Uniunea Europeană şi “criza refugiaţilor”

Migrația necontrolată spre Europa, apărută pe fondul sărăciei, războiului și instabilității din vecinătatea continentului, este, fără îndoială, una dintre cele mai stringente probleme la nivel global. Această realitate este evidenţiată şi de faptul că peste 5000 de persoane au murit, începând cu anul 2014, încercând să traverserze Marea Mediterană cu ambarcațiuni neechipate corespunzător.
Pentru a combate criza migrației, Comisia Europeană a adoptat, în cursul anului 2015, Agenda europeană privind migraţia, pe baza căreia au fost introduse o serie de măsuri, printre care şi două mecanisme de urgenţă, pentru relocarea a 160.000 de persoane care au nevoie de protecție internațională, din statele membre cele mai afectate către alte state membre.
Pentru salvarea vieţilor oamenilor împinşi spre Europa de situaţiile tragice din ţările lor, Europa a pus în aplicare măsuri urgente. Spre exemplu, triplând resursele şi activele puse la dispoziţia operaţiunilor comune ale Frontex din Marea Mediterană - Poseidon şi Triton - s-a reuşit salvarea a peste 122.000 de vieţi omeneşti, doar în ultimele 6 luni, numărul persoanelor salvate crescând cu 250%. În cadrul acestor mecanisme funcţionează echipe de intervenţie specializate care ajută autorităţile Statelor Membre cu identificarea, înregistrarea şi procesarea noilor veniţi.
Eforturile Comisiei s-au intensificat şi în ceea ce priveşte combaterea traficului de refugiaţi şi desfiinţării grupurilor de traficanţi de persoane. De asemenea, au fost luate măsuri pentru a repatria, către statele de origine, imigranții ilegali care nu au, în realitate, nevoie de protecție internațională.
Desigur, măsurile luate de Uniunea Europeană nu vizează doar salvarea refugiaţilor, ci şi combaterea cauzelor care au dus la crearea acestei crize. Până în prezent, Uniunea a mobilizat aproximativ 4 miliarde de euro sub formă de asistență umanitară, asistență pentru dezvoltare, asistență economică și asistență pentru stabilizare, destinată atât locuitorilor Siriei, cât și refugiaților sirieni și comunităților care i-au găzduit din țările învecinate, și anume Liban, Iordania, Irak, Turcia și Egipt. De asemenea, fonduri de 1,8 miliarde de euro urmează să fie utilizaţi pentru a institui un “fond fiduciar de urgenţă pentru stabilitate şi abordarea cauzelor profunde ale migraţiei neregulamentare din Africa”. Tot pentru ameliorarea cauzelor crizei, Uniunea a intensificat ofensiva diplomatică asupra unor ţări terţe şi sporirea cooperării cu acestea, în vederea creării de măsuri comune care să ducă la o gestionare mai bună a migraţiei încă din statele de origine ale refugiaţilor şi la nivelul rutelor pe care migranţii se deplasează spre Europa.
Criza a arătat că, dincolo de aceste măsuri imediate, este nevoie și de o regândire a modului în care sunt gestionate granițele externe ale Uniunii Europene și a cadrului legislativ privind acordarea azilului. Astfel, pentru anul viitor, Comisia își propune corectarea lipsurilor și slăbiciunilor arătate de actualul sistem și consolidarea rolului Oficiului European de Sprijin pentru Azil.
Uniunea Europeană, cel mai important furnizor de ajutor umanitar din lume, a depus eforturi substanțiale pentru combaterea crizei refugiaților și pentru salvarea vieților persoanelor nevinovate alungate din căminele lor de războaie, sărăcie și terorism. De altfel, solidaritatea și prețuirea vieții nevinovaților este o valoare esențială a Uniunii Europene, subliniată şi de Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker: „Când vorbim despre migrație vorbim despre oameni […] Vorbim despre oameni care au trebuit să fugă din calea războiului din Siria, de teroarea ISIS din Libia sau de dictatura din Eritreea. Și ceea ce mă îngrijorează este să văd resentimentul, respingerea și frica îndreptată împotriva acestor oameni de către unele părți din populație. […] Ceea ce mă îngrijorează este să aud politicieni, de la stânga la dreapta spectrului politic, hrănind un populism ce aduce doar furie, nu și soluții, discursul rasist și declarațiile aspre care amenință una dintre cele mai mari realizări de-ale noastre – Zona Schengen și absența granițelor interne; aceasta nu este Europa”.

