Vine iar stresul schimbării orei

prof. Vasile Găurean

Musai să le facă omul pe toate după mintea proprie, schimbând chiar şi pe cele ce i le-a dat Dumnezeu. Nefericita idee de a schimba timpul normal cu zisa ”oră de vară”a apărut în timpul Primului război mondial, aducând ceva economii de petrol lampant cu care oamenii îşi orbecăiau majoritar viaţa, Cum orice idee proastă prinde rădăcini sănătoase, iată că din nou, la sfârşitul lui martie, recte duminică, 27, de la ora 3 a nopţii, vom da ceasurile înainte, scurtându-ne ziua aceea cu o oră.
Toate statisticile şi cercetările arată că e momentul când începe o autentică dezordine în acomodarea cu numita oră, cu un cuvânt o sporire alarmantă a stresului, iar de la „domnul Stres” se trag apoi „copiii” lui, adică deteriorarea sănătăţii (hormonii o iau razna), intervine un puternic disconfort general, ne cuprinde oboseala, nervozitatea, creşte exploziv numărul de accidente rutiere, randamentul elevilor şi muncitorilor scade. Mai văd şi acum elevii intrând la clasă cu ochii înroşiţi, mahmuri ca adulţii după o noapte la crâşmă...Acestea se întâmplă pretutindeni unde s-a introdus numita „oră”.
Acum câţiva ani, Rusia, prin glasul preşedintelui de atunci, Dimitri Medvedev, anunţa că „la toamnă dăm ceasurile la normal şi nu le vom mai schimba”, ceea ce au şi făcut.
La noi, nu, nu se poate înlătura această hachiţă, curat prostească, fiindcă suntem –cu anomalii cu tot-..în Europa. I-am spus cu un cuvânt greu „prostească”, fiindcă acesta e calificativul pentru o situaţie neplăcută şi nu se iau măsuri pentru rezolvare. (Cel puţin accidentele rutiere ar trebui să neliniştească, fiindcă e vorba de vieţi.)
N-avem şi noi un deputat, senator de Bistriţa care să încerce a iniţia o lege-dispoziţie care să ne scutească de efectele menţionate mai sus? Existenţa cotidiană are ea îndestule agasări.Este şi dreptul vorbirii în pustiu un drept constituţional?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5