51 de ani. A lucrat ca educatoare la Grădiniţa din Traian Banciu şi, ulterior, la Grădiniţa nr. 2 Bistriţa, unde a fost timp de mai mulţi ani şi director. În grădiniţă domnea o atmosferă caldă de colaborare şi apreciere reciprocă. D-na director le-a fost un îndrumător de nădejde colegelor.
D-na Ana Raţiu, căci despre Ea este vorba, este o femeie distinsă şi pedantă care-şi poartă cu mândrie şi cinste cei 85 de ani. Ne oferă un model prin ţinuta vestimentară şi morală. D-nul George Vasile Raţiu, profesor şi scriitor, soţul doamnei a fost, de asemenea, un om de valoare. Au avut o căsnicie demnă de invidiat bazată pe dragoste şi respect reciproc. D-na Ana şi-a iubit foarte mult soţul, l-a tolerat şi l-a înţeles. La blocul în care au locuit şi unde locuieşte în continuare d-na Raţiu s-au comportat ca adevăraţi intelectuali şi ca oameni pe care poţi conta.
Acum, când soţul ei drag o priveşte dintre stele, d-na Ana Raţiu îl răsplăteşte cu publicarea unor volume pe care domnul scriitor George Vasile Raţiu n-a apucat să le publice. Ex.: „Univers coşbucian la Bistriţa”, „Valea Bârgăului în anii 1940-1944” şi „Adolescent la mijloc de veac”. Aceste volume s-au editat cu sprijinul domnului dr. Mircea Gelu Buta.
Iată că dragostea trece dincolo de mormânt. Datorită comportării exemplare a d-nei Ana Raţiu o admirăm toate vecinele şi toţi coriştii de la Biserica „Sf. Dumitru”, unde participă frecvent la cor. Ştie să-şi ducă cei 85 de ani cu demnitate. Pentru noi toţi reprezintă un reper.
La mulţi ani cu sănătate şi putere să străbateţi călătoria vieţii pe acest pământ!
Mariana Prigon (Sbîrciu)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5