Victorie pentru Cristian Pomohaci. Amenzi pentru televiziunile ce au intrat în viaţa privată a acestuia şi ...

sursa paginademedia.ro

Mediatizat excesiv în ultimele luni în legătură cu un scandal ce ar avea în prim plan coruperea unui minor, Cristian Pomohaci a adus audienţă maximă şi o căruţă de bani televiziunilor. Opinia publică, „specialiştii” de toate felurile au dat verdictul „vinovat”, fără a aştepta o decizie a procurorilor. Practic, prezumţia de nevinovăţie nici nu a mai existat. Până a intervenit CNA şi a interzis acest subiect. Această etapă a cercetărilor nu poate să înfrângă vreodată principiul prezumţiei de nevinovăţie. “Articolul 23 din Constituţia României -Libertatea individuală prevede ca ‘’ (1) Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile’’, iar ‘’(11) Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată’’
Art. 6 alin. 2 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale prevede ca “Orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia sa va fi legal stabilită’’. În jurisprudenţa constanta Curtea Europeană a Drepturilor Omului a subliniat că trebuie făcută distincţia între a exprima direct suspiciuni despre o persoană şi a exprima public o opinie personală privind vinovăţia sa. Inclusiv România a fost condamnată pentru nerespectare. La data de 12 februarie 2016, miniștrii statelor membre ale UE au adoptat Directiva privind prezumția de nevinovăție și dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Directiva cuprinde noi norme care vor garanta prezumția de nevinovăție a persoanelor pe care poliția sau autoritățile judiciare le acuză sau le suspectează de comiterea unei infracțiuni. Scopul Directivei este acela de crea în primul rând un spațiu comun de încredere în angajamentul fiecărui stat că va respecta hotărârile și deciziile judiciare în materia dreptului penal în spiritul acestor noi reguli menite să asigure respectarea următoarelor drepturilor fundamentale, cum ar fi: ‘’1. Nevinovăție până la dovedirea vinovăției. Este interzisă orice manifestare publică din partea autorităților care ar putea sugera vinovăția, înainte de aflarea verdictului. O definiție comună a prezumției de nevinovăție va fi valabilă pentru toate statele membre’’. Art. 4 Nou Cod Procedura Penală: ‘’Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitive. După administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerilor organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului’’ ne-a declarat avocatul Monica Săsărman.

Postul Antena Stars a fost amendat de CNA pentru că a avut curiozități despre viața intimă de familie a acestuia a lui Cristian Pomohaci. Postul Antenei Group a fost amendat cu 10.000 de lei pentru imixtiuni în viața privată. 

Cam așa era, pe scurt, nivelul discuțiilor: „Simțeați că este înnnebunit după dumneavoastră, când vă atingea, tremura, era excitat așa cum ar trebui să fie orice bărbat când își atinge soția sau îl lăsați rece, din toate punctele de vedere?”, a fost una dintre multele întrebări indiscrete adresate de realizatorii emisiunii Agenția VIP, fostei soții a lui Cristian Pomohaci.  

Cum s-a apărat postul. Norina Ionescu, reprezentanta Antenei Group, despre caz: „

"Am văzut că reclamațiile sunt luate la pachet cu cele de la Antena 1. Aș face o diferențiere pentru că e o altă oră, un alt tip de televiziune, care se caracteriezeaza printr-o atmosferă mai spumoasă, mai jucăușă. (...) Au fost persoane care au avut posibilitatea să-l susțină pe parintele Pomohaci. Au fost foarte multe încercări de a-l contacta telefonic pe domnul Pomohaci. (...) „Hai să vizionăm și părțile în care moderatorii își fac treaba, în care cer argumente, cer amenzi. (...)Hai sa vorbim si despre respectarea legii, nu doar despre încălcarea legii.”

Au fost propuse două sancțiuni, una de 15.000 de lei - de către Radu Herjeu - și o alta de 10.000 de lei, la propunerea Monicăi Gubernat. Ambele pentru încălcarea dreptului la viața privată, articolul 33, alineat 3 din Codul de Reglementare în Audiovizual. În final, a trecut varianta de 10.000 de lei. 

Radu Herjeu – „Problema cea mai mare aici e că discuțiile s-au purtat în altă direcție decât interesul public. (...) Dacă dânsul își îndeplinea sau nu datoria de bărbat față de soție nu cred că e treaba nimănui din țara asta.”

Radu Călin Cristea, membru CNA – „E un tip de emisiune care îți provoacă lehamite. Pe de alta parte, cred ca ar trebui să acceptăm dacă ne gandim la diversitatea publicului din România că există si un public care se reflecta în audiențe care gustă acest tip de emisiuni. Aș fi mai indulgent.”

La rândul său, Radu Herjeu, i-a răspuns lui Cristea: „Nu e un caz izolat. Eu aș vrea ca așa ceva să existe din ce în ce mai puțin pe TV. Nu pot să sancționez prostul gust și nici mizeria asta de discuție. Daca ei nu intrau cu picioarele în viața lui, nu aveam ce să mai discutăm. Toate lucrurile astea sunt niște imixtiuni în viața privată a unor oameni.”

Din monitorizarea de 70 de pagini a CNA   https://www.paginademedia.ro/2017/09/antena-stars-amendata-cna-pomohaci

 

Comentarii

25/09/17 13:42
Vizitator

Aveti putintica rabdare! Tănărul care a locuit aproape șase ani lângă Cristian Pomohaci, Alwin, susține că a fost șantajat să spună neadevăruri despre părinte:”A fost doar o minciună pentru că am fost șantajat. Nu este adevărat ce am zis. M-a șantajat. Mi-au zis că știu unde locuiesc și e normal să mă sperii. M-au obligat să spun lucruri care chiar nu sunt adevărate. Am stat lângă un om de la care am învățat foarte multe lucruri. Părintele este nevinovat”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5