Vezi care este schema vaccinurilor în 2016 / 2017!

Mirela Parker, Compartiment Educație pentru Sănătate și Promovarea Sănătății al DSP BN

Calendarul de imunizare a copiilor în România 

        Vaccinarea bebelușului este de o importanță majoră pentru sănătatea și viața lui. Vaccinurile determină copilul să-și producă proprii anticorpi care-l vor proteja de boală și în cazul fetelor vor proteja copiii acestora când vor fi la randul lor mame. În Romania, vaccinarea nu este ogligatorie însă pe internet circulă o mulțime de informații anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice părinte trebuie să se informeze din surse sigure înainte de a lua o decizie de renunțare la vaccinarea copilului. Această decizie trebuie luată cu mare responsabilitate.

         

                                                             Schema vaccinurilor gratuite în ROMANIA (valabil în 2017)

    În conformitate cu ORD MS 386/2015 privind Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2016- 2017, se aplică urmatorul calendar național de vaccinare:

Vârsta recomandată

Vaccin

primele 24 de ore de viata

Hep B
Vaccinare impotriva Hepatitei B
(in maternitate)

1-7 zile

BCG vaccin de tip Calmette Guerin  (in maternitate)

2 luni

Vaccin hexavalent  diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B 
(DTPa-VPI-Hib-Hep B)
Vaccin pneumococic conjugat *
- se face la medicul de familie

4 luni*

Vaccin hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B 
(DTPa-VPI-Hib-Hep B)
Vaccin pneumococic conjugat *
- se face la medicul de familie

11 luni*

Vaccin hexavalent 
Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B 
(DTPa-VPI-Hib-Hep B)
Vaccin pneumococic conjugat *
- se face la medicul de familie

12 luni

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion 
(ROR)
- se face la medicul de familie

5 ani**

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion 
(ROR)
- se face la medicul de familie (rapel 2)

6 ani ***

Vaccin tetravalent 
diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic
( DTPa-VPI)/vaccinul polio inactivat (VPI)

- se face la medicul de familie

14 ani 

Vaccin diftero-tetanic pentru adulti/ vaccin diftero-tetano-pertussis acelular 
- se face la medicul de familie

  *) Vaccinul Pneumococic conjugat va fi introdus în calendarul de vaccinare în funcție de fondurile disponibile.   **) Se va face inclusiv copiilor care implinesc 7 ani în 2016 si 7 ani în 2017 .  ***) Copiii cu vârsta de 6 ani:  care au în antecedentele vaccinale o doza de DTPa - la 4 ani sunt vaccinați cu VPI;  care nu au în antecendentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani - vor fi vaccinati cu DTPa – VPI; copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani - vor fi vaccinați in 2016 (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare) - Se aplică numai în 2016.

      Cîteva completări necesare.  Pentru administrarea tuturor vaccinurilor menționate, se folosesc seringi de unică folosință! Obiectivul principal al vaccinarii: până la vârsta de 18 luni orice copil trebuie să fie vaccinat cu minimum 3 doze HB și 3 doze DTPa-VPI și Hib.  Vaccinarea cu vaccin hexavalent la 11 luni se va face începând cu copiii care nu au primit acest vaccin la varsta de 6 luni.

    În cazul în care nu respectați calendarul imunizărilo,  pot să apară boli severe.  Difteria este o boală infectioasă severă, în care se poate forma o membrană în porțiunea posterioară a nasului și gâtului, împiedicând astfel respirația. Se poate preveni prin vaccinarea DTP. Chiar și ȋn condițiile ȋn care boala este tratatǎ, specialiștii estimeazǎ că 10% din pacienți ȋși pierd viața din cauza acestei afecțiuni.   Rujeola este o boală potențial severă. Ea poate determina febra mare și complicații de tipul infecției la nivelul ochiului și al urechii medii, surditate,  pneumonie si mult mai rar, complicații la nivelul creierului. Se poate preveni prin vaccinare VVR. Tusea convulsivă  e o infecție bacteriană periculoasă, mai ales la sugari. Tusea are un aspect particular - copilul are crize de tuse lătrătoare care se termină printr-un horcăit. Acest  horcăit inspirator poate fi înlocuit printr-un stop al respirației. Complicatiile includ convulsii, pneumonie, infecție otica, hernii și uneori complicații cerebrale. Se poate preveni prin vaccinare DTP. Tetanosul este o infecție care poate duce la deces. Ea apare atunci când o rană (chiar superficială) este contaminată cu pământ conținând spori de tetanos. Afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Este foarte important să preveniți boala prin vaccinare și revaccinare periodică. Se poate preveni prin vaccinare DTP.  Poliomielita este o boală virală care afectează sistemul nervos central. Poate determina paralizii ale membrelor, și uneori paralizii extensive, cuprinzand mușchii respiratori, meningita s=și chiar moartea.Protectia împotriva acestei boli este esențială. Se poate preveni prin vaccinare anti-polio VPO.

Comentarii

28/04/17 13:47

Cat de mult s-au schimbat aceste vaccinuri in ultimi 20 de ani? Si ce siguranta putem avea ca aceste vaccinuri sunt efective?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5