Vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, comemorat în parohia Mărişelu

În duminica a treizeci şi doua după Rusalii, zi închinată sfinţilor doctori fără de arginţi Chir şi Ioan, pentru credincioşii parohiei bistriţene Mărişelu a fost o zi oarecum aparte. Spun aceasta fiindca în această dată se împlinesc cinci ani de la mutarea la Domnul a vrednicului de pomenire Înalt Prea Sfinţit şi Mitropolit Bartolomeu.
Aşadar după terminarea Sfintei Liturghii, săvârşită de către părintele paroh Aurelian Poptean, Consiliul Parohial dimpreună cu Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Mărişelu au săvârşit un parastas de pomenire în memoria vrednicului ierarh. După terminarea parastasului la care au participat peste o sută cincizeci de credincioşi, părintele paroh a evocat în cuvinte frumoase viaţa şi activitatea alesului slujitor şi truditor în ogorul credinţei străbune şi a slovei neamului românesc.
Din datele sale biografice am aflat că s-a născut la 18 martie 1921 în localitatea Glăvile, judeţul Vâlcea, din părinţii Vasile şi Ana. Urmează şcoala primară în comuna natală, între anii 1927 – 1933, iar mai apoi Seminarul Central din Bicureşti între anii 1933 – 1941. Dorul de frumos îl va îndemna să scrie, încă din tinereţe devenind unul din cei mai talentaţi poeţi dar şi dramaturgi, scriind cu aceeaşi uşurinţă atât poezie căt şi proză, teatru sau publicistică.
Din dorinţa de desăvârşire spirituală, va intra în 2 februarie 1942 pe poarta Mănăstirii Antim din Bucureşti îmbrăţişând pentru totdeauna viaţa monahală, primind numele de Bartolomeu. La scurtă vreme, mai precis la 15 februarie e hirotonit ierodiacon. Un lucru trebuie remarcat si anume faptul că în primăvara aceluiaşi an îl va întâlni pe Arghezi de care îl va lega o prietenie veşnică.
Între anii 1941 – 1948 va urma cursurile Facultăţilor de teologie de la Bucureşti, Cluj şi Sibiu, iar concomitent cu aceasta între anii 1945 – 1946 şi a celei de medicină. În luna iunie 1946, în timp ce era student la Cluj şi preşedinte al Centrului studenţesc "Petru Maior", a condus greva studenţească antirevizionistă şi anticomunistă, după care a urmat un şir lung de arestări şi expulzări. Sub regimul comunist, Bartolomeu Anania a efectuat şase ani de detenţie, între 1958-1964.
A devenit stareţ la Mănăstirea Topliţa, inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc, între 1949 şi 1950, decan al centrului de îndrumare misionară şi socială a clerului, la Curtea de Argeş în perioada 1951-1952. Între anii 1965-1976 a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America şi Canada. În aceeaşi perioadă a fost membru a două Comisii ale Conferinţei Permanente a Episcopilor Ortodocşi din cele două Americi.
În anul 1967 a fost hirotonit întru ieromonah, acordându-i-se, din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, rangul de arhimandrit. În timpul perioadei petrecute în SUA, Bartolomeu Anania a ţinut conferinţe în Detroit, Chicago, Windsor, Honolulu, şi a făcut parte din mai multe delegaţii ale Bisericii Ortodoxe Române peste hotare, în Egipt, Etiopia şi India.
Reântors în ţară, a fost directorul Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al BOR, între 1976 şi 1982.În anul 1982 s-a retras la mănăstirea Văratec, unde a început să lucreze la revizuirea traducerii în limba română a Sfintei Scripturi.
Împotriva voinţei sale la 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar în 7 februarie a fost instalat în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca. În 24 martie 2006, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a fost ridicată la rangul de Mitropolie a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, iar IPS Bartolomeu a devenit mitropolit.
