Vezi când începe şi când încetează calitatea de asigurat în sistemul de sănătate!

Odată cu reglementarea noului mecanism de depunere a declaraţiilor fiscale şi de plată a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, a fost  modificată şi Legea 95/2006 în privinţa modului de acordare şi de încetare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Camelia Ilişuan, preşedinte –director general al Casei de Asigurări de Sănptate Bistriţa-Năsăud, a făcut o serie de precizări, pentru diferite categorii de asiguraţi.

Astfel, pentru salariaţi, „asigurarea începe la data încheierii contractului de muncă, deci când începe serviciul, şi se încheie în termen de trei luni de la data desfacerii contractului de muncă, deci mai este asigurat o perioadă de 3 luni, dacă, între timp, nu a încheiat un alt contract de muncă sau nu a migrat spre o altă categorie de asigurat”, a explicat Camelia Ilişuan.

  În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul Fiscal sau Legii nr. 170/2016, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii şi venituri din alte surse, calitatea de asigurat şi dreptul la pachetul de servicii medicale de bază se acordă, pentru o perioadă de 12 luni, calculată de la data depunerii declaraţiei unice, şi încetează dacă nu se depune o nouă declaraţie până la termenul prevăzut în Codul fiscal pentru perioada următoare.

Anul 2018 este un an atipic, adică până la data de 15 iulie, când este termenul de depunere a acestei declaraţii unice, persoanele care au mai fost asigurate, care au mai avut venituri sau care nu au avut venituri dar s-au asigurat în anul anterior, sunt asigurate prin efectul acestei ordonanţe. Apoi, după depunerea declaraţiei sunt asigurate până la data de 15 martie a anului viitor când este termenul de depunere a declaraţiei în 2019. Pentru următorii ani, termenul va fi din 15 martie în 15 martie”, a mai menţionat preşedintele CAS BN.

         Persoanele care sunt asigurate fără plata contribuţiei, şi aici vorbim de minori, persoane adulte care sunt încă în sistemul de învăţământ până la 26 de ani, pensionari, cei fără venituri dar având certificate de persoană cu handicap sau veteran de război, revoluţionar etc., „asigurarea începe în momentul în care este încadrat în una dintre aceste categorii printr-un document pe care-l aduce la CAS, şi se termină la o lună după ce se încheie valabilitatea documentului care l-a încadrat într-o anumită categorie”.

         Pentru o altă categorie de persoane, la nivel judeţean au fost căutate soluţii pentru a le veni în sprijin. „Chiar ieri am vorbit cu dir. Cristian Parasca (n.n. Finanţe). Există o categorie de persoane pentru care reglementările nu au fost clare în această perioadă de tranziţie deoarece nu a apărut încă Declaraţia unică pentru a putea fi depusă. Este vorba de cei fără venituri care nu au mai fost asiguraţi, care acum vor să se asigure pentru prima dată. Ei nu pot depune declaraţia, nu îi primim nici noi în baza de date. Am stabilit, deşi legea nu prevede o asemenea variantă, să plătească măcar pentru o lună, să vină cu chitanţa la noi şi noi să îl înregistrăm asigurat până la 15 iulie când este termenul limită de depunere a declaraţiei. Sunt persoane care au nevoie de servicii medicale şi nu îi putem lăsa pe dinafară doar pentru că este un gol legislativ”, a concluzionat Camelia Ilişuan. 

Comentarii

05/04/19 21:35
Coroian Adela E...

Am aflat ca nu sunt asigurata.Am incetat contractul de munca in 07.12.2018 si m-am reangajat in 04.02.2019.Ce ar trebui sa fac pt.a-mi recapata calitatea de asigurat?

29/10/19 12:03
Buiciuc Marcela

Am incheiat contractul de munca pe data de 11 09 2019 as vrea sa stiu daca mai sunt asigurata ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5