Victor Știr la 65 de ani. O sărbătorire fără surle și trâmbițe

Despre poetul, romancierul, traducătorul, jurnalistul Victor Știr, la împlinirea vârstei de 65 de ani, s-ar putea spune lucruri multe și felurite, cum îi sunt și preocupările. Asupra operei sale se vor apleca diverși comentatori, reușind să surprindă diverse aspecte. Timpul le va cerne pe toate.

                Despre omul Victor Știr, însă, depun mărturie acum cei care îl cunosc, cei care îi sunt prieteni și colaboratori. Trăsăturile personalității acestui om discret, de mare probitate morală, manierat, generos, atent cu semenii, cu întreaga creație a lui Dumnezeu, nepăsător față de cele materiale, sunt parte din portretul complex al omului de cultură Victor Știr, unul dintre cei mai profunzi cărturari pe care Bistrița îi are. Izbânzile sale îl propulsează în sfere mai largi decât cele locale. Traducerile inedite din Paul Valery, Borges, Surendranath Dasgupta, îl situează printre cei mai vrednici traducători pe care îi avem. A mai tadus din poeți de limbă engleză, spaniolă, germană. Aceste „exerciții” cărturărești sunt și ele o dovadă a modestiei unui scriitor de mare cuprindere.

                Victor Știr a scris romane valoroase, în care a surprins, cum în Palimpsestul dimineții, viața absurdă din comunism, apoi viața unor marginali ai tranziției, cum în Precupeție de nebunii și tristeți, sau ficțiuni poetice ample, cum în Diminețile castelanei. Poezia sa e o poezie elaborată, abstractă, cu irizări ale transcendentalului, dar e și ludică, ironică în același timp. Comentariile, eseurile sale pe diverse teme constituie mozaicul deconcertant al lumii în care trăim.

                La împlinirea a 65 de ani, s-ar cuveni să-l sărbătorim pe prietenul nostru Victor Știr cu surle și trâmbițe, cu distincții și cu onoruri. Dar cei care îl cunosc, știu că asemenea lucruri îi repugnă organic.

 

              David Dorian   

    

 

Comentarii

21/09/21 10:18
veronica oșorheian

La mulți ani cu sănătate și cu împliniri la fel de frumoase.

21/09/21 22:00
Ioan Rus

Acuma, s-o fi străduit Știr, dar premiile se dau după moarte. S-ar putea să împartă ,,diploma'' cu distinsa scriitoare și profesoară Veronica Știr, soția omagiatului. Am

27/09/21 01:05
ioan rus

Sesizat nuanta: surlre si trambite. De ce nu cu talangi si dobe? Nu suna bine pentru ilustrul?
Pe cinstite, tot ce a scris este de nivel foarte modest si fe aceea nu trebuie galagie. Psihologia lui este de fermier: caini, porumbei, berze...
Singur, Gavril Moldovan cel care a scris aprofundat despre el il cunoaste cu adevarat.
Autorul, David Dorian, a scris textul pe prietenie sau...a fost excediv de generos!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5