Pe lângă calitatea de înalt ierarh, Bartolomeu Anania a desfăşurat şi o amplă activitate de scriitor şi traducător, primind în anul 1982 premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România, al cărei membru titular a fost înbcă din anul 1978. De asemenea, de-a lungul anilor, a fost cinstit cu o serie de premii şi medalii culturale printre care se numără premiul de dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, pentru volumul "Greul pământului" (1982), premiul special pentru volumul "Din spumele mării", obţinut la Salonul de carte din Oradea (1995), marele premiu pentru poezie al Festivalului internaţional de poezie "Lucian Blaga", Cluj-Napoca (1999), premiul pentru "Opera omnia", al Uniunii Scriitorilor Cluj (2001). A primit apoi numeroase distincţii şi medalii, printre care diploma şi medalia Academiei de Artă, Cultură şi Istorie din Brazilia (2000), dar şi medalia jubiliară "Mihai Eminescu" şi Ordinul Naţional pentru Merit în gradul de Mare Cruce (2000) din partea Preşedinţiei României, Crucea Patriarhală - Bucureşti, Ordinul Sfântului Mormânt al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel al Patriarhiei Antiohiei. A fost Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babes-Bolyai" (UBB), Cluj-Napoca, senator de onoare şi membru al Marelui Senat al UBB şi a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca în anul 1996.
În anul întâi al mileniului trei este publicată Biblia sau Sfânta Scriptură, ediţie jubiliară a Sfântului Sinod, versiune diortosită după Septuaginta, redactată şi adnotată de Bartolomeu Valeriu Anania, Arhiepiscopul Clujului, sprijinit pe numeroase alte osteneli. Lucrarea, tipărită deja în mai multe tiraje, se bucură de un interes cu totul deosebit din partea specialiştilor, dar nu mai puţin din partea credincioşilor, pentru noutatea de ordin teologic şi filologic pe care o aduce faţă de variantele româneşti precedente, pentru aşezarea textului într’o limbă română actuală şi mai ales pentru utilitatea celor peste 8.000 de note subsidiare menite să-i ofere cititorului căi de acces spre adevărul textului; în spaţiul Ortodoxiei româneşti, Ediţia jubiliară a Bibliei este prima versiune adnotată. Activitatea de revizuire depusă de vrednicul arhiereu Bartolomeu este evaluată de către specialişti în întâlnirile ocazionate de prezentarea lucrării către publicul din Bucureşti – la Patriarhie şi Academia Română –, la Râmnicu-Vâlcea, Bistriţa, Oradea, Cluj-Napoca; la Craiova, în 2003. În anul 2004, apare Biblia – ediţia jubiliară, în format electronic pe CD.
Anul 2008 va fi anul în care la editura Polirim din Iaşi vede lumina tiparului o altă lucrare monumentală socotită de criticii literari ca fiind un document profund al slovei româneşti, cartea “Memorii”. Pentru acest volum primeşte din partea Uniunii Scriitorilor din România premiul special.
La 22 noiembrie 2010 este ales membru de onoare al Acasemiei Române, însă s-a bucurat prea puţin de această onoare fiindcă la 31 ianuarie 2011, aşa cum spunea marele Goga:”Împăcat cu rostul ;Acestei lumi deşarte. “, Înaltul Arhiereu, supranumit pe buna dreptate “leul Ardealului”va închide ochii spre odihnă veşnică.
După această rememorare a vieţii trăite în duh şi adevăr, credincioşii prezenţi au avut marea bucurie de a viziona un film documentar în care au putut reauzi îndemnurile răsunătoare ale arhiereului : “Dragii mei tineri voi sunteţi în floarea vârstei, traiţi-vă tinereţea. E a voastră şi trebuie să o trăiţi înainte de a fi prea târziu dar în limitele decenţei şi a bunei cuviinţe.”
La ieşirea din sfântul locaş toţi credincioşii au primit ca dar din partea tinerilor Asociaţiei de la Mărişelu, un colăcel şi un pahar de vin, arătând parcă contrar timpurilor în care vieţuim că şi azi mai putem trăi frumos.

Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Mărişelu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5