Pentru informaţii detaliate despre Uniunea Europeană, instituţiile sale, drepturile cetăţenilor europeni, contactaţi Centrul de informare Europe Direct Bistriţa

Centrul Europe Direct Bistriţa

Comentarii

22/12/15 11:37
Comentator

Crestinismul nostru, ne invata sa fim toleranti, sa le intelegem necazurile si sa le intindem o mana de ajutor, in contradictie cu fanatismul lor religios , cu felul lor de a fi si de a trai, care daca ne-am duce noi acolo... efectiv ne-ar impusca pe toti. Si la noi au fost 2 Razboaie Mondiale si nu s-a dus nimeni "peste ei " sa le ceara ajutor ... Si nici nu ni l-ar fi dat, in mod sigur !
Din discutiile cu diferiti militari din "castile albastre", care au fost in teatrele de operatiuni , rezulta ca acestia refuza sa lupte si fug din calea razboiului ca potarnichile si ca niste iepuri fricosi, am inteles faptul ca acolo, nici sa nu indraznesti cumva sa le spui ca esti orthodox, ori catholic, ca te si impusca... sau daca te prind iti "taie gatul". Au vazut ca pentru "ei" se lupta si-si dau viata europenii si americanii, ca niste prosti si se complac in aceasta situatie, refuza sa se inroleze in armata , sa lupte pentru pamantul si pentru tara care Le-a dat-o Dumnezeu si fug si se ascund prin "buruieni" ca "iepuroii" ... si ne lasa pe noi sa "murim" ... pentru "EI".
Asta nu ne place si ne face sa fim recalcitranti la migrarea ( sau mai degraba la invazia ) lor, necontrolata !
S-apoi, mai este o problema si anume, daca cineva vrea sa vina la "mine... ori la tine " in casa, eu stiu ca vine frumos, iti bate la poarta ( sau la usa ) si-ti cere voie si te roaga sa-l ajuti, nu navaleste "puhoi" peste gardurile proprietatii tale, si nu-ti intra in casa pe hornoi ori pe geamuri, ci vine civilizat pe usa, iar "astia" exact invers au procedat, de parca este musai sa-i primim, sa plecam noi din casele noastre si sa le-o dam lor... mai frate, ba inca mai fac si tarantele pe la granitzele tarilor si prin spitalele pe unde mai sunt internati si li se mai acorda sprijin si ajutor medical...
Musai , acolo unde se duc, sa le dai "doctori special pentru barbati " ... si " doctori special pentru femei"... ( cica ) , musai sa le faci biserici si lacasuri de cult musulman si azi, maine or pretinde sa invatam NOI si limba lor, c-or sa refuse sa mai vorbeasca cu noi altfel...
Nu-i nimeni recalcitrant la "necazul si durerea" cuiva, doamne frest, dar prea, cineva parca i-a "organizat" , i-a "finantzat" ... si i-a trimis peste noi... sa ne "ocupe" si sa ne "manance si urechile ". Basca, unii dintre ei, mai comit si acte de terorism. Ati vazut ce au facut in Spania si prin Franta...
Citeam undeva ca " nu toti arabii sunt teroristi"... dar ca " toti teroristii ... sunt arabi " ( in general ) .
Parerea mea de cetatean simplu, este ca este bine ca "lumile" sa interactioneze intre ele, sa faca schimb de stiintza, tehnologie, educatie si cultura sau comertz... dar "impreuna" sa stam cat la mai mare distanta unul fata de altul, sa interactionam cat mai scurt in timp... si... FIECARE IN ... ( CASA ) LA MAMA ... LUI si sa vina pe la noi, cand i-om chema !
Chiar credeti ca "regimul dictatorial" din tara lor, este intamplatoar ? Vorba ceia ... " mai tzigane-ti arde satul " ... " pai da-l in ... ( colo ) , merg in altul " ! .
Ar trebui :
-inventariati toti acesti trasfugi si luati in evidente speciale ;
- internati in centre de refugiati, prevazuta cu paza militara, unde sa li se asigure minimul de supravietuire si tinuti sub control strict ;
- limitate deplasarile libere, strict la medici, la spitale ori la autoritati , iar acolo sa fie insotiti si nicidecum lasati liberi si haihui... ;
- Barbatii apti combatant sa fie mobilizati si expulzati inapoi de unde au venit, sa lupte pentru tara care le-au dat-o Dumnezeu, sa "moara " EI pentru EA si nu NOI ;
-si imediat ce se termina razboiul ,toti fara exceptie, sa fie expulzati acasa ori in zona de unde au venit.
Una este o catastrofa naturala de cutremure, alunecari massive de teren, ori activitate vulcanica , inundatii catastrofale, ori caderi massive de corpuri ceresti peste "EI"... si in acest caz, se justifica tot acest "ajutor umanitar" si alta este "fuga" din calea unui razboi ori conflict militar , unde refuza sa se inroleze si scopul lor nu este altul decat , de natura economica .
Daca au un regim dictatorial, n-au decat sa lupte si sa si-l "rastoarne". N-au decat sa-i "modeleze tara" primita de la Dumnezeu, dupa bunul lor plac, dar sa "moara ei" pentru aceasta tara si nu strainii europeni ori din alta parte.
Asta-i parerea mea de om simplu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5