Vecinătatea Femeilor din Saschiz, de ce nu, un model şi pentru bistriţence!
Saschizul a devenit o destinaţie aparte şi nu doar de week-end, cunoscută atât pentru Biserica Evenghelică sau Cetatea Ţărănească, dar şi pentru evenimentele gastronomice, culturale sau circuite pentru biciclişti.
Dacă e mai, în vremuri fără pandemie, e Sărbătoarea Rubarbarului la Saschiz, pusă la cale de Vecinătatea Femeilor.
„Ne-am înfiinţat în 2015, dar lucram împreună de mai mult timp, însă pentru a fi mai vizibile şi pentru a putea aplica pentru diverse finanţări ne-am constituit într-o asociaţie. Vecinătatea este forma tradiţională de organizare în satele săseşti bazata pe ajutorul reciproc ,,între vecini" . Principala noastră sărbătoare este Sărbătoarea rubarbarului, un eveniment pe care-l organizăm în fiecare an, în prima sâmbătă din luna mai. Ar fi trebuit să fim la a X-a ediţie anul acesta, dar, din cauza pandemiei, am considerat să fim responsabile şi am spus pas, pentru că veneau peste 1000 de oameni. Anul trecut am încercat o variantă online”, ne-a dezvăluit Florentina Călugăr.
Vecinătatea Femeilor din Saschiz se implică şi în organizarea Săptămânii Haferland, dedicată culturii saşilor din zonă. „Suntem mai multe comune. Timp de o săptămână, în fiecare zi, o comunitate organizează ceva cu specific local. Am avut concerte de orgă în Biserica Evanghelică, o conferinţă unde invitat a fost dr. Theodor Paleologu. În fiecare an, de 1 Iunie, vin donaţiile membrelor Vecinătăţii, reuşim să invităm o trupă de teatru să facă un spectacol pentru copii, iar copiilor le dăm brioşe, sucuri naturale. Din donaţiile strânse organizăm un Târg de sănătate, în colaborare cu medicii de familie şi reprezentanţii unui laborator. Noi suportăm costurile pentru consumabile. La sfârşit de octombrie – început de noiembrie, în fiecare an, organizăm Balul Recoltei. Din donaţii facem campanii de sterilizare pentru câini şi pisici, suntem singura localitate rurală din România care face asta. Am avut o finanţare mare din fonduri europene prin GAL „Dealurile Târnavelor”, proiect intitulat „Bucate din Vecinătate”, un lanţ alimentar scurt, cu 18 producători, am creat site-ul unde oamenii pot să plaseze comenzi. Suntem cam 30 de membre în Vecinătate, jumătate dintre ele se implică tot timpul. Multe vin pentru acţiuni punctuale, pentru că au servicii la birou, cabinete medicale etc.”, a explicat aceasta.
Primarul comunei, Ovidiu Şoaita, remarca faptul că această comunitate activă, se datorează implicării femeilor. „Suntem cunoscuţi. Au început să rămână tineri în sat, nu mai sunt case de vânzare cum erau acum 10-15 ani. Şi noi ca autoritate am făcut câte ceva, asigurând utilităţile de bază – apă, canal, nu mai vorbim de electricitate, internet. Lucrurile nu se pot întâmpla doar cu efortul administraţiei locale, trebuie să se implice şi oamenii. Am găsit nucleul care să mişte lucrurile, care să aibă viziune. După Revoluţie, de la noi au plecat saşii, undeva la 1000 de persoane, un alt val a fost plecarea în străinătate a celorlalţi locuitori care a afectat patrimoniul uman, după intrarea în UE. Acum se gândesc foarte mulţi de la oraşe să vină aici. Pentru noi, pandemia a fost favorabilă şi ne-a ajutat pentru că mulţi care pot să lucreze la distanţă se gândesc să vină să stea aici. Prea se rupsese lumea total de sat, oraşul era totul”, a declarat edilul comunei.
La întâlnirea de la Ceainăria Tei au fost alături de delegaţia bistriţeană şi Anca Dalmasso, Diana Schuster-Costea și Oana Poledna. Bistriţeanca Marianne Csalki, care deţine alături de soţul său Hadrian Morar, ceainăria TEI era la şcoală, fiind învăţătoare la Sighişoara.
La Tei vei putea pune şi „ştampila” pe Carnetul Drumeţului ce străbate Via Transilvanica.
Citiţi şi:
- Poarta Transilvaniei. Puncte Gastronomice Locale, 100 de locuri musai de vizitat în Bistrița-Năsăud, recensământul ghizilor de turism
- Deputatul Cristina Iurişniţi, la marș în capitală: Femeile sunt prizoniere într-o cultură a violenţei
- Primarul Dorin Vlașin: Organizăm o campanie de ajutorare! Am încredere în bunătatea năsăudenilor! Unde se pot face donații
- Grupul de inițiativă comunitar pentru egalitate de șanse „Împreună pentru comunitate” din Năsăud, la prima întâlnire de lucru
- Un nou grup comunitar pentru egalitate de șanse, înființat la Năsăud
Adaugă comentariu nou