( Video) Coşbuc, Rebreanu, Mureşanu, la Sărbătoarea Bistriţei, alături de cetăţenii de onoare. Ştefan Pop a adus opera în centrul municipiului, iar Veta Biriş a îmbrăcat costumul bistriţean. Duminică, Dumitru Fărcaş şi Hara, alături de alte surprize!

Târgul Mare al Bistriței a fost deschis de primarul Ovidiu Crețu şi președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, la eveniment fiind prezenţi prefectul Ovidiu Frenț, ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, noul comandant al Brigăzii 81 Mecanizate, col. Mircea Gologan, senatorul Ioan Simionca ş.a.
”Faptul că organizăm sărbătoarea orașului sub titulatura Târgul Mare al Bistriței nu este întâmplător, el vine din dorința de a valorifica tradițiile burgurilor transilvane, deci semnificația este în primul rând una istorică. Bistrița este un oraș venerabil ca vechime și realizări, ce își reasumă istoria jalonată de momente care îl singularizează. Să nu uităm că orașul nostru a fost încă din Evul Mediu un înfloritor centru comercial. Bistrița a căpătat devreme un caracter urban, iar importanța orașului a făcut să fie proclamat oraș liber regesc în 1330, iar în 1353 să primească dreptul de a organiza un târg de 15 zile, aidoma celui de la Budapesta. Reinaugurarea Târgului Mare înnoadă firul cu istoria lungă, cu acea treaptă atinsă remarcabil cu mult timp în urmă de comerțul bistrițean. Intenția noastră este de a ajunge la dimensiunea istorică a târgului, care începea de Sf. Bartolomeu în 24 august și ținea două săptămâni, adică până în 7 septembrie. Vom valorifica remarcabilul potențial cultural pe care Bistrița îl are. Târgul Mare al Bistriței este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale orașului, el trebuie să dezvolte în viitor direcțiile deja pornite, mă refer la cultură, agrement, artizanat, dar și să inițieze noi direcții și să capete noi valențe. Aș putea să enumăr un târg internațional de bunuri industriale, pentru că industria bistrițeană este una de succes și oferă o bază extrem de solidă activității economice. Târgul poate oferi și soluții de valorificare a potențialului pomicol, viticol sau zootehnic al județului și în mod special el trebuie să devină o rampă de lansare a turismului în oraș și în zonă”, a declarat primarul Ovidiu Crețu la deschiderea oficială a Târgului Mare al Bistriței.
"Prima ediție a "Târgului Mare al Bistriței" organizată în parteneriat de Primăria Municipiului Bistrița și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud! Municipiul Bistrița este dincolo de capitala județului nostru, cel mai important pol de dezvoltare și o comunitate din ce în ce mai activă și plină de viață! Dezvoltarea din ultimii ani a județului și a municipiului Bistrița arată că suntem o comunitate care îmbină foarte bine istoria cu modernismul și că în viitorul nu foarte îndepărtat putem deveni o atracție turistică apreciată! Urmează alte 9 zile pline de evenimente de calitate care vor da și mai multă viață capitalei administrative a județului nostru, evenimente la care vă invit cu drag pe fiecare dintre dumneavoastră" a spus preşedintele Radu Moldovan. 
Andrei Mureșanu, George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Georg Pfaffenbruder și Alexandru Roșu au coborât în vechiul burg prin statuile vii ale Companiei de Teatru „Passe Partout Dan Puric” din Bucureşti. Celebrul fotograf Alexandru Roșu, ce are statuia pe pietonal, i-a imortalizat atât contemporanii lui, cât şi pe cei de azi, în fotografii, spre eternitate. Un gest de recuperare a valorilor pus în scenă de artişii profesionişti, Emil Radu Moldovan și Ovidiu Crețu, dezvelind statuile şi excamând „Suntem mândri de ce au realizat cei care au trăit aici înaintea noastră!”. Scena din timpul creaţiei capodoperelor "Ion", "Noi Vrem pământ" sau "Deşteaptă-te române" au impresionat publicul ce a aplaudat minute în şir. Am văzut copii ce îşi întrebau părinţii şi bunicii cine sunt aceşti domni, iar aceştia cum loacrimi în ochi le vorbeau despre bravii bistriţeni ce au făcut cinste acestor meleaguri ce le-au făcut nemuritoare prin creaţia lor. 
A urmat ceremonia de înmânare a titlurilor de „Cetățean de onoare al municipiului Bistrița” lui Radu Ioan Sângeorzan-antrenor de karate ( laudatio Doru Costin)  și Floricăi Budușan -Clubul Floris Bistrița ( laudatio Menuţ Maximinian). 
„Acordăm aceste distincții cetățenilor care se remarcă în mod deosebit. Ar trebui să acordăm multe titluri, dar selectăm, astfel încât să nu cadă în desuetudine cea mai importantă distincție a municipiului”, a punctat primarul Crețu.
Clubul Floris a prezentat apoi dans sportiv și popular.
A urmat un concert liric extraordinar, susținut de tenorul Ștefan Pop, soprana Cristina Păsăroiu și basul Alin Anca (bistrițean la origine), la bagheta Noii Orchestre Transilvane, aflată pe scenă pentru acompaniament, fiind valorosul dirijor Cristian Sandu. Bistrițenii l-au putut auzi pe Ștefan Pop, unul dintre marii artiști ai timpului nostru, cântând inconfundabil alături de colegii de scenă, și ei foarte buni, piese din Verdi, Dvorak, Donizetti, Rossini, Strauss. Calitățile vocale și arta sa de uriaș tenor le-a pus magistral în valoare Ștefan Pop cântând „La seceriș”, de Tiberiu Brediceanu, demonstrând cât de frumoasă este muzica clasică românească, din nefericire atât de puțin cântată.
Aplauzele și perdelele de artificii au întregit imaginea unui concert de nivel mondial.Cele nouă zile de sărbătoare a orașului, sub denumirea Târgul Mare al Bistriței, s-au deschis oficial în centrul istoric în prezența primarului Ovidiu Crețu, președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan, prefectului Ovidiu Frenț, ministrului Apelor și Pădurilor Doina Pană, ministrului delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu, noului comandant al Brigăzii 81 Mecanizate, col. Mircea Gologan, și a altor oficialități.
Concertul extraordinar susținut de Ștefan Pop, cetățean de onoare al Bistriței, alături de prietenii săi: soprana Cristina Păsăroiu și bassul Alin Anca, acompaniați de Noua Orchestră Transilvană dirijată de Cristian Sandua încâîntat iubitorii muzicii clasice, cu lucrări de Ponchielli, Verdi, Dvorak, Donizetti, Bizet, Rossini, Strauss. 
De la Palatul Culturii și până în Pădurea Schulerwald, pe ruta Ecaterina Teodoroiu – Grigore Bălan – Andrei Mureşanu – Decebal – Gării – Independenţei, 
 a fost o paradă cu motocicliștii ce au anunţat concertul rock cu Riff, Aurograf, New Proscenium, Voxter, The Noise.
La scena din Heidenfeld-Viișoara, folclorul a fost prezent prin Emilia Popdeac, Onița Ciuta, Mariana Condrea, Olimpia Deneș, Marioara Dragotă, Ileana Melean, Silvia Ivan, Tudorica Brumă, ansamblurile folclorice ”Cununa Grâului” Ocnița și ”Cununița” Bistrița, precum și interpreții Marius Ciprian Pop, Vasile Coca și Veta Biriș ( în costum de Bistriţa).
Manifestarea este organizată de Primăria municipiului Bistriţa prin Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud prin Centrul Judeţean pentru Cultură.

