Vezi proiectele din Bistriţa-Năsăud înscrise în “Idei din Ţara lui Andrei”!

 

Kilometru albastru – iniţiator Cristian Teţcu

Râurile Șieu, Budac și Lechința prezintă un grad avansat de poluare. Lipsa în ultimii 20 de ani a unui sistem de colectare selectivă și integrată a deşeurilor din activități agricole, industriale și gospodărești neconforme are ca rezultat scăderea calităţii resurselor de apă locale şi implicit a calităţii vieţii. Poluatorii folosesc albiile minore și majore ale râurilor precum și vecinătățile râurilor Șieu, Budac și Lechința ca zone adecvate depozitării gunoaielor sau deversării de substanțe poluante. Pentru rezolvarea într-o anumită măsură a acestei probleme, proiectul își propune protejarea și controlul râurilor. Proiectul este necesar pentru desfășurarea de acțiuni de informare și educare a populației privind mediu şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitățile învecinate cu aria naturală protejată sit Natura 2000-ROSCI 0400 Șieu Budac, implicând tinerii din aceste comunităţi.

 

Patrula Eco- iniţiator Ancuţa Pop din Tiha Bârgăului

Scopul proiectului vizeaza implicarea tuturor elevilor in actiuni ecologice desfasurate constant si vizibile pentru toata comunitatea. Principalele activitati din cadrul proiectului vizeaza: mobilizarea elevilor si adultilor in activitati de amenajare a zonelor verzi din perimetrul scolii, organizarea unui seminar cu tema „Salvaţi padurea de mizerie” la care sa participe specialisti de la doua ONG-uri de mediu, deplasarea tinerilor cu bicicletele, in vederea promovarii unui stil de viata sanatos si sensibilizarii locuitorilor cu privire la importanta protejarii mediului, pe o raza de 30 de km. In vederea amenajarii curtii scolii se vor achizitiona echipamente necesare pentru plantare de arbusti, plantare de puieti si arbori ornamentali si refacere alei. Totodata dorim sa-i invatam pe elevii nostrii sa confectioneze colivii pentru veverite si pasari pe care sa le amplaseze in cateva zone din comuna. De asemenea, vor invata sa construiasca bancute si cosuri de gunoi din materiale reciclabile si alte obiecte utile, pe care le vor promova si vinde la targuri organizate periodic in comuna. La finalul proiectului se vor desfasura actiuni de diseminare, care constau in elaborarea si trimiterea de comunicate de presa, prezentarea rezultatelor pe site-ul primariei si in randul comunitatii.

Şcoala zâmbetelor – iniţiator Delinke Crăciun

Scopul proiectului vizeaza integrarea scolara si sociala a 30 de elevi din comuna Matei, judetul Bistrita Nasaud, aflati in situatie de risc de abandon scolar, prin participarea acestora la activitati de educatie formala si non-formala, ce vor stimula dezvoltarea abilitatilor intelectuale, fizice, creative si sociale ale acestora. Activitatile din proiect sunt dedicate si cadrelor didactice de la scolile unde predomina aceste probleme sociale: Corvinesti si Fantanele (comuna Matei). Cei 20 de profesori implicati in proiect vor primi instruire si vor desfasura In colaborare cu mai multe ONG-uri din judet, activitati nonformale cum ar fi: jocuri de concentrare, jocuri sportive, jonglerii cu obiecte si acrobatii simple, tehnici de stimulare a creativitatii. In vederea desfasurarii activitatilor non-formale, curtile celor doua scoli vor fi amenajate cu spatii verzi, masute, bancute, echipamente si jocuri de munca in echipa. Un alt grup tinta vizat il reprezinta persoane care se confrunta cu situatii de a lucra cu minori dezavantajati, altele decat cadrele didactice. Pot fi parinti, voluntari, asistenti sociali etc. Vom selecta 15 persoane din mai multe localitati din judet in vederea participarii la un workshop pe o perioada de o zi. Scopul acestei initiative este schimbul de experienta, promovarea de noi metode educative, eficiente pentru copii proveniti din medii defavorizate si nu in ultimul rand dezvoltarea unei retele sociale active. Rezultatele activitatilor proiectului vor fi promovate la scolile din judet in vederea replicarii proiectului acolo unde este cazul.

Şi eu pot!  - iniţiator Dumitru Gotea-Şieuţ

Ne propunem sa realizam si sa implementam un proiect educational, pentru a raspunde nevoilor de dezvoltare personala ale copilului provenit din medii dezavantajate, oferindu-i sansa de a-si dezvolta talentul, aptitudinile intr-un mediu organizat, atractiv si prietenos. Prin acest scop urmarim crearea unei identitati comunitare puternice, dezvoltarea capitalului uman, a serviciilor oferite de catre comunitate pentru a raspunde nevoilor de dezvoltare personala ale copiilor, de invatare a relatiilor sociale necesare integrarii in comunitate, de implicare a comunitatii in viata scolii, de deschidere a scolii pentru viata de dincolo de zidurile ei. Astfel, dorim sa se produca o schimbare pozitiva, pe termen lung in comportamentul elevilor si a familiilor din care provin.

 

Anul acesta s-au înscris în Idei din Ţara lui Andrei 389 proiecte, 182 din educație, 130 pe dezvoltare comunitară și 77 din mediu.

Acestea concurează pentru finanțările Petrom în valoare totală de 200.000 de euro! Fiind singura ediţie de anul acesta a competiţiei, votul tău contează de două ori mai mult.

Ajută la schimbarea comunităţii tale. Alege proiectele preferate din fiecare domeniu şi votează-le până pe 15 mai. Ai la dispoziție 3 voturi, câte unul pentru a vota cel mai bun proiect de mediu, educație și dezvoltare comunitară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5