Colţul filatelistului

Varietăţi ale filigranului „PR”

Există o categorie de mărci poştale pe imaginea cărora se distinge precis şi foarte vizibil filigranul „PR”, în loc ca acel filigran să fie aspectabil pe dosul timbrului. Hârtia striată (Gehriptespapier), utilizată pentru imprimarea respectivelor mărci, prezintă profile orizontale sau verticale paralele, dese şi uşor vizibile pe dosul mărcilor standard. Striaţiile acestea se confundă, mai rar cu dungile hârtiei vărgate, dar cel mai adesea cu cele ale hârtiei costate (care sunt mai late şi mai rare pe 2 cm de timbru). Totuşi, ele sunt în relief, ceea ce le deosebeşte esenţial de dungile hârtiei vărgată sau hârtiei costată. Relieful lor se evidenţiază lesne aplicând lumina oblic pe suprafaţa (verso de regulă) striată a mărcii poştale.

Datorită reliefului striaţiilor, coala de hârtie era introdusă în instalaţia de imprimare cu faţa netedă în sus deoarece pe această faţă cerneala tipografică se imprimă uniform.

În cazul în care, din greşeală, din grabă sau din neatenţie, operatorul de la atelierul de imprimare introducea coala în ghidajele maşinii de imprimare, cu partea striată în sus (parte pe care se afla aplicat şi filigranul PR) imprimarea timbrului se făcea neuniform, astfel că desenul clar şi vizibil al filigranului „PR” apărea pe imaginea mărcii.

Aproximăm că cel mult o zecime din totalul tirajelor emisiunilor imprimate pe acest tip de hârtie cu filigran „PR” reprezintă cantitatea acestor varietăţi (Îndeosebi reprezentative la emisiunea Carol I Spic de Grâu 1898, hârtie denumită impropriu „costată”. Corect este „hârtie striată ori ripsată” şi nicidecum „costată”). Spre exemplificare vezi figura nr. 1.

Mihai Lucian Valea,

coordonatorul Clubului Filatelic „Bisnumphila” al Cercului Militar Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5