Duminică 20 august
 

Piața Centrală

ora 09.00 – 15.00 - Târg de produse gastronomice din județul Bistrița Năsăud

ora 18.00 – Expoziție machetă Cetatea Bistriței

Scenă Pietonal

ora 17.00 – Concert formații locale: Andrada Băieșiu, Fentăm Terra, Hemera”s

ora 21.00 – Concert Hara

Heidenfeld-Viișoara

ora 17.00 – Ansambluri folclorice,

ora 20.00 – Ansamblul Solovăstru, Daniel Rozalind, Mariana Anghel, Dumitru Fărcaș

Pădurea Schullerwald

ora 20.00 – Concert Prefix 990, Got-X, 7 Pași, Compact

 

Luni 21 august

Piața Centrală

ora 09.00 – 15.00  - Târg de produse gastronomice din județul Bistrița Năsăud

Sala de Ședințe a PMB

ora 11.30 – Semnarea „Înțelegerii de Cooperare Rehovot – Bistrița”

Scenă Pietonal

ora 17.00 – Concerte de Jazz: Dj. Bamfi, Matei Crețiu, Adrian Strâmtu, Big John & Los Emberek, Cristi Copaciu & Band

ora 21.00 – Concert Gina Pop

Heidenfeld-Viișoara

ora 17.00 – Ansambluri folclorice

ora 19.00 – Maria Dragomiroiu, Ansambluri folclorice

Pădurea Schullerwald

ora 17.00 – Tabără Medievală

Centrul Multicultural Sinagora

ora 19.00 – Concert Simfonic dedicat oaspeților din Rehovot

 

Marți 22 august

Piața Centrală

ora 09.00 – 15.00 - Târg de produse gastronomice din județul Bistrița Năsăud

Ștrandul municipal Codrișor

ora 12.00 – Jocuri și diverse demonstrații sportive

Scenă Pietonal

ora 19.00 – Concert Rock: TFN, EMP

ora 21.00 – Concert Zuralia Simfonic

Heidenfeld-Viișoara

ora 18.00 – Ansambluri folclorice reprezentând 14 etnii,

ora 20.00 – Liliana Laichici, Leontina Pop

Pădurea Schullerwald

ora 17.00 – Tabără Medievală

ora 18.00 – Cupa Bistrița la volei și baschet

ora 19.00 – Demonstrație de arte marțiale

 

Miercuri 23 august

Piața Centrală

ora 09.00 – 15.00 - Târg de produse gastronomice din județul Bistrița Năsăud

ora 23.00 – 03.00 – Noaptea Albă a Bisericii Evanghelice

Casa Argintarului

ora 12.00 – Expoziția „Mari restauratori români - Ștefan Balaș””

