Valabilitate mai mare pentru paşapoartele simple electronice. Vezi în ce condiţii va fi eliberat paşaportul simplu temporar!

Începând din 20 iulie 2018, au intrat în vigoare modificările Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Legea nr. 133/18.06.2018.

„Pe înțelesul tuturor, paşapoartele simple electronice vor avea următoarea valabilitate: 3 ani pentru persoanele cu vârsta până în 12 ani; 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani şi 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani”, se arată în informarea Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud.

Paşaportul simplu temporar se va elibera în termenul de 14 zile calendaristice persoanelor care declară că nu doresc să li se elibereze un paşaport simplu electronic. Există şi situaţii în care paşaportul simplu temporar va fi eliberat în cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, însă doar pe baza unor documente justificative şi numai în situaţii obiective.

Astfel de situaţii sunt în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă  ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză  eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict; când titularul  deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora  călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă; când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize si declară că trebuie să călătorească de urgenţă în străinătate; când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte; pentru persoanele lipsite temporar de capacitate de exercițiu și pentru persoanele care, din motive medicale, se află în imposibilitatea de a-și exprima voința sau de a se prezenta la autoritatea competentă; în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic.

„Dacă vreți să aveți vacanțe care să-nceapă cu bine, faceți-vă pașaportul din timp. Colegii noștri de la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple vă așteaptă. Programarea se face online, la www.epasapoarte.ro, menţionează, pe pagina de facebook, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5