Vezi noile măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă. Primă de activare şi de încadrare, de mobilitate

Noi măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă au intrat în vigoare la începutul lunii decembrie, în urma modificării Legii 76/2002 (actualizată) privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimulării forţei de muncă, care a fost completată şi modificată prin OUG 60/2016, precizează directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan.

          Astfel, a fost introdusă prima de activare pentru şomerii înregistraţi la agenţii care ulterior se angajează. Potrivit art. 73/2, şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni, ulterior datei înregistrării la AJOFM, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă.

          „De asemenea, pentru stimularea mobilităţii forţei de muncă, a fost modificat art. 74 care prevede că persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă. Cuantumul aceste prime se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se acordă pe  o perioadă de 12 luni”, explică directorul executiv Otilia Râpan.

          Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care-şi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţi învecinate pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu şi/sau pentru reîntregirea familiei.

          Este vorba de suma de 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la AFOFM şi care se încadrează în muncă într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa şi de 15.500 lei pentru persoanele care-şi schimbă domiciliul şi sunt însoţite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere. În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt o primă de instalare de 3.500 lei. Prima de instalare se acordă în două tranşe, şi anume 50% la data instalării şi 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

          „Alte modificări ale legii vizează subvenţionarea locurilor de muncă. Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 900 lei. Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 900 lei pe o perioadă de 18 luni”, menţionează directorul executiv Otilia Râpan.

          Potrivit acesteia, şi art. 85 al Legii 76/2002 a fost modificat, în sensul că angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monopartentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET (între 16 şi 24 de ani, care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională) primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

          Nu în ultimul rând, angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care în termen de cinci ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limita de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data  îndeplinirii condiţiilor respective de o sumă în cuantum de 900 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5