( Video) Literatura şi tradiţiile, punte spirituală de legătură între Bistriţa-Năsăud şi Serbia. Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan: Am întâlnit oameni demni, mândri că sunt români

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, secretarul de stat Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ-Vasile Puica, protopopul otodox de Bistriţa-Alexandru Vidican, secretarul judeţului – Mica Oprea, consilierii judeţeni – Doreta Oltean. Cristina Darabonţ şi Constantin Braşoveanu, arhitectul judeţului – Radu Săplăcan, directorul economic al Consiliului Judeţean – Teofil Ciorbă, Bogdan Ivan-purtător de cuvânt al CJ, managerii instituţiilor culturale Ioan Pintea – Biblioteca Judeţeană, Gavril Ţărmure – CJC şi Alexandru Gavrilaş – Complexul Muzeal, scriitorii Andrei Moldovan, Olimpiu Nuşfelean, Menuţ Maximinian, Ansamblul Profesionist Dor Românesc au fost, în acest sfârşit de săptămână, într-un dialog cultural cu „o foarte frumoasă comunitate de români din orașul Vârșeț, provincia Voivodina, Serbia”.
„Am întâlnit oameni demni, mândri că sunt români și determinați să transmită acest lucru și generațiilor viitoare! Eu unul îmi doresc ca prin acțiunea noastră, ”Dialoguri culturale în comunitățile românești din diaspora” să aducem o bucurie fraților noștri care se luptă pentru păstrarea și promovarea tradițiilor și culturii române în teritorii din afara granițelor țării”, a declarat preşedintele Moldovan.
Programul a cuprins o vizită la Catedrala Ortodoxă Română din Vârșeț, unde delegaţia bistriţeană a fost întâmpinată de părintele protopop Manuel Topolog (Vicar Eparhial) și de părintele protopop Adrian Boba. La întâlnirea de la Catedrală a fost prezent şi părintele Cristian Băbuţ şi preşedintele Consiliului Catedralei – Daniel Răuţ.
Episcopia Ortodoxă Română „Dacia Felix” din Vârşeţ are aproximativ 40 de biserici în care românii se roagă în credinţa străbună. „Vârşeţul este centrul spiritual al românilor din Serbia” a declarat Ioan Cizmaş, preşedintele executiv al Consiliului Minorităţilor Românilor din Serbia.
„Vă transmit salutul Guvernului României şi al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Sunt foarte fericit că am ajuns în Voivodina. De-a lungul istoriei zbuciumate, românii şi-au păstrat identitatea prin tradiţii şi limbă. Biserica dumneavoastră a fost sfinţită de Patriarhul Miron Cristea, bistriţean de-al nostru prin mamă, ceea ce ne apropie şi spiritual”, a declarat ministrul secretar de stat Alexandru Pugna. Fiind în Postul Sfintei Marii, cantautorul Florin Săsărman a cântat, alături de întreaga biserică, priceasna „O, măicuţă sfântă”.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1890351484549112/

După acest moment, delegaţia s-a întâlnit cu Consulul General al României la Vârșeț, Excelența Sa Gheorghe Dinu, Leonard Datco -viceconsul general, cu reprezentatul minorității românești în Consiliul Local Vârșeț, Mariana Golonevici, cu președintele executiv al Consiliului Minorităților Românilor, Ioan Cismaș, și cu reprezentantul comunității sârbe în Consiliul Local Vârșeț. „Românii au în zona Voivodinei şcoli, biserici, cluburi în limba română, care e recunoscută ca limbă oficială. Din păcate, numărul acestora este în scădere. Deşi avem o şcoală foarte bună, cu oportunităţi de a continua o facultate în România, sunt părinţi care preferă şcolile sârbeşti. Tradiţiile s-au conservat foarte bine în această zonă, având o activitate culturală intensă”, a declarat, printre altele. Gheorghe Dinu, consulul general al României la Vârşeţ.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1890345074549753/

