Viaţa, un calvar de neimaginat pentru zeci de familii din judeţ

Pentru zeci de familii din judeţ viaţa este un adevărat calvar, sărăcia îmbinându-se în mod dramatic cu boli cumplite sau accidente care le-au luat oamenilor şi puţinul pe care îl aveau. Nu puţine sunt situaţiile în care toate necazurile din lume par să se fi adunat pe umerii unor persoane, iar situaţia lor pare fără ieşire. În aceste condiţii, oamenii se agaţă de orice speranţă care le-ar mai putea îndulci amarul, măcar pentru o scurtă perioadă de timp.

Personalul specializat de la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Bistriţa-Năsăud are de-a face aproape în fiecare zi cu astfel de cazuri disperate. Oameni din tot judeţul vin şi solicită ajutoare financiare din partea statului, susţinând că se află în situaţii disperate, din care nu pot ieşi. Se fac verificări şi anchete sociale la domiciliile acestora, şi, dacă oamenii sunt într-adevăr în situaţii grave, se întocmesc dosare stufoase care sunt trimise la Ministerul Muncii, spre aprobare.

În primul trimestru al anului au fost preluate şi înregistrate un număr de 85 cereri în vederea acordării unor ajutoare financiare şi trei cereri în vederea acordării unor ajutoare de urgenţă.

„În urma acestor solicitări au fost efectuate deplasări atât la sediul primăriilor din judeţ, cât şi la domiciliul solicitanţilor pentru a se obţine informaţiile necesare întocmirii anchetelor sociale. În trimestrul I al anului 2009, deplasările în teren au fost după cum urmează: în comunele Braniştea, Uriu, Parva, Prundu Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Şanţ, Josenii Bârgăului, Telciu, Căian, Dumitra, Chiuza, Târlişua, Teaca, Şieu, Dumitriţa, Silivaşu de Câmpie, Şintereag, Rebrişoara, Zagra, Lechinţa, Urmeniş, Şieu Măgheruş, Livezile, Matei, şi în oraşele Beclean, Năsăud şi Bistriţa”, ne-a declarat Valeria Moisil-Tămăşoi, director executiv DMPS B-N.

Ajutoarele pentru urgenţe medicale, cele mai dese

S-au întocmit 46 anchete sociale prin care s-a propus acordarea unor ajutoare financiare familiilor sau persoanelor singure care prezintă probleme grave de sănătate, aflându-se în situaţii de extremă dificultate. În cazul ajutoarelor de urgenţă, s-au efectuat trei anchete sociale, fiind solicitat sprijin financiar din cauza pierderii locuinţei, în urma unor incendii. O parte dintre aceste anchete au fost înaintate, spre aprobare, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

„Având în vedere numărul tot mai mare de solicitări pentru acordarea de ajutoare financiare de la bugetul de stat, motivate prin probleme reale si grave de sănătate ale membrilor familiilor solicitante, dar şi prin alte situaţii de extremă dificultate în care se aflau, am insistat la primării a lua în evidenţă aceste familii, a le îndruma spre servicii sociale specializate dacă este cazul, sau de a încerca să le rezolve la nivel local”, ne-a precizat Valeria Moisil-Tămăşoi, director executiv DMPS B-N.

Ajutoare cerute nejustificat

Pentru un număr de 33 cereri de acordare a unor ajutoare financiare au fost formulate răspunsuri de respingere în urma analizării de către reprezentanţii Direcţiei Muncii a situaţiei socio-materiale a familiilor sau persoanelor singure solicitante. În cazul unei cereri s-a constatat că solicitantul a decedat. Totodată, titularul unei alte cereri de acordare a unui ajutor financiar a renunţat la solicitare, declarând în scris acest lucru.

În ciuda acestui fapt, puţine sunt persoanele care cer ajutor fără a fi ajuns în situaţii disperate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5