Un proiect de suflet al preotului Ovidiu Toma – Biblioteca „Arhimede” din Arcalia

          Ajungând în satul Arcalia, opresc în faţa casei parohiale. Peste drum, o bătrânică mă priveşte cu blândeţe şi mă întreabă pe cine caut. „Pe domnul părinte, oare o fi acasă?” „Dacă-i maşina în curte e acasă, dacă nu, e plecat undeva. Că mult mai are grijă domnul părinte de noi”. Şi înainte de a o asculta îi admir grădina de legume. Totul este pregătit pentru viitoarea recoltă. Şi mai zăresc un solar pentru răsaduri şi multe flori. „Avem un popă cum n-are nimeni. Îi tare rugător, îi bun cu oamenii, cu toţi la fel, iar la Biserică să vedeţi ce slujbe ţine. Mai zilele trecute a adus nişte cântăreţi şi aşa a fost de frumos, era plină Biserica, parcă eram la Nicula”. A fost aici, spre bucuria şi încântarea oamenilor Corul Sfântul Ioan Damaschinul, ce a transformat Biserica, prin glasul cântăreţilor, într-un impunător cor al rugăciunii. „Şi doamna preoteasă, îmi spune bătrânică, îi tare bună, parcă-i de-a noastră, de când lumea, deşi îi aici la noi de numai 6-7 ani, dacă ţin eu minte”. Îmi mai spune lelea Măriuţă, trebăluind prin grădină.

          Preotul Toma Ovidiu slujeşte în Parohia Arcalia de şapte ani, dar vorba vecinei de peste drum, parcă-i aici de-o viaţă, fiindcă de când este în parohie se află mereu în mijlocul credincioşilor, înţelegându-i şi identificându-se cu problemele lor, cu bucuriile, necazurile şi speranţele tuturor. Părintelui Toma i se potrivesc cuvintele Ap. Petru: „Păstoriţi turma lui Dumnezeu dată în paza voastră, cercetând-o nu cu silnicie ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât ci din dragoste! Nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici ci pildă făcându-vă turmei” (1 Petru 5 2-3)

          Părintelui Toma Ovidiu îi place să asculte pe oricine îi cere o povaţă, un sfat. Modest din cale afară, evită cu smerenie şi eleganţă să vorbească despre persoana lui. Importantă este comunitatea, enoriaşii, oamenii satului. Pentru aceştia are în derulare proiecte cu implicaţii majore, de ordin spiritual în viaţa comunităţii din Arcalia. Unul dintre proiectele de suflet este Biblioteca Arhimede. Ce surpriză plăcută că într-un sat, acum, fiinţează o bibliotecă (când în multe comune nu există aşa ceva), purtând numele unui spirit enciclopedic al antichităţii, Arhimede din Siracuza (n. 287 î.H), un mare învăţat cu realizări în matematică, filozofie, fizică. Aici, în acest spaţiu de cultură, sunt în jur de 4000 volume obţinute din donaţii şi unde au loc multiple activităţi la care vin copii, elevi, tineri, adulţi.

          La Arcalia, în universul cărţilor se potriveşte zicerea cronicarului care spune că „cea mai de folos zăbavă este cetitul cărţilor”. Trebuie amintiţi şi implicarea în acest proiect a primarului din Şieu Măgheruş – Sorin Mititean, a directoarea şcolii din centru de comună – Marcela Turcu, a lui Ioan Bucuţa. Se întâmplă în satul voievozilor lucruri minunate ce ţin de viaţa spirituală şi culturală. Zilele trecute, bunăoară, la invitaţia părintelui paroh, a conferenţiat în Arcalia ziaristul Nicolae Valer, iniţiatorul proiectului „Casa bună”, un proiect filantropic destinat unor categorii de oameni, persoanelor defavorizate, comunităţii de romi (în Arcalia trăiesc peste 50 de familii de romi), oamenilor nevoiaşi.

          Un alt proiect al părintelui Toma se numeşte „Dialogurile de la Arcalia”, cu care prilej, periodic, sunt aduse în discuţie teme duhovniceşti, de educaţie religioasă. Au loc dialoguri vii care duc la esenţa problemei dezbătute. Întâlnirile enoriaşilor cu preoţii Horaţiu Mureşan – de la Parohia Chiraleş, ori cu Emanuel Vidican – de la Biserica Coroana din Bistriţa, ca să dăm doar două exemple, au fost adevărate momente de bucurie şi de înălţare duhovnicească, de trăire în spiritul Evangheliei lui Hristos. Iar Corala „La Fântâna satului”, dirijată de Camelia Paşca, întregeşte, de fiecare dată, starea de mulţumire şi bucurie pe care o trăiesc participanţii.

          La Arcalia, sub patronajul Sfintei Biserici – preot Ovidiu Toma, un servitor al Domnului şi al oamenilor, prim-epitrop Ioan Mihuţ, Lenuţa Morar – Comitetul de Femei, se face mult, cu folos şi înspre folosul comunităţii.


 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5