La Muzeul Concordia din Vârşeţ s-a derulat Colocviul dedicat poetului Petru Cârdu, personalitate marcantă pentru românii din această zonă. Evenimentul a fost deschis de preşedintele Radu Moldovan.
În moderarea managerului Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, a urmat colecviul ce a avut în centru lansarea cărţii „Starea vremii” de Petru Cârdu, apărută la Editura Şcoala Ardeleană, la eveniment fiind prezent şi editorul George Vasile Dâncu. În cuvântul său, scriitorul Ioan Pintea a subliniat importanţa apariţiei acestei cărţi sub egida Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, care astfel readuce în actualitate numele unui important poet, jurnalist şi animator cultural al românilor din Serbia.
Preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, criticul Andrei Moldovan, a spus, printre altele, „redimensionarea universului la Petru Cârdu stă în puterea cuvântului, ca la orice poet, numai că, la autorul din Vârşeţ cuvântul limbii române îşi redescoperă potenţialul poetic la intersecţia dintre două culturi în dialogul creativ dintre două limbi cu întreaga lor zestre spirituală, ceea ce-l face mai bogat, mai dezinvolt, capabil de o mai profundă reconsiderare a capacităţii sale de exprimare a tulburărilor fiinţei în valori estetice de o surprinzătoare frumuseţe”.
În cuvântul său, Olimpiu Nuşfelean a vorbit despre importanţa scriitorilor de literatură română din Serbia, Petru Cârdu fiind un bun exemplu în acest sens.
Menuţ Maximinian a subliniat importanta punte de legătură pe care Petru Cârdu a făcut-o între cultura română şo cea sârbă pe trei dimensiuni – de traducător (a poeţilor sârbi în română şi a celor români în sârbă), de scriitor, dar şi de redactor la Radio Novisad, în urma sa rămânând interviuri memorabile cu Mircea Eliade, Emil Cioran, Ştefan Augustin Doinaş, Nichita Stănescu, Geo Bogza şi mulţi alţii.
În acest cadru a fost lansat şi numărul special din „Răsunetul cultural” cu poezii şi grafică de Petru Cârdu, precum şi cu o pagină dedicată unui poet important de origine română ce s-a aproiat de Premiul Nobel, Vasko Popa.
La eveniment a participat şi Marcel Tolcea de la Timişoara, Gavril Băbuţ, istoricul Mircea Maran, Televiziunea Naţională din Serbia, Radio Novisad, jurnalişti ai presei româneşti din Voivodina.
A fost o întâlnire importantă, în urma căreia în bibliotecile românilor din Serbia, dar şi al celor din ţară, va rămâne un volum important despre Petru Cârdu – „Starea vremii”.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1890350514549209/

Spectacolul folcloric susţinut de ansamblul nostru a bucurat sufletele românilor din Serbia, pe scena elegantă a Centrului Milenium urcând Larisa Bozbici, Veronica Bălan şi Ioachim Spân, cu piese din judeţul nostru. Fraţii Ioan Dordoi şi Felix Gălan au emoţionat sala cu cântece patriotice, iar Domnica Dologa prin repertoriul ales din Ţara Năsăudului. În coregrafia lui Adrian Paşcu, jocurile din zona de Câmpie, dar şi de pe Valea Someşului au impresionat pe spectatori.
Evenimentul s-a încheiat cu cântecele aduse în scenă de Alexandru Pugna, care a încununat prezenţa bistriţenilor la Vârşeţ cu mesajul „Să nu uiţi în veci române / Că şi aici cresc flori creştine”, urându-le românilor din Serbia să-şi păstreze mereu în suflet identitatea şi să nu uite de importanta sărbătoare care va avea loc în 2018, centenarul Marii Uniri.
Sub bagheta dirijorului Mihai Spân, orchestra, împreună cu dansatorii şi soliştii vocali, au demonstrat, după cum remarca preşedintele Consiliului Judeţean, că la Bistriţa avem „unul dintre primele trei ansambluri profesioniste din ţară”.
„ După vizitele noastre în mijlocul comunităţilor româneşti din Spania, Ucraina, dar şi din Republica Moldova, iată că a venit vremea să ne aflăm şi în mijlocul fraţilor noştri din Serbia. Sunt convins că este doar un început şi că, împreună, vom reuşi să păstrăm vie flacăra existenţei noastre pe orice meridian s-ar afla românii. Vreau să îi felicit pe toți colegii mei implicați în organizarea acestor evenimente și să le mulțumesc gazdelor noastre pentru ospitalitatea și bucuria cu care ne-au primit! România e pretutindeni prin sufletele românilor care o iubesc”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
Orașul Vârșeț este localizat în Provincia Voivodina și reprezintă una dintre cele mai mari comunități românești din această regiune, cu peste 5.400 de români declarați oficial. La nivelul întregii Provincii Voivodina, locuiesc peste 25.000 de români.
Dialogurile culturale de la Vârşeţ au fost o punte între sufletele românilor din ţară şi din Serbia care ne-a făcut să vibrăm sub semnul literaturii şi tradiţiilor care au demonstrat, încă o dată, că sunt iubite de românii de pretutindeni.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1890343811216546/

Evenimentele vor continua în toamnă, la Bistriţa, când o delegaţie importantă a românilor din Serbia va fi prezentă pe meleagurile noastre. Până atunci, rămânem cu amintiri frumoase şi cu bucuria de a fi fost părtaşi la un eveniment deosebit realizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în frunte cu preşedintele Emil Radu Moldovan, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” (manager Ioan Pintea), Centrul Judeţean pentru Cultură (manager Gavril Ţărmure), Complexul Muzeal (manager Alexandru Gavrilaş), în colaborare cu gazdele de la Vârşeţ, Primăria şi Consiliul Local, Catedrala Ortodoxă Română, Consulatul General al României şi o serie de asociaţii culturale.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1890343357883258/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5