( Video) De azi, cel care a ridicat clădirea Gimnaziului Evanghelic, ne priveşte din curtea renumitei şcoli. Georg Fischer se alătură lui Liviu Rebreanu, printr-un monument aparte. Ministrul Doina Pană, alături de oficialităţi, la eveniment

Oficilităţi şi oaspeţi din Germania, azi, în jurul amiezii, în faţa Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, unde a fost dezvelit bustul lui Georg Fischer, primul director al acestei unităţi de învăţământ care a fost inaugurată, acum 115 ani, ca Gimnaziu Evanghelic.
Georg Fischer a condus Gimnaziul Evanghelic în perioada 1882 – 1914. Înainte de anul 1900, Gimnaziul Evanghelic Bistriţa funcţiona într-o clădire cu trei etaje construită în apropierea Bisericii Evanghelice. În anul 1905, când spaţiul vechii clădiri a devenit insuficient, Georg Fischer s-a implicat în strângerea de fonduri pentru realizarea unei noi clădiri – actualmente Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Trei ani mai târziu s-a aşezat piatra de temelie a construcţiei care a fost inaugurată, apoi, în 1912.
Dezvelirea bustului celui care a fost Georg Fischer s-a făcut în cadrul unei ceremonii la care au asista membri ai Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria (HOG) – care a comandat şi plătit lucrarea executată de artistul Mircea Mocanu, dar şi de o delegaţie a oraşului - frate german Wiehl, condusă de primarul, Ulrich Stücker.
Ministrul Doina Pană a fost prezentă la eveniment alături de oficialităţi din ţară şi străinătate.
Dorel Cosma, managerul Centrului Cultural Municipal, a vorbit despre istoria şcolii, iar directorul Susana Gălăţean despre colegiul de azi. Au susţinut cuvântări dr. Hans Georg Franchy, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria, reprezentantul Forumului Democrat German din Sibiu, preotul Johann Dieter Krauss. Primarul Ovidiu Creţu a înmânat medalia de argint pentru pentru Hans Franchy şi Constantin Rus, fostul director al Colegiului în mandatul căruia au început demersurile de reabilitare ale clădirii centrale – pentru care zilele trecute s-a obţinut o finanţare de 9 milioane de euro, prin PNDL. Sculptorul Mircea Mocanu a primit şi el un struţ din partea primarului. Au participat inspectorul şcolar general Camelia Tabără, viceprimarul Cristian Niculae, administratorul public George Avram, managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş.
Despre valoarea lucrării a vorbit istoricul de artă Vasile Duda.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1883427545241506/
Moment frumos pentru istoria şcolii, la care din păcate a asistat doar o parte din conducere, fără profesori şi elevi.

Comentarii

24/07/17 13:09
Vizitator

In articol s-a strecurat o eroare. "Înainte de anul 1900, Gimnaziul Evanghelic Bistriţa funcţiona într-o clădire cu trei etaje construită în apropierea Bisericii Evanghelice". In primul rand este vorba de o cladire cu 2 etaje (3 niveluri -P+2E), care a fost vânduta statului de către Parohia Evanghelică din Bistrița în data de 7 octombrie 1900, cu suma de 120.000 de coroane. Cu banii obtinuti s-a procedat la cumpărarea unui teren pentru noua construcție, pe strada Măcelarilor (în prezent Bulevardul Republicii).
Intr-adevar, Georg Fischer a condus Gimnaziul Evanghelic în perioada 1882 – 1914. Cei mai multi ani de directorat ai lui Georg Fischer, s-au consumat in vechea cladire a Gimnaziului Evanghelic, despre a carui faima, Nicolae Iorga in lucrarea sa intitulata "Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906 " spunea urmatoarele: "Din piaţa bisericii, lîngă care stă Gimnaziul Săsesc, UNUL DIN CELE MAI BUNE IN TOT ARDEALUL, o stradă duce înainte, printre casele gospodăreşti, cu obloane verzi. Alta apucă la dreapta şi scoate pelîngă o biserică, destul de mare, a catolicilor, şi pe lîngă Palatul Poştii, la gară".
Evident , numele lui Georg Fischer se leaga de noua cladire a Gimnaziul Evanghelic din Bistrita, despre care s-ar putea spune , parafrazandu-l pe Nicolae Iorga, ca este "una din cele mai frumoase din tot Ardealul".
Daca Gimnaziul Evanghelic din Bistrita este cu adevarat cea mai frumoasă si mai impozantă școală din Transilvania, acest lucru se datoreaza arhitectului vienez Peter Paul Brang (1852-1925), dupa planurile caruia a fost construita cladirea. Inafara de Gimnaziul Evanghelic , printre clădirile proiectate de Brang se mai numara Casa de cultură din Bistrița (fosta Gewerbverein), precum și Palatul Administrativ din Suceava, sau Cazinoul din Vatra Dornei. Faptul ca doua cladiri reprezentative din Bistrita poarta semnatura arhitectului imperial Peter Paul Brang, acesta ar merita sa fie mentionat pe placi amintitoare fixate la loc vizibil pe cele doua edificii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5