Vasile Şoimaru, la Conexiuni

La Centrul de Artă Tradiţională, Galeriile „Casa cu Lei”, într-un cadru deosebit, pregătit pentru Zilele Oraşului Bistriţa, găzduind pe simeze imagini din primul război mondial, frumos puse în ramă de către artistul plastic Lucian Dobârtă, a avut loc primirea unui oaspete drag, care merita să se bucure de casa curată, gata de sărbătoare. Aflat în patria-mamă, Vasile Şoimaru n-a putut ocoli Bistriţa, în drumul lui de promovare a celor două cărţi, de curând apărute: „Cotul Donului 1942”, ediţia a II-a, şi „Românii din jurul României”, monografie fotografică.
Membrii Societăţii Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”, dar şi alţi invitaţi, au răspuns prezent în număr mare la invitaţia de a participa la întâlnirea cu scriitorul Vasile Şoimaru, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Acesta a vorbit despre proiectele sale, povestind cum şi-a dorit să scrie o carte-document despre „Cotul Donului”, locul unde au murit 150.000 de români în timpul celui de-al doilea război mondial şi unde nu exista măcar o cruce sau un pomelnic. De aceea, a umblat în lung şi-n lat, pe la bătrânii care mai trăiesc şi care au fost martori- supravieţuitori ai acestui tragic moment, adunând informaţii, sub formă de interviu sau de poveste, despre cele întâmplate în război. Şi nu doar că a dus personal o cruce la Cotul Donului, dar a scris şi o carte despre acest tragic eveniment. Călătorind în 25 de ţări, unde se află români, făcând 40.000 de kilometri pe an cu maşina personală, dormind puţin, mâncând cât să poată merge mai departe, Vasile Şoimaru, cu seninătate pe chip, transmite o stare limpede despre cum ar trebui să fie un român adevărat, trezit la realitate şi care nu doar vorbeşte, ci şi face, aşa cum bine i se potriveşte sintagma „om al faptelor”.
În dialogul creat, frumos, demn, natural, Dorel Cosma şi-a exprimat bucuria revederii cu prietenul Vasile Şoimaru, aici, la Bistriţa, dar şi de fiecare dată, la Chişinău, atunci când ne aflăm în Basarabia. Vasile Rus s-a adresat invitatului cu „frate Vasile”, amintind de spiritul de unitate al celor care gândesc şi simt la fel. Nicholas Kazan a adus în discuţie necesitatea bunăstării într-o societate deschisă, Florica Dura a vorbit despre experienţa ei de jurnalist în Basarabia, iar Victor Ştir s-a adresat invitatului şi asistenţei cu vorbe de spirit adevărat, cu prietenie veche pentru Vasile Şoimaru şi recunoaştere pentru evenimentul reuşit.
După o sesiune bogată de autografe, Vasile Şoimaru şi-a continuat calea, dorind să ajungă până în apropiere deTârgu- Neamţ, acolo unde se află o mare parte din neamul şoimăreştilor, din care şi el face parte, cu mândrie de Şoimar sadovenian.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5