Un turneu de răsunet internaţional al Coralei „Andrei Mureşanu” din Bistriţa

Cunoscuta, apreciata, profesionista, stilată în cântarea bisericească şi nu numai, Corala „Andrei Mureşanu” din Bistriţa, aparţinând Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, a efectuat un superb turneu în perioada 04-11.12 a.c., în Germania şi Franţa, respectiv la Nurenberg şi Paris.
La invitaţia specială a Î.P.S. mitropolit Serafim al Europei Centrale şi a P.C. preot paroh Teofil Herineanu, au avut loc patru concerte profesioniste şi înălţătoare a Coralei „Andrei Mureşanu” în Piaţa Primăriei din Nurenberg, fiind oaspeţi deosebiţi ai primăriei. Următorul concert s-a desfăşurat la Casa Românească din Nurenberg, urmat de cel de la vernisajul unei expoziţii de pictură aparţinând unui artist plastic român consacrat.
De Sfântul Nicolae s-a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, cu participarea ÎPS Serafim, P.C. preot pensionar Victor Făgăraş din Bistriţa, P.C. preot paroh Teofil şi un sobor de preoţi ortodocşi invitaţi.
Răspunsurile la înălţătoarea slujbă au fost date de Corala „Andrei Mureşanu”, condusă cu tact şi măiestrie pedagogică, profesionalism, dăruire şi implicare afectivă de către prof. arhidiacon Cornel Pop, „un luptător pe baricadele portativului”.
Al patrulea concert a avut loc la Biserica Mitropolitană a Europei Centrale, în prezenţa ÎPS Serafim şi a unui număr mare de credincioşi.
Atmosfera creată a fost de mare supleţe şi înălţare duhovnicească, cu lacrimi de bucurie, fiind apreciată de înaltul arhiereu.
Multe coruri s-au perindat la această catedrală dar n-au reuşit să aducă expresia rugăciunii la nivelul emotiv şi de interpretare a expresiei liturgice.
În loc de vecernie s-a săvârşit Sfântul Maslu, la cererea enoriaşilor, unde Corala „A. Mureşanu” a uimit şi entuziasmat asistenţa prin programul special de colinde, unde ÎPS Serafim a cerut prelungirea programului.
P.C. preot Victor Făgăraş ne-a mărturisit: „L-am surprind pe ÎPS Serafim, în genunchi, îşi făcea canonul, în singurătatea lui, ca un pustnic care-şi urmează destinul”.
ÎPS Serafim este dedicat total acţiunilor caritabile pentru copiii nevoiaşi, realizând colectarea de fonduri pentru ajutorarea a 220 copii din Moldova – România, de la bisericile ortodoxe, romano-catolice şi protestante.
La Paris, în 08.12.2013, s-a săvârşit o înălţătoare slujbă a Sfintei Liturghii, urmată de un superconcert de colinde a Coralei „A. Mureşanu” la Catedrala Mitropolitană, în faţa unui număr impresionant de credincioşi, care nu au încăput în catedrală, iar slujba a fost oficiată de un sobor mare de preoţi, inclusiv P.C. preot pensionar Victor Făgăraş, alături de P.C. preot paroh Constantin Târziu, evenimentul fiind transmis de un post TV cu acoperire mare de recepţie.
Prezenţa prof. dr. Dorel Cosma – directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” a fost una benefică, fiind persoana care a organizat şi realizat acest turneu şi căruia i se aduc mulţumiri.
De menţionat că minunata şi laborioasa Corală „A. Mureşanu” a C.C.M. „G. Coşbuc” a fost într-o formulă mai echilibrată, dar foarte expresivă, a avut un succes răsunător, românii colindând, alături de membrii coralei, cu lacrimi în ochi, tradiţionalele şi neuitatele colinde româneşti.
Presa din Germania şi Franţa a relatat, cu lux de amănunte şi laudativ, activităţile desfăşurate de români. Felicitări organizatorilor, participanţilor şi cinste pe evoluţia superbă care au avut-o.

Comentarii

18/12/13 23:21
arta pompilia

Da de unde?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5