Vrednic este ! În zi de sărbătoare, în prezenţa a doi ierarhi, sălăuanul Maxim Morariu ridicat la rangul de protosinghel. Şef de promoţie, autor a aproape 30 de cărţi, cu doctorate la Cluj şi Roma, promotor al Ortodoxiei

Pe 24 ianuarie, când românii au sărbătorit Unirea Principatelor Române, dar şi în zi aniversară pentru Mitropolitul Andrei, părintele Maxim Morariu a fost ridicat, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la treapta de protosinghel.
Evenimentul duhovnicesc a fost săvârşit de părintele Mitropolit Andrei, în prezenţa Preasfinţitului Ignatie, Episcopul Huşilor. La monahi, protosinghel este unul dintre cele mai înalte ranguri, cu dreptul de a purta Cruce pectorală şi bederniţă. După acest rang, mai există doar cel de arhimandrit acordat foarte rar personalităţilor importante din lumea călugărilor şi apoi cel de episcop.
Anul trecut, părintele Iuliu Marius Morariu a primit titlul de Cetăţean de Onoare al localităţii natale Salva. Colaborator constant al cotidianului „Răsunetul”, părintele este doctor în teologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi doctorand al Universităţii Pontificale Angelicum din Roma. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă (ca şef de promoţie) şi cea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii clujene, masteratul în cadrul celor două, dar şi Institutul Ecumenic din Bossey (afiliat Universităţii din Geneva, 2017-2018). De asemenea, a studiat la Graz, Belgrad şi Kosice. În anul 2020, a absolvit un masterat în ştiinţe sociale în cadrul mai-sus pomenitei universităţi romane. A publicat, editat, coordonat sau tradus, 27 de volume şi peste 300 de studii şi articole în reviste şi volume de specialitate din ţară şi străinătate şi a participat cu comunicări la peste 120 de conferinţe, congrese şi simpozioane în ţară şi în străinătate. Este membru în colegiul editorial sau cel ştiinţific a 10 reviste ştiinţifice (2 indexate Web of Science), cercetător asociat al Universităţii din Pretoria, Africa de Sud, secretarul Centrului de Studii Teologice "Ioan Lupaş" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi membru al Institutului de Istorie Eclesiastică "Nicolae Bocşan" de la Cluj. Ca om de radio realizează emisiuni pentru Radio Renaşterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (Bucureşti) şi Radio Someș (Bistriţa). În semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată, a primit de-a lungul timpului mai multe premii şi distincţii. Joi părintele va merge cu o nouă bursă la Roma. În 1943 a primit primul preot român această bursă post doctorală, iar după 80 de ani părintele Morariu este al doilea preot român ce primeşte bursa la Accademia di Romania din Roma, înființată în 1922 de către Nicolae Iorga.
De curând, a lansat lucrarea „Gânduri în pandemie”, adunând predici transmise în mare parte cotidianului nostru, în timpul în care coronavirusul a pus stăpânire peste lume, părintele aflându-se în acele momente la doctorat în Roma.
Îl felicităm pentru toate realizările pe care le are şi suntem convinşi că drumul duhovnicesc nu se va opri aici şi că Ţara Năsăudului va da unul dintre numele importante ale generaţiei actuale pentru ortodoxie.

Comentarii

25/01/21 20:53
Pr.Liviu Sugar

Felicitari sincere!Un om tanar,devotat Bisericii si culturii,primeste recunoasterea valorii si a muncii.Cu astfel de doctorate ne vom putea mandri oricand! Biserica si cultura romaneasca vor mai vorbi de aceasta autentica personalitate.

27/01/21 15:02
Preot Doctorand...

Va transmit sincere felicitări cu ocazia acestui sfânt eveniment si va doresc succes deplin in cariera sacerdotală
Cu deosebit respect
Pr.Drd. Petre Andrei
Doctorand în Drept Internațional Public
Slujitor in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5