Wild market

…Piaţa sălbatică, economia sălbatică s-ar traduce titlul nostru ca un dramatic echivalent a ceea ce se întâmplă în lumea marelui capital de pe întreg mapamondul; cifrele cu pierderi prin bănci, trezorerii, burse, instituţii sunt dincolo de percepţia mentalului individual, fiind nu de zeci sau sute de miliarde de dolari sau euro, ci de supra-ordinul de mii de miliarde de dolari sau euro… am intrat în sfera - în hypersfera prăbuşirilor de trilioane de dolari, deci 1 urmat de 12 zerouri… suntem în haos de proporţii încă neîntâlnite în economiile lumii, mult peste dramatica criză a anilor 29-33, adică în plină sălbăticie financiară… consecinţele unui asemenea “tsunami” bancar, cu anexele de inflaţie, recesiune sau somaje alarmante sunt încă inevaluabile!

Citesc şi recitesc marile reviste economice ale lumii capitaliste, World Business, Intereconomics, Economics & Sociology, Marketing Pluralism, Academy of Marketing Science, Harvard Business, Gesellschaft und Wirtschaft… un ton sumbru bântuie fantomatic de la un rând la altul, o stare de panică greu mascabilă de termenii metaforici numiţi risc, investiţia în curaj, capitalul inteligent, globalitatea este însăşi umanitatea sau chiar restructurarea naturii individuale… cert este că ingineriile financiare americane au catastrofizat lumea capitalului, folosindu-se axiome netestate, bazate pe iluzii şi teorii ale probabilităţilor generate de indivizi ai Wall Street-ului jonglând inconştient cu banii lumii, dar neuitând să-şi umple buzunarele lor imense cu multe milioane de dolari! Scuzele aşa-zişilor economişti care au dus la o asemenea dramatică globalizare “Worldwide credit crunch” abundă în terminologii şi comparaţii bune de adormit infantilitatea unora, dar nu şi crudul adevăr al realităţii ca realitate; se spune de exemplu că economia clasică a lui Adam Smith, Ricardo, Simon, Marx nu a fost gândită pentru a înţelege economia sălbatică “wild markets”! sigur că nu, voi maeştrii ai hoţismelor financiare economiştii clasici citaţi mai aveau un elementar bun simţ “common sense” care să nu permită explozii în lanţ de valori, mai bine zis implozii în lanţ de valori financiar umane!

Dacă în spatele fiecărui dolar, euro sau leu chiar stă un mic efort al unui confrate, atunci respectă-l, protejează-l şi nu-l testa, risca, pe imensele nu ape ale sâmbetei, ci oceane ale sâmbetei! Sistemele financiare nu trebuiau să fie sisteme propagandistice ale lumii occidentale îndreptate împotriva comunismului, ci trebuiau să păstreze legile strict raţionale ale dezvoltării, ale prosperităţii, nu în aberanta formă, de trei zile o ducem prea bine, iar după aceea foametea nedefinibilă nici ca durată de timp, nici ca profunzime dureroasă.

O vorbă din romani spune că toamna se numără bobocii, şi, ciudata coincidenţă toate crizele mari au izbucnit… toamna! Cea din 1929 în octombrie 13, cea din 1987 de asemenea, în octombrie, iar cea recentă şi dureros prezentă în 15 septembrie… dar simptomele de prăbuşire erau în germeni clocotitori de mai mulţi ani! Oare nimeni din maeştrii de bani “money masters” nu putea prevede – ca mai mulţi împrumutatori “multiple borrowers” pot intra în incapacitate de “default” la împrumuturi “loans” simultan? Ba da, dar Wall Street, Casa Albă, Congresul au întotdeauna altceva de făcut şi gândit decât realităţile dureoase din propria ţară! Alegeri, catindaţi, festivisme, promisiuni, televiziuni, speech-uri, desfăşurări de steaguri, dacă ruşii, dacă Iranul, dacă ceva rachete, ceva ameninţări, talibani, Pakistan, Irak… toate în haos, toate în callapsing, după noi potopul… şi nici o Corabie a lui Noe la orizont…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5