VIOLENTA UCIDE MAI MULTE TINERE DECIT CANCERUL!

In perioada 2004 - 2008, au fost inregistrate peste 47.000 cazuri de violenta in familie la nivel national si au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor barbati, 72% sunt minori. Desi condamna violenta in familie, hartuirea sexuala, Romania are in continuare o legislatie profund deficitara, care nu protejeaza victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie s-a dovedit nefunctionala motiv pentru care si in acest an se fac noi demersuri in Parlament.

Stiu ca shimbarile necesita timp, asteptare, incredere, speranta. Imi este teama insa ca, intre timp societatea ramine mult prea descoperita in timp ce valurile de violenta se intetesc. Avem violenta in scoli, pe strada, in familie, violenta rutiera si violenta verbala la orice pas. Sunt deja comportamente invatate care se transmit de la o generatie la alta si care coboara la virste din ce in ce mai tinere.

Exista nenumarate cazuri de liceene ale caror „prieteni” isi impun convinegerile si isi afirma rolul dominant si lipsa de comunicare printr-o bataie buna. De foarte multe ori desi victime, totul trece sub tacere, fata raminind in continuare in relatia respectiva. Sunt comportamente invatate uneori de la propiile mame, din filme, de alte prietene sau „infiltrate” de mass-media prin repetarea unor „stiri” care au in centrul lor exact povesti de acest fel.

Granitele familiei au fost depasite , violenta asupra femeii nu mai are loc predominant in sinul ei. Modelele au fost preluate, intensificate in ceea ce insamna „relatie”intre un baiat si o fata, un barbat si o femeie chiar si in afara casatoriei. Riscul escaladarii fenomenului este foarte mare intrucit:se consuma alcool de la virste extrem de fragile - a se vedea barurile din oras ai caror consumatori sunt in general sub 18 ani. Regulile care fac viata suportabila intr-o comunitate sunt din ce in ce mai diluate, ceea ce este “rau” trece drept a ceva “bun”, valoros, de incredere. Barurile sunt accesibile de timpuriu tinerilor si aici pot deprinde de mici comportamente violente declansate de consumul excesiv de alcool. Acelasi loc, din acelasi motiv, declanseaza comportamente patimase, pierderea controlului, cresterea competitiei pentru acelasi baiat sau aceeasi fata, dupa caz. Aici as aminti fenomenul din Marea Britanie unde cele mai multe atacuri violente au loc in baruri sau cluburi de noapte. Cauzele acestor neintelegeri, sangeroase uneori, implica, in proportie de 25%, o femeie.

Train in pace, fara un conflict armat declarat. Dar in acelasi timp, intr-un razboi continuu, cu noi insine, cu cei de linga noi, cu cei de pe strada, cu oricine se nimereste.Nu credeti ca este ciudat sa lasam lucrurile neschimbate?

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii,

Directia de Sanatate Publica, Bistrita-Nasaud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5