Vasile Călini ne dezvăluie o experiență inedită a Ansamblului Doina Rebrei, în promovarea obiceiurilor tradiționale

         Domnule Vasile Călini,  chiar dacă sărbătorile de iarnă au trecut, imaginea lor continuă să aibă încă ecou în sufletul dumneavoastră. Împreună cu un grup de tineri din cadrul Ansablului ,,Doina Rebrei’’,  ați avut ocazia să mergeți dincolo de hotarele țării, în Germania și Austria, acolo unde există comunități românești  care tânjesc după tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești. Care a fost mobilul acestei ieșiri ?

        Vasile Călini :    Totul s-a desfășurat pe baza unui Proiect inițiat de un român, George Hulea, originar din localitatea Jina, județul Sibiu, care s-a stabilit în orașul Mannheim din Germania, unde lucrează la o societate de marketing, MoneyGram Deutschland. Proiectul său a avut ca țintă promovarea acestei societăţi în cadrul grupurilor de români din Germania, Elveţia şi Austria, prin efectuarea unor întâlniri organizate cu românii de aici prin crearea unor evenimente premergătoare sărbătorilor de iarnă, sub denumirea DORU-I DOR ȘI LERU-I LER. Aflând de formația noastră, ne-a invitat să colaborăm la acest proiect cu un grup de 6 colindători, care să aibă în repertoriu colinde tradiționale, să poarte costume populare autentice și să fie dispus pentru un asemenea efort. Perioada de desfășurare a acțiunii a fost 30 noiembrie- 20 decembrie 2017 și  a cuprins în itinerariul său 32 de locații.

            Întâmplarea   a făcut, sau poate referințele favorabile pe care le-am avut privind promovarea a tradiţiilor şi obicieurilor noastre, să fim atrași în acest proiect și să reprezentăm pe această linie, comuna, județul și România. Încurajaţi  de părintele paroh Doru Plăian am acceptat plecarea în acest turneu inedit, știind că nu ne va fi deloc ușor. Comunităţile româneşti din Germania şi Austria au primit cu entuziasm vestea care s-a răspândit cu mare repeziciune printre românii din cele două țări. La Proiectul Domnului George Hulea  s-a alăturat năsăudeanca Alina Schreglmann, stabilită și ea în Germania şi care, prin tot ceea ce face promoveaza judeţul Bistriţa-Năsăud. Din grupul nostru de colindători au făcut parte : Călini Vasile, Mina Buga , Rus Ioan, Gavriloaie Sîia, Bîrte Ancuţa şi Bîrte Floarea. După o săptămână , trei dintre membrii grupului, adică trei eleve s-au întors acasă, pentru a nu lipsi prea mult de la activitățile școlare, iar în locul lor au venit : Călini Dorina-Liliana,  Rus Marinel şi soţia sa Rebeca. Transportul, cazarea și masa ne-au fost asigurate conform proiectului, fiindu-ne pe deplin favorabile.

           Care au fost orașele în care ați colindat ?

           - Am colindat în mai multe locaţii din oraşele germane  şi austriece : Munchen  două locaţii, Ausburg, Stuttgart, Nurnberg în două locaţii, Bamberg, Munchen- Consulatul General al României, Viena - Institutul Cultural Român, Inglolstad, Pforzheim, Eslingen, Nurnberg, Munchen, Mannheim, Heilderberg, Hanau,Karlsruhe, Frannkfurt, Koln  în două locaţii, Dusseldorf în două locaţii, Alhorn, Berlin în două locaţii şi Graz.

            Cum ați fost primiți  ? Care a fost starea de spirit a gazdelor ?

           - Trebuie să menţionez că de fiecare dată când ne-am prezentat în faţa românilor din aceste două ţări, am trăit împreună emoţia întâlnirii, emoţia momentului sărbătoresc. Plângeau şi colindau alături de noi. Am ajuns de multe ori în situaţia de a nu ne mai uita  în ochii lor, întrucît ne podideau și pe noi lacrimile. Era o bucurie udată cu lacrimi. Mulți dintre ei n-au mai fost puși în contact cu frumusețea acestor evenimente tradiționale. Ne rugau să mai colindăm, ne rugau să mai stăm împreună cu ei  să discutăm, să socializăm, ne ospătau aşa cum îi tradiţia la români.Ne admirau costumele, le pipăiau și constatau autenticitatea lor, amintindu-și că le-au purtat și ei cândva.

         Am înțeles că, ați avut ocazia să colindați și instituții publice importante din aceste țări și v-ați întâlnit cu personalități de seamă ale culturii. Care au fost acestea ?

