Vinerea Mare

Astăzi, în Vinerea Mare, în toate bisericile se începe slujba prin citirea Ceasurilor Împărăteşti, până la Vecernia de după-amiază, în timpul căreia se face amintirea coborârii trupului Mântuitorului de pe Cruce. Preotul ia trupul Mântuitorului, simbolizat de Sfântul Epitaf şi îl aşează în mijlocul bisericii pe un fel de năsălie, care închipuie Mormântul Mântuitorului. În timpul slujbei de seară, numită Prohodul Domnului, preotul ia Sfântul Epitaf ducându-l în procesiune, în jurul bisericii înainte de a-l aşeza în altar, pe Sfânta Masă. Procesiunea, urmată de credincioşii care poartă în mâini lumânări aprinse simbolizează coborârea lui Hristos în iad.

În Vinerea Mare, când Iisus şi-a dat sângele şi viaţa pentru mântuirea noastră, este sărbătoare pentru fiecare creştin. S-o petrecem în fapte bune, în milostenii şi în post, cerând iertare pentru păcatele noastre, rugând pe Iisus Hristos să ne învrednicească de fericirea veşnică, pentru ca şi noi să auzim cuvintele pe care le-a rostit tâlharului în Vinerea Patimilor, atunci când se afla răstignit pe cruce: „Astăzi vei fi cu Mine în rai”.

Mâine, sâmbătă, se slujeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare cu citiri din psalmi şi binecuvântările Învierii, amintind de coborârea lui Iisus la iad, de asemenea semnificând prima înviere a lui Adam şi biruirea asupra morţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5