Vara si bolile diareice acute

Ce sunt bolile diareice acute (BDA)? – sunt boli provocate de bacterii si virusuri, care se transmit omului sanatos prin apa, produse alimentare si diferite obiecte contaminate. Cauzele sunt date de nerespectarea igienei personale dar si din cauza nerespectarii normelor pregatirii si pastrarii produselor alimentare!

Semnele de boala commune a BDA:

- slabiciune generala

- greturi, varsaturi

- piederea poftei de mincare

- dureri in abdomen (burta)

- diareee (scaun lichid, frecvent de la 3 pina la 20 ori/zi

- temperatura ridicata (febra pina la 40C), frisoane

- dureri de cap, ameteli

- disconfort fizic, epuizare

Metodele de prevenire sunt simple si la indemina oricui. Astfel. Pentru a va pastra sanatatea: consumati apa de baut doar din surse sigure (fintini verificate, apa plata din comert); spalati-va mainile inainte de a minca, inainte de a va apuca de gatit si neaparat de fiecare data dupa folosirea toaletei; spalti fructele si legumele inainte de ale consuma, sub un jet puternic de apa; feriti alimentele de muste, gindaci, rozatoare si pastrati-le la rece; pastrati curatenia atit in locuinta cit si in jurul ei, indepartati gunoiul menajer; scaldati-va numai in locuri special amenajate – acestea sunt supuse controlului sanitar!

Cind e vorba de copii: meniul copilului trebuie sa fie strict supravegheat de catre adulti iar gustarile ocazionale trebuiesc evitate. Dupa prepararea lor, alimentele ramase trebuiesc puse in recipiente inchise si introduse la frigider. In cazul produselor alimentare gata preparate (iaurturi de fructe, croisante si alte minuni) atentie mare la data de fabricatie si la termenul de expirare! Si priviti cu un ochi atent magazinul din care faceti cumparaturile: sa indeplineasca regulile (de bun simt) igienico-sanitare (au frigidere care functioneaza, rafturile sunt curate, vanzatorul este ingrijit).

Evitati sa cumparati prajituri cu crema, lactate “de la producator”, inghetata care nu este ambalata sau nu este pastrata in conditii igienice.

Vesela si tacamurile in care se prepara alimentele si cu care se serveste masa trebuiesc mentinute in stare de curatenie – e vorba de igiena elementara! Atentie si la starea de functionare a frigiderului, caci aparent poate functiona insa poate scapa freonul.

Nu uitati! Exista bacterii care se dezvolta si la rece (in frigider). La cel mai mic semn de alterare aruncati mincarea! Niciodata sa nu congelati la loc ceva care a fost decongelat!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5