Vânătoare la ceaun – ediţia a - IV – a Băile Figa, 18 august 2013

În vederea promovării valorilor culturii vânătoreşti, dar, în acelaşi timp, spre atenuarea falselor prejudecăţi existente la nivelul opiniei publice cu privire la practicarea vânătorii, organizatorii propun desfăşurarea celei de-a patra ediţii a unui inedit concurs culinar de tip popular, în ziua de 18 august: prepararea la ceaun a sosului vânătoresc din carne de vânat în ambianţa specifică unui eveniment vânătoresc.
Astfel, integrat manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilelor oraşului Beclean, concursul va avea loc în perimetrul staţiunii turistice Băile Figa”, anunţă organizatorii (Primăria şi Consiliul Local Beclean, Muzeul ”Casa de vânătoare” Beclean, Steyr Mannlicher – reprezentanţa din România).
Echipele participante vor găti la ceaun după o reţetă proprie (care desigur poate rămâne secretă) sosul vânătoresc din carne de vânat, preparatul rezultat, după jurizarea de rigoare, urmând a fi degustat vânătoreşte de către cei prezenţi la serbarea câmpenească prilejuită de sărbătoarea beclenarilor.
Participanţii vor găti sosul vânătoresc cu ajutorul dotărilor personale (ceaun, ingrediente specifice reţetei: carne de vânat, legume, condimente, eventual salate ori murături, lemne de foc de anumite esenţe dacă reţeta o impune, etc.) cu condiţia ca toate ingredientele folosite să fie proaspete şi optime consumului.
Organizatorii vor pune la dispoziţia fiecărei echipe participante un perimetru, lemne de foc, vesela de unică folosinţă (farfurii şi tacâmuri de plastic) precum şi pâinea necesară. De asemenea, organizatorii vor asigura şi mobilierul minim necesar participării.
La standul propriu, echipele pot expune fie elemente de cultură artizanal-vânătorească (trofee, embleme sau alte elemente de personalizare cu specific vânătoresc, de ex.: sloganuri, numele asociaţiei sau grupei de vânătoare reprezentată de “bucătari”), fie simboluri (afişe, banere, etc.) ale eventualilor sponsori ai echipei participante. Este permisă şi instalarea unor corturi ale echipei participante, cort ce va fi instalat în zona corturilor situată în apropierea standurilor de concurs.
Nu este obligatoriu ca membrii echipei (inclusiv bucătarul) să fie vânători. Obligatorie este însă promovarea culturii vânătoreşti.
Fiecare echipă participantă, în funcţie de condiţiile impuse de propria reţetă, va trebui să finalizeze prepararea sosului vânătoresc în jurul orei 13.00, ora jurizării.
Organizatorii vor oferi participanţilor diverse premii şi diplome, trei echipe obţinând în urma jurizării trofeele ”Polonicul cel mai gustos” (echipa care obţine cel mai mare punctaj la secţiunea culinară, jurizarea fiind făcută de către juriul de specialitate condus de maeştrii bucătari profesionişti), ”Polonicul cel mai vânătoresc” ( echipa care obţine cel mai mare punctaj la secţiunea ”Promovarea culturii vânătoreşti”, jurizarea fiind făcută de către juriul de specialitate compus doar din personalităţi apreciate pentru promovarea culturii şi onestităţii vânătoreşti) şi marele premiu ”Polonicul cel mai cel” (echipa care a cumulat cel mai mare punctaj la cele două secţiuni). Juriul presei va oferi diploma şi trofeul ”Ăl mai…ăl” celui mai simpatic participant.
Reprezenţa din România a Steyr Mannlicher, prin dr. Paul Schuller, va asigura fiecărui participant înscris în concurs şansa de a se bucura de surpriza încununării participării. De asemenea, în cadrul festivalului vânătoresc vor fi expuse şi produse de artizanat cu tematică vânătorească, iar cei prezenţi vor asista şi la concursul de provocare din mijloace tradiţionale a taurului de cerb în perioada boncănitului.
Concursul îşi propune o desfăşurare anuală, în fiecare an cu ocazia Zilelor oraşului Beclean), fiind inclus şi în amplul proiect de dezvoltare regional-turistică ”Ținutul haiducilor”.
Doritorii trebuie să confirme participarea la tel. 0745 255 093 sau 0785 079 059 (Sorin Gîrjan) până cel mai târziu în data de 10 august.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5