Ștrandul municipal Codrișor

ora 12.00 – Jocuri și diverse demonstrații sportive

Heidenfeld-Viișoara

ora 18.00 – Ansambluri folclorice reprezentând 14 etnii,

ora 20.00 – Aurel Tămaș, Zuralia

Scenă Pietonal

ora 18.00 – Concert formații locale: 2DEC, Mad House, La Ștou, The Boulevard,

ora 21.00 – Filmul de Piatră, proiecție film

Centru Documentar Expozițional

ora 18.00 – Lansare de carte „Bistrița în imagini”

Palatul Culturii

ora 19.00 – Teatru Profesionist Liviu Rebreanu, Bistrița – „Interviu”

Pădurea Schullerwald

ora 17.00 – Tabără Medievală

ora 18.00 – Concurs de biciclete

 

Joi 24 august

Piața Centrală

ora 09.00 – 15.00  - Târg de produse gastronomice din județul Bistrița Năsăud

ora 11.00 – Promenadă literară – Palatul Culturii – Centrul Documentar Expozițional – Casa cu Lei, lansări de carte

ora 18.00 – Vernisaj expoziție „Semnul de pe față” Darius Hulea

Pietonal / Parcul municipal

ora 16.00 – Spectacole Mini Nosa

Scenă Pietonal

ora 17.00 – Concert formații locale: Lucian Pop Band, Diana Porca, Ralph Berbecar, DiZi, Lyon

Concurenții de la „Aș dori să fiu o stea”

ora 20.00 – Concert Deepcentral

ora 21.00 – Concert Andra

Heidenfeld-Viișoara

ora 17.00 – Ansambluri folclorice

ora 20.00 – Maria Golban, Nelu Șopterean, Maria Mihail, Lia Lungu

Terenurile Grand Slam 

Ora 17.00 – Cupa Bistrița la tenis de câmp

Ștrandul municipal Codrișor

ora 11.00 – Cupa Bistrița la înot

Pădurea Schullerwald

ora 17.00 – Tabără Medievală

Piața Mică

ora 18.00 – Muzică franceză la flașnetă

 

Vineri 25 august

Piața Centrală

ora 09.00 – 15.00  - Târg de produse gastronomice din Besançon și județul Bistrița Năsăud, stand de prezentare al orașului Besançon

Sala de sedințe a PMB

ora 10.00 – Reuniune aniversară Besançon – Bistrița, 20 de ani de la semnarea Declarației de înfrățire

Palatul Culturii

ora 11.00 – Simpozion internațional „Bistrița în direct cu turismul și cultura internațională”

Pietonal

ora 17.00 – Atelier practic interactiv – demonstrații de prim ajutor

Scenă Pietonal

ora 18.00 – Spectacol de dansuri cu formații locale

ora 20.00 – Concert Randi,

ora 21.00 – Concert Horia Brenciu

Heidenfeld-Viișoara

ora 17.00 – Ansambluri folclorice

ora 20.00 – Ansamblul ”Dor Românesc”

Terenurile Grand Slam 

Ora 17.00 – Cupa Bistrița la tenis de câmp

Pădurea Schullerwald

ora 17.00 – Tabără Medievală

 

Sâmbătă 26 august

Piața Centrală

ora 09.00 – 15.00  - Târg de produse gastronomice din Besançon și județul Bistrița Năsăud, stand de prezentare al orașului Besançon

Palatul Culturii

ora 11.00 – Vernisaj expoziție costume populare din Franța

ora 11.00 – Moment aniversar Besançon – Bistrița - 20 de ani de la semnarea Declarației de înfrățire

Centrul Comunitar pentru Tineret

ora 13.00 – Vernisaj expoziție filatelică Felix Transivanica – ediția XXIII

Scenă Pietonal

ora 19.00 – Corurile de copiil din Besançon și Bistrița

ora 20.00 – Concert simfonic extraordinar Ovidiu Purcel, Noemi Vereș

Heidenfeld-Viișoara

ora 17.00 – Ansambluri folclorice,

ora 20.00 – Dorina Oprea, Andrei Romanica, Sava Negrean Brudașcu

Pădurea Schullerwald

ora 17.00 – Tabără Medievală

 

Duminică 27 august

Piața Centrală

ora 09.00 – 15.00  - Târg de produse gastronomice din Besançon și județul Bistrița Năsăud, stand de prezentare al orașului Besançon

Ștrandul municipal Codrișor

ora 12.00 – Jocuri și diverse demonstrații sportive

Scenă Pietonal

ora 18.00 – Concert Rock – All for One

ora 20.00 – Concert 3 Sud Est

ora 21.00 – Concert Loredana

Heidenfeld-Viișoara

ora 17.00 – Ansambluri folclorice

ora 20.00 – Cristi Taran, Gheorghe Turda

Pădurea Schullerwald

ora 17.00 – Tabără Medievală

Piața Centrală

ora 22.30 – Închiderea ediției 2017 a Târgului Mare la Bistriței

Show de efecte și lumini, artificii

https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1895559344028326/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5