( Video reportaj) 1 Decembrie și bistrițenii: Momente solemne

1 Decembrie nu e nici 1 Mai, nici 10 Mai, nici 23 August, e o altfel de zi, asta, dacă ne place să recunoaștem că este ziua în care este semnat actul de naștere a României ca stat național și unitary.

Anunțată cu ploi și vijelii, vremea a fost bună cu românii, dar și cu ungurii sau sașii, sau romii. Apropo de unguri: spre cinstea lor liderii UDMR nu au  lipsit de la apelul de la 14:30, aici fiind prezent președintele Decsei Atiila , oră la care au început manifestările dedicate Zilei Naționale, unde altundeva decât la statuia autorului versurilor imnului național, Andrei Mureșanu.

La debutul manifestărilor au venit foarte mulți bistrițeni, toți dornici să fie martorii defilării trupelor din instituțiile de forță dar și ale tehnicii de luptă.

Desfășurate la statuia poetului Andrei Mureșanu, momentele solemne au cuprins acordarea onorului militar, intonarea imnului național, Te Deumul , discursurile prefectului Ovidiu Frenț și a președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan, depunerea unei coroane de flori din partea tuturor instituțiilor statului.

Radu Moldovan (președinte Consiliul Județean BN)

 

Dragi locuitori ai județului Bistrița-Năsăud,
Mai avem doar un an până la Marea Sărbătoare a românilor, Centenarul aniversării celui mai important deziderat al poporului român, pentru care milioane de înaintași și-au dat viața: Marea unire!
Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei poporului nostru, iar măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale este o faptă de curaj a întregii națiuni române! Fără telefoane, Facebook sau televiziuni, mânați de același gând, peste 100.000 de oameni din toate colțurile țării au venit la Alba Iulia să scrie istorie odată pentru totdeauna! Cred că acum, mai mult ca oricând în istoria României de după momentul 1 decembrie 1918, trebuie să începem să credem cu adevărat în România și în români! România înseamnă „acasă” pentru toţi cei care astăzi simt, iubesc şi trăiesc româneşte. Sunt mândru să fiu român și sunt fericit că m-am născut pe aceste meleaguri minunate, cu oameni harnici și curajoși care nu au plecat capul în fața niciunei orânduiri străine. Să ne mândrim că suntem români și să nu uităm că pentru acest privilegiu înaintașii noștri au udat cu sângele lor pământul pe care noi pășim astăzi!
La mulți ani, români! La mulți ani, România!

Ovidiu Frenț (prefect): Dragi locuitori ai județului Bistrița-Năsăud, aniversăm 99 ani de la Marea Unire din 1918. Un eveniment mult mai important decât recunoașterea sa actuală în conștiința publică sau individuală, în manualele școlare sau în sentimentele interioare provocate fiecăruia dintre noi. Cine mai analizează astăzi beneficiile acestui act istoric, întregirea teritorială și mai ales unirea tuturor românilor în aceeași țară? Cine se mai gândește la bucuria declanșată atunci și la sacrificiile care au făcut-o posibilă? Dar la marii oameni politici care au lucrat împreună la acest proiect? Da, Unirea a fost cel mai reușit proiect de țară de până acum, dar nu s-a făcut de la sine. Putem să învăţăm ceva din acest exemplu? Suntem capabili să ne ridicăm la înălțimea acelei generații? Răspunsurile la toate aceste întrebări depind doar de noi. Ceea ce facem acum cu România reprezintă aprecierea înaintașilor și responsabilitatea față de generațiile viitoare. Și nu e suficient ca doar cei ce conduc pe rând România să facă ceea ce trebuie, este nevoie ca fiecare cetățean român să aibă contribuție proprie, după puterile sale, la prezentul pe care îl trăim, construind astfel un viitor pentru copiii noștri. Cum? Vă las să răspundeți pe fiecare așa cum credeți.
„La Mulţi Ani!” locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud, urmaşi ai celor ce au pus umărul la realizarea Marii Uniri, şi „La Mulţi Ani!” românilor de pretutindeni, cu prosperitate şi fericire!

       

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5