Va sta la indemina:atentia sporita!

Nu foarte indepartatul secol XX ne-a antrenat in numeroase pandemii. Asa au fost intre anii 1918 şi 1919, „Gripa spaniolă“,1957-1958 „Gripa asiatică“ , 1968-1969 „Gripa Hong Kong“ si Epidemia de SARS, izbucnită în China în 2003. Turismul intens, relatiile de afaceri mondializate , migratia populatiei dintr-o parte in alta a globului sunt fenomenele care au facut posibile declansarea si intretinerea unor astfel de pandemii.

Nici in sec XXI lucrurile nu stau altfel. Dimpotriva, turismul s-a intensificat la maxim ( consumul lui a fost intensificat de intrarea in joc a unei numeroase populatii exclusa timp indelungat din acest joc: cetatenii Europei de Est!) iar afacerile au prosperat (pina la un moment dat!) exclusiv pe seama mondializarii! Nu ar trebui sa ne surprinda deci intrarea in scena a unei alte gripe – cea a gripei porcine - despre care Centrul American pentru combaterea si prevenirea bolilor nu a stabilit deocamdata cit de contagioasa este. Am putea spune ca face parte dintr-un fel de normalitate: cea a vietii moderne care implica numeroase riscuri intrucit ea se bazeaza pe mari aglomerari urbane.

Boala se transmite prin aer, iar simptomele sunt similare cu ale gripei obişnuite - in cazul in care se transmite de la om la om: febră, apetit scazut si tuse, siptome respiratorii. Cazuri de gripa porcina sunt înregistrate în fiecare an, în rândurile oamenilor care cresc porci sau trăiesc în apropierea acestor animale. Totuşi, nu sunt rare cazurile în care gripa s-a răspândit de la om la om. Unii dintre cei diagnosticaţi cu gripa porcină au acuzat şi stări de greaţă, vomă şi diaree – adica acelasi tip de manifestari ca si in cazul in care transmiterea se face de la animal la om. O persoană infectată poate transmite virusul prin tuse şi strănut. Totuşi, cele mai dese cazuri sunt acelea în care persoanele ating cu mâna obiecte infectate şi duc apoi mâna la gură sau la nas. In cazul adultilor simptomele incep sa se faca simtite dupa patru zile de la momentul infectarii.

Gripa porcină este deci o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A, ce se poate răspândi rapid. De la declanşarea epidemiei în Mexic, boala, transmisă la om, a afectat „tineri adulţi sănătoşi“, mutaţia virusului „fiind neobişnuită“, potrivit OMS. Noile tulpini virale se răspândesc foarte repede, în timp ce fabricarea unui vaccin poate dura mai multe luni.

Masurile de prevenire a gripei porcine pot parea rudimentare dar sunt absolut esentiale: cind stranutati sau tusiti folositi un servetel de unica folosinta, pe care sa-l aruncati apoi la gunoi sau in toaleta. Spalati-va pe maini cu apa si sapun cit mai des posibil dar mai ales dupa ce tusiti sau stranutati. Substantele pe baza de alcool pentru. curatat mainile sunt si ele eficiente. Evitati sa va duceti mainile la ochi, nas si gura, deoarece boala se poate raspindi in acest fel. Evitati contactul fizic cu alte persoane, cum ar fi stringerile de mina inutile si stati deoparte de locurile aglomerate precum metroul. Nu treceti pragurile spitalelor decit in cazuri de urgenta.

Ce altceva ati mai putea face? Spalati-va pe maini, spalati-va pe maini, spalati-va pe maini! In institutii asigurat-va ca la toalete exista in permanenta surse de sapun. Ar fi poate o idee sa petreceti un 1 Mai cum nu ati mai facut-o de mult: pe plaiuri mioritice, fara extravagante de turist occidental. Planificati-va vacanta de vara … cam tot asa! Daca cumva o faceti in afara granitelor tarii, neaparat sa aveti asigurare medicala! Mincati alimente care va intaresc sistemul imunitar: lamaie, usturoi, fructe, legume si … faceti multa miscare!!!

In cazul in care prezentati simptomele mai sus mentionate, Ministerul Sănătăţii recomandă izolarea la domiciliu, purtarea unei măşti care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu) şi anunţarea imediată a medicului de familie în cazul oricărei infecţii respiratorii care se manifestă cu febră. Dacă medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, aceasta se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei secţii sau spital de boli infecţioase

În plus, Ministerul Sănătăţii a decis ca toţi pasagerii care vor ajunge în România cu avionul să completeze chestionare legate de sănătate, ca primă măsură de prevenire a pătrunderii virusului gripei porcine pe teritoriul României. De asemenea, o comisie a Ministerului Sănătăţii va evalua stocul de medicamente antivirale, iar medicii infecţionişti vor monitoriza cu atenţie cazurile de boli virale cu transmitere aeriană.

In urma intrunirii Comitetului de Urgenta al OMS, in data de 27.04.2009, Directorul General al OMS, Dr. Margaret Chan, a decis ridicarea nivelului de alerta pandemica de la faza pandemica 3 la faza 4 si s-a precizat ca este vorba de „gripa cu o noua tulpina de virus gripal A/H1N1” . Aceasta noua tulpina nu seamana nici cu cea A/H1N1a gripei la porc si nici cu cea A/H1N1a gripei umane sezoniere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5