De Ziua Constituţiei,

Un senator PSD cere demisia de onoare a preşedintelui CCR, Augustin Zegrean

Senatorul PSD, Valer Marian, solicită demisia preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean. “Dacă are puţină onoare, că de grandoare (juridică, cel puțin) nu poate fi vorba. Totodată, solicit Agenţiei Naţionale de Integritate să comunice rezultatele verificărilor efectuate pentru motive de incompatibilitate asupra preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean”, declară parlamentarul PSD, într-o declaraţie politică.

“În preziua Zilei Constituţiei, majoritatea judecătorilor de la Curtea Constituţională au dat o nouă dovadă de obedienţă totală faţă de actuala putere portocalie din România. Judecătorii aserviţi acesteia, numiţi de preşedintele Traian Băsescu, respectiv de PDL şi de UDMR, au respins contestaţia justificată a USL cu privire la neconstituţionalitatea legii privind îngheţarea pensiilor şi salariilor bugetarilor în anul 2012 (iniţiată de guvenul Boc şi votată de coaliţia PDL-UNPR-UDMR)”, precizează social-democratul, catalogându-l pe Augustin Zegrean drept “principala slugă a actualei puteri de la Curtea Constituțională”.

“Augustin Zegrean a fost numit judecător la Curtea Constituţională de preşedintele Traian Băsescu în 2007, pentru un mandat de 9 ani, iar în iunie 2010 a fost desemnat președinte al acestei instanțe. Zegrean este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, promoţia 1980. În perioada 1980-1988, a fost consilier juridic (jurisconsult), primii 4 ani la Baza Judeţeană de Aprovizionare Tehnico-Materială (BJATM) Bistriţa, iar următorii 4 ani la Intreprinderea de Reţele Electrice (IRE) Bistriţa. Din 1988 până în 2007 a fost avocat în Baroul Bistriţa-Năsăud, specializat în drept civil şi comercial.

Pe plan politic, Augustin Zegrean a fost senator FSN în perioada 1990-1992 şi deputat PDL în perioada 2004-2007, când s-a remarcat printr-o singură interpelare parlamentară. A fost şi este unul din oamenii de casă ai vicepreşedintelui PDL Ioan Oltean, preşedintele Organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud a PDL, în care a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de Etică şi Litigii. Zegrean şi Oltean au fost colegi de facultate şi de tinereţe jurisconsultă, cel de-al doilea fiind până în 1990 consilier juridic la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud”, menţionează Valer Marian.

Senatorul Partidului Social Democrat susţine că în UE şi în SUA, în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale sau de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţiei sunt aleşi “jurişti eminenţi, neafiliaţi politic, adevărate somităţi în materie de drept, cu doctorat în ştiinţe juridice, cu activitate prodigioasă în magistratură, cu carieră universitară de referinţă şi cu o activitate publicistică remarcabilă”, fapt care ar fi fost respectat şi în România…până la Augustin Zegrean.

“Din păcate, actualul președinte al Curţii Constituţionale nu îndeplineşte niciunul din aceste criterii. În primul rând, Augustin Zegrean nu s-a distins ca un student sau jurist eminent, absolvind Facultatea de Drept cu o medie mediocră, motiv pentru care a prins după absolvire doar posturi de jurisconsult la intreprinderi de stat de rangul doi. În al doilea rând, nu a activat deloc în magistratură (ca judecător sau ca procuror), nu a avut o carieră universitară, nu are doctoratul în drept şi nu are nici operă juridică. În niciun caz nu poate fi considerat operă juridică un articol insipid publicat în 1991, cu titlul “Explicaţii teoretice la legea fondului funciar”, cu care se mândrește în CV-ul său modest. Culmea ironiei este că Augustin Zegrean a căzut în facultate de patru ori examenul la materia “Drept constituţional”, la care titular de catedră era profesorul universitar dr. Ioan Deleanu, unul dintre cei mai eminenţi constituţionalişti din România, recunoscut pentru exigenţa sa profesională (o dovadă în acest sens fiind şi faptul că premierul Emil Boc s-a înscris la acesta la doctorat în 1997, dar nu reuşit să treacă examenul de doctorat timp de 14 ani)”, remarcă Valer Marian.

Augustin Zegrean este descris drept “o marionetă a preşedintelui Traian Băsescu şi a PDL în fruntea Curţii Constituţionale”, fapt care ar fi confirmat, în opinia parlamentarului PSD, prin soluţiile pronunţate în litigiile constituţionale privind legea unitară a pensiilor, legea salarizării unitare, legea educaţiei naţionale, legea privind înghețarea pensiilor și salariilor în anul 2012 sau asigurarea reprezentării parlamentarilor aşa-zişi independenţi, grupaţi în UNPR, în birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului şi în comisiile parlamentare.

Social-democratul adaugă în documentul remis presei că “pentru fidelizarea preşedintelui Curţii Constituţionale, fratele acestuia, Mircea Zegrean, de profesie inginer textilist, a fost numit preşedintele Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR), companie constituită, în mod dubios, de Guvernul Boc în 2010, prin desprindere din Întreprinderea de Stat pentru Contolul Instalaţiilor şi Recipientelor sub Presiune (ISCIR), pentru a-şi satisface clientela de partid”.

Senatorul Valer Marian reclamă, în declaraţia politică, şi faptul că “numele lui Augustin Zegrean a apărut în scandalul desfiinţării Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), întrucât era cercetat de ANI pentru motive de incompatibilitate alături de alţi judecători constituţionali, pentru motivul că ar deţine acţiuni la o societate comercială cu capital de stat, de la care a încasat anual dividende (SC RAAL SA Bistriţa)”.

Pentru aceste motive, pesedistul îi cere preşedintelui CCR să demisioneze din funcţie…

****************

Senatorul Valer Marian (senator de Satu Mare) l-a luat în collimator, în repetate rânduri, şi pe secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean. El l-a întrebat, într-o declaraţie politică, pe ministrul Gabriel Oprea dacă este adevărat că l-a avansat la gradul de colonel pe deputatul PDL de Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, vicepreşedinte al PDL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, “deşi conform evidenţelor militare acesta a fost declarat la recrutare inapt pentru serviciul militar pe timp de pace şi de război şi nu a efectuat nicio oră de armată”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5