Vărăreanul nins de ani

Radu Băeș

Lacrima timpului cerne plăpândă și suavă cuvintele scăldate-n apa Someșului Mare adormit pe umărul stâng al Vărării și naște, din timp în timp, cuvinte înnobilate cu har de fiul Vărării, poetul Dumitru Popițan. Acesta ne-a mai dăruit volumele ,,Versuri nepublicate” și ,,Cu rimă, fără rimă”, ambele apărute la Editura Karuna din Bistrița, și care se adaugă la salba de 40 de volume publicate de vărăreanul cu părul nins de ani.
Autorul definește lumea în care trăim ca pe o scenă cu ,,artiști și spectatori” (,,Lumea asta”), un iarmaroc ,,în care se vând de toate/și speranță și noroc” (,,Lumea e…”), ,,o simfonie”, ,,Raiul pe pământ”, ,,roi în zbor”, ,,un carnival” etc.
Amintirea ,,urmelor ce nu se mai văd acum” și a cărărilor de altădată” acolo unde se întâlneau ,,drag cu drag” îl scaldă în solitudine și totul ,,nu are niciun har” (,,M-au purtat pașii”). Dușmanii închipuiți sau uitați sunt iertați: ,,Că eu nu-i mai știu/I-am iertat pe toți și anii/Care vin, bat a pustiu” (,, Mă întrebi”), iar muza este invocată spre o împăcare viitoare: ,,Muză, lasă-mă să tac/Și treci podul, poate-așa/Cu dușmanii să mă-mpac/Pentru ce va mai urma” (,,Muză, lasă-mă să tac”).
Vărăreanul, odată optimist, cade acum într-o melancolie neascunsă: ,,Mă-ntreb dacă-i chilipir/Drumul meu spre cimitir” (,,Mă-ntreb…”). Dorurile, însă, îi dau târcoale ca mieiii zburdalnici de pe văile Vărării. Poetului i-e dor de ,, binele din vis”, ,,de-alei în nopți târzii”, ,,de anii de liceu”, ,,de tinerețea mea” și, firesc, ,,de anii ce s-au dus” (,,Mi-e dor…”) și o teamă i se cuibărește în suflet ,,de tot ce e noapte”, ,, de drumuri închise”, ,,de tot și de toate” (,,Mi-e teamă”).
Spre finalul ,,Versurilor nepublicate” autorul schimbă registrul și își așteaptă ,,în miez de noapte iubita”, sperând într-o revedere (,,Te aștept”).
Ca un apostol, cu părul nins de ani, poetul inserează, în cărțile sale, propriile-i aforisme despre viață și moarte, despre libertate și slugărnicie, despre muncă și trândăvie și, nu în ultimul rând, despre forța iubirii și a credinței în Dumnezeu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5