Valea Ţibleşului binecuvântată de Mitropolitul Andrei

Un soare zgribulit se arăta timid creştinilor ortodocşi care îl aşteptau smeriţi pe Mitropolitul Andrei. Bruma aşternută peste noapte dădea strălucire frunzelor ruginii ce au colorat peisajul Mănăstirii de la Dobric.

Soborul de preoţi, maicile, credincioşii enoriaşi l-au întâmpinat pe atât de aşteptatul Mitropolit, care a vizitat pentru prima dată Mănăstirea de la Dobric. O fetiţă şi un băieţel, îmbrăcaţi în straie populare ardeleneşti, l-au întâmpinat, cu „aere îngereşti”. Mângâindu-i părinteşte, Mitropolitul Andrei a intrat în Biserică închinându-se. Apoi, cu un chip senin, emanând multă bunătate şi lumină, înalt preasfinţitul a zis:

- „Vă îmbrăţişează Luca, doctorul cel iubit şi Dima”. (din Coloseni, cap. IV, versetul 14)

Un cor bărbătesc şi sunetul clopotelor a răsunat cu măreţie în perimetrul Mănăstirii de la Dobric.

„În această frumoasă toamnă târzie, ne aflăm aici din două motive:

1.Îl sărbătorim pe Sfântul Luca, ocrotitorul acestei mănăstiri.

2.S-a organizat Conferinţa de toamnă, cu preoţii din Protopopiatul Beclean (protopop Doru Zinveliu), la Mănăstirea din Dobric.

Lucian Blaga, într-un aforism, văzând cât de repede trece timpul, s-a adresat lui Dumnezeu şi i-a zis: „Doamne, opreşte trecerea!”

„Ştiu că unde nu e moarte, nu este nici iubire dar, totuşi, opreşte ceasornicul cu care ne măsuri destrămarea!” A adăugat apoi Mitropolitul Andrei: „Ceasul nu poate fi oprit şi ne rămân doar cuvintele Apostolului Pavel”:

„Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, să căpătăm o inimă înţeleaptă!”

Apoi, a povestit despre Sfântul Luca că s-a născut în mediul grecesc, a avut cultură multă, fiind doctor şi l-a secondat în toate misiunile sale, ajutându-l chiar şi în suferinţele trupeşti pe Apostolul Pavel. Sfântul Luca a scris două cărţi:

„Evanghelia după Luca”, care prezintă cu minuţiozitate învăţături pentru creştini şi o a doua „Faptele apostolilor”. Sfântul Luca a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu şi l-a făcut cunoscut pe Iisus Hristos prin Evanghelie. Cât a trăit a umblat prin multe ţinuturi şi a ajutat mulţi oameni!”

Cu răbdare şi iubire, Mitropolitul Andrei a adăugat:

„La Mănăstirea de la Dobric îl sărbătorim pe Sfântul Luca, iar Maicii Stareţe Veronica şi obştei de aici, le dorim ca misiunea pe care au îmbrăţişat-o să o poată face deplin. În această lume în care lucrurile sunt aproximative este nevoie de mărturie. De asemenea, e nevoie ca Biserica, prin reprezentanţii săi, prin slujitori, prin călugăriţe şi călugări, să facă o misiune bună.

Conferinţa are un titlu cu semnul întrebării: Neoprotestantismul – o cale de îmbogăţire a credinţei sau de relativizare?

„Relativizarea credinţei este potrivită pentru felul în care Creştinismul, din lucrarea Potrivnicului, la un moment dat, s-a dispersat.

Noi trebuie să înţelegem limpede că: Domnul Hristos este Unul, Biserica este Una, dar şi nădejdea noastră este Una!”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5