( Video) Prima statuie a Cardinalului Iuliu Hossu din judeţ, inaugurată la Bistriţa. Înalte feţe bisericeşti şi oficialităţi, la eveniment. Sfinţirea Muzeului Cardinal Iuliu Hossu

            Sub egida Centenarului Marii Uniri şi a anului omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, Protopopiatul Greco-Catolic Bistriţa şi Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla, a organizat, în zilele de 17 şi 18 noiembrie, simpozionul „Contribuţia Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Sub coordonarea protopopului Ioan Vasile Frişan, manifestările au debutat sâmbătă, la Biserica Greco-Catolică Protopopială „Buna Vestire” (de lângă Winmarkt) cu un parastas în amintirea Cardinalului Iuliu Hossu, ficiat de Ps Sa dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, alături de un sobor impresionant de preoţi. După oficierea parastasului, Episcopul Crihălmeanu a rostit un cuvânt, amintind câteva date importante din viaţa Cardinalului Iuliu Hossu, cel ccare, cum se ştie, a citit la Alba Iulia Rezoluţia de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Părintele protopop Ioan Vasile Frişan a mulţumit oficialităţilor judeţene şi locale, preşedintelui Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, primarului Bistriţei – Ovidiu Creţu, secretarului de stat Alexandru Pugna şi tuturor celor care au contribuit la ridicarea unei statui înfăţişându-l pe Iuliu Hossu. În semn de preţuire, Episcopul Florentin Crihălmeanu a acordat Diplome de aleasă cinstire oficialităţilor judeţene şi municipale, precum şi domnilor dr. Ioan Morariu şi ing. Octavian Harşianu, cei care s-au implicat în mod cu totul special de  realizarea statuii Cardinalului născut la Milaş.A urmat apoi sfinţirea statuii cardinalului, amplasată în faţa Bisericii „Buna Vestire”, prima din judeţul nostru, până acum fiind inaugurate doar busturi. Evenimentul este în semn de preţuire pentru cardinalul Iuliu Hossu, cel care citea, la 1 decembrie 1918 oamenilor de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, Proclamaţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României. Pion principal în făurirea României Mari, cardinalul Iuliu Hossu este originar de pe meleagurile noastre, fiind născut la 30 ianuarie 1885, la Milaş.
             Se doreşte, în faţa complexului Protopopiatului, realizarea unei mici piaţete, inclusiv prin dărâmarea în primăvara următoare a gardurilor şi accesul liber al bistriţenilor la monumentul ce va înfrumuseţa nu doar spiritual, ci şi urbanistic municipiul.
              Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, deputaţii Doina Pană şi Ionuţ Simionca, secretarul de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna, prefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul Cristian Niculae, preşedintele PNL-Ioan Turc, şefi de instituţii au participat la eveniment.
             În cuvântul său, primarul Bistriţei a făcut o paralelă între momentul de azi şi sfinţirea statuii lui Andrei Mureşanu de către Iuliu Hossu, la 27 noiembrie 1938, moment în care spunea: „Pe cărarea pregătirii plinirii vremii, s-a arătat Fiul lui Dumnezeu. Dumnezeu a așezat în cursul veacurilor prooroci chemători, cu glas dumnezeiesc, pentru a orândui primirea a ceea ce pogoară din cer și formării sufletului nou. Pe cărarea neamurilor, Dumnezeu a așezat în cursul veacurilor bărbați cu suflet de foc, care să le cheme la deșteptare, pentru ziua plinirii libertății, pentru ceasul dreptății. Pe cărarea neamului nostru s-a arătat mila și ajutorul lui Dumnezeu, căci neamul acesta a stră bătut cărarea veacurilor, luând de însoțitor și sprijinitor pe Dumnezeu și în rugăciuni a cerut plinirea dreptății Lui. Și au venit vestitorii cu glas de Arhanghel ai judecății și dreptății lui Dumnezeu. Unul dintre aceștia este acela al cărui chip s-a desvelit aci. E o mare bucurie, e un praznic luminat pentru neamul întreg. Fiu ales al acestor plaiuri,fiu al cetății voastre, a pășit pe acest pământ pe care astăzi călcați în plină lumină și libertate. Poetul Andrei Mureșianu era întemeiat pe credința în Dumnezeu. De aceea glasul lui a răsunat neîntrerupt în sufletul neamului. Cuvântul lui de acum 70 de ani a fost cuvânt de nădejde, cântare de leagăn, el a stăpânit toate sufle-tele de atunci încoace. A crezut în dreptatea lui Dumnezeu și plinirea ei. „Preoți cu crucea în frunte, căci oastea e creștină ...”, a strigat el. S-a cutremurat și cenușa înaintașilor în morminte. Astăzi, când sub ochii fericiți ai noștri se desfășoară acest praznic, când trăim clipe de libertate, să nu uităm niciodată că ele sunt rodul chemării la unire, prin dragoste, prin dărâmarea tuturor piedicilor. În hotarele țării, noi, purtătorii crucii, suntem chemați să ne așezăm în fruntea oștirii. Aducem rugăciuni fierbinți pentru a ieși întăriți în suflet, în dragoste și unire. Dumnezeu va da putere poporului Său și-L va binecuvânta în pace. Cu acest praznic luminat, neamul românesc aduce un semn de adâncă recunoștință lui Andrei Mureșianu”
La Centrul Cultural Dacia a avut loc simpozionul la care a participat Ps Sa dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, prof. dr. Gheorghe Cipăianu, de la Facultatea de Istorie şi Filozofie – Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, dr. Cornelia Nicoleta Vlaşin, directoarea Serviciului Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud, cercetător ştiinţific I dr. Remus Câmpeanu, Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, Cluj-Napoca.
Duminică, de la ora 10.00, s-a oficiat Sfânta Liturghie celebrată de PS Sa dr. Florentin Crihălmeanu, iar de la ora 12.00, Ps Sa dr. Florentin Crihălmeanu a prezentat comunicarea „Momente din viaţa Cardinalului Iuliu Hossu”, Sfinţirea Muzeului „Cardinal Iuliu Hossu” având loc începând de la ora 13.00.
            Statuia este realizată de artistul reghinean Simion Moldovan. Opera are o lungime de 2,70 m fiind în bronz. A fost amplasată pe un postament de un metru pe un metru. „Sunt foarte încântat că pot să reprezint sculptural pe Iuliu Hosu, un preot care în perioada tulbure a ajutat foarte mult populaţia din Transilvania. Este cel care a citit proclamaţia de Unire a Transilvaniei cu România, iar după anii 44, cu domiciliul forţat până la moarte, ceea ce înseamnă un destin foarte tulburător. Cu atât mai mult, trebuie să nu-l uităm. Este o coloană a spiritualităţii Transilvane. Pe umerii acestui om s-a clădit ceva şi de aceea noi nu trebuie să îl uităm” spune artistul reghinean, Simion Moldovan.
          La manifestările ocazionate de dezvelirea statuii Cardinalului Iuliu Hossu din Bistriţa au participat membrii ai familiei acestuia, venind special să asiste la această comemorare a celui care poate fi considerat un stâlp al Unirii Transilvaniei cu România.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5