Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) organizează Săptămâna presei românești

Elena M. Cîmpan

”Săptămâna presei românești” se numește primul eveniment de anvergură, organizat de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), președinte Doru Dinu Glăvan. Un timp al lui Eminescu și al Culturii Române, 15 Ianuarie, își întinde trupul și devine vecinicie, cum spunea Poetul.
„Începem anul cu un eveniment- maraton unicat, dedicat promovării breslei noastre, aducând în fața publicului pagini luminoase de istorie, o istorie în care jurnaliștii s-au aflat în primele rânduri”, conform Departamentului de Comunicare al UZPR.
O serie de manifestări literar- culturale, cinematografice, vor marca de partea jurnaliștilor cea mai frumoasă Sărbătoarea a lunii ianuarie. Miron Manega și Dan Toma Dulciu vor prezenta aspecte din zbuciumata viață a lui Eminescu, poet și jurnalist. Vor fi aduse mărturii ale prezenței numelui Eminescu în presa americană, încă din 1879, și va fi difuzat primul film documentar despre viața lui Eminescu, realizat de Octav Minar în 1914, iar artistul Sergiu Cioiu va susține un recital din cele mai frumoase poezii eminesciene. Programul poate fi urmărit pe pagina de internet uzp.org.ro sau UZP TV, vineri, 15 Ianuarie, începând cu ora 17.00.
În perioada 16- 22 Ianuarie, continuă manifestările dedicate presei românești, în fiecare dintre zile, cu începere de la aceeași oră, pe paginile UZPR, cu episoade din istoria presei, de la Ion Heliade Rădulescu, la Nicolae Iorga, de la Tudor Arghezi la Dimitrie Gusti. Săptămâna presei românești se va încheia cu un omagiu, adus tot lui Eminescu, prin prezentarea unui film, având ca subiect cufărul poetului, din peregrinări.
Acest eveniment, al bucuriei culturale, organizat de către UZPR, constituie un remediu la început de an, un semn de lumină pentru întâmplările ce vor veni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5