         - Da, în cadrul acestui turneu ne-am întâlnit cu foarte multe personalităţi :   Inaltpreasfintitul Mitropolit Serafim Joanta de la Mitropolia Ortodoxă Romană din Germania şi Europa Centrala și de Nord, apoi  la Biserica Ortodoxă  ,, Invierea Domnului’’ din Mannheim pe preotul paroh Ioan Popescu , Consulii de la Consulatul General al României la Munchen, respectiv doamna Consul general Iulia-Ramona Chiriac, împreună cu consulul Dorin Nicolae-Popa ,Consulul Dorel Şchiop şi viceconsul  Livia Popa. Tot la Consulatul General al României  la Munchen am întâlnit- o pe năsăudeanca Damiana Liliana care, impreună cu soţul sunt funcţionari la consulat.  La Berlin, în Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" l-am întâlnit pe  preotul paroh, Protosinghelul Clement Lodroman,  iar din cadrul Ambsadei Române la Berlin pe Consilierul pe probleme culturale domnul Ministru consilier Dr. Iulian Costache şi  Excelenţa Sa domnul Emil Hurezeanu, oameni de cultură şi funcţionari internaţionali cu mare aplecare spre tradiţiile si obiceiurile noastre româneşti, care au apreciat deopotrivă costumele noastre populare şi  colindele prezentate de grupul de colindători din Rebra.

         Ați întâlnit români din toate colțurile țării, dar și din județul nostru și chiar din Rebra. Cum s-au simțit, când v-au văzut și care a fost reacția lor. ?

         - Datorită publicităţii făcute prin reţelele de socializare, o mare parte din românii din zonele apropiate locaţiilor unde erau organizate aceste activități, erau în cunoștință de cauză. Am întâlnit români din toate colţurile ţării, de la muncitori în diferite sectoare de activitate , medici şi profesori la universităţi de marcă din aceste ţări. Nu mare mi-a fost mirarea când in cadrul unui eveniment în apropriea Dusseldorfului ne-am întâlnit cu o doamnă originară din comuna vecină, Parva, care   susţinea că, a venit în mod special să ne vadă. Bucuria noastră a fost și mai mare,  când la Dusseldorf, l-am întâlnit pe consăteanul nostru, Toader Ioan, pe care nu-l mai văzusem de peste 10 ani. După terminarea facultății de informatică, s-a stabilit în Germania și lucrează ca programator .Ne-am îmbrăţişat cu emoţie , ne-am vorbit, am ciocnit un pahar.

            Cu ocazia acestui turneu am primit din partea organizatorilor mici atenţii, precum şi diplome, drept pentru care le multumim , în special doamnei Alina Schreglmann  presedinte al  Deutsch Rumänisches Forum Nosa Nürnberg , care ne-a fost alături, împlicându-se necondiţionat pentru bunul mers al turneului nostru. Nu în ultimul rând mulţumim domnului George Hulea și soției sale Andreea,  care ne-au găzduit de mai multe ori în locuința lor din Mannheim.

             Numeroasele participări ale Ansamblului pe care îl conduceți sunt o mândrie pentru localitatea Rebra. Aveți 7 ieșiri peste hotare : Cehia, Bulgaria, Turcia, Macedonia  (de două ori ), Ungaria și Lituania, mai multe participări la Festivalurile folclorice din țară și ați fost invitați la 10 emisiuni televizate. Cum vi s-a părut această ieșire  ? Cum o calificați ?

             - Chiar dacă Ansamblul „ Doina Rebrei” este o formație de amatori, cu resurse materiale modeste asigurate de către Consiliul Local și de cele mai multe ori pe cont propriu, se străduiește să ducă mai departe moștenirea culturii tradiționale și suntem mândri că avem un tineret activ, plin de entuziasm, dornic de afirmare în acest domeniu, spre bucuria părinților, a bunicilor și a celor care iubesc folclorul și obiceiurile noastre.

Cu privire la acest turneu maraton prin care am colindat la propriu şi la figurat ţările şi conaţionalii noştri din Germania şi Austria a fost o experienţă inedită pentru noi. Este, poate o încununare, poate o răsplată a muncii pe care o desfășurăm de peste 20 de ani. Cu acest prilej am promovat și activitatea turistică din județul Bistrița-Năsăud, distribuind numeroase pliante cu obiectivele de acest gen în toate locațiile prin care am trecut.

Vă felicit și vă urez succes în continuare !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5