Zborul din august
Despre actul istoric de la 23 august 1944 vorbesc astăzi doar istoricii, iar manualele şcolare prezintă elevilor informaţii sumare ce abia întrezăresc importanţa evenimentului care avea să schimbe soarta României şi să scurteze cu cel puţin şase luni durata celui de-al doilea război mondial.
Istoria orală vine să completeze golul creat în domeniul acestei ştiinţe, punând în valoare mărturiile celor care au trecut prin aceste evenimente.
Un participant activ la războiul pentru reîntregirea naţională a fost avocatul Ioan Lup din Nepos, general de flotilă aviaţie (r.), plecat de mult în inima capitalei. Când venea acasă să-şi vadă pe cei dragi care i-au mai rămas în viaţă, povestea prietenilor şi cunoscuţilor despre faptele de arme ale militarilor români, despre urmările nefaste ale războiului , despre suferinţele de care avuse şi el parte.
Crescut şi educat în spiritul dreptăţii, ideal pe care l-a îmbrăţişat şi pe plan profesional, avocatul Ioan Lup a devenit o personalitate marcantă în acest domeniu. Viaţa însă, nu i-a oferit numai satisfacţii, ci şi suferinţe. Rămas orfan în preajma primului război mondial , Ioan Lup trece printr-o experienţă care îl va marca toată viaţa. Devenind ofiţer de aviaţie, odată cu intrarea României în război, este chemat sub arme. Pregătirea sa de excepţie la care se adaugă curajul şi spiritul său de sacrificiu, fac din el un om cu înalte virtuţi militare. Nici în aceste momente de grele încercări pentru ţară, nu şi-a uitat familia de la care nu avea ştiri de mai multă vreme. În august 1944, a trecut cu avionul peste Carpaţi şi s-a îndreptat într-o misiune spre meleagurile natale. Zburând deasupra Neposului, a reperat casa lelei Rodovica, şi după câteva raiduri la o înălţime potrivită peste sat, a lăsat un plic adresat celor de acasă. A fost un exerciţiu greu pe care nu l-a uitat niciodată. S-a întors împăcat sufleteşte că de la înălţimea zborului său şi-a revăzut satul său drag de care îl legau atâtea amintiri.
În timpul războiului, a îndeplinit 32 de misiuni, situându-se printre zburătorii de elită. Într-una dintre acestea, aviatorul Ioan Lup este rănit grav, dar credinţa sa în Dumnezeu şi dorinţa de a trăi l-au salvat , reluându-şi misiunile de aviator încercat.
Meritele sale în războiul pentru reîntregirea României au fost recunoscute de către regele Mihai şi de către Ministerul Apărării Naţionale. Stau mărturie în acest sens cele 6 decoraţii şi 2 medalii care i s-au acordat:
- Ordinul Virtutea Aeronautică cu Spade, clasa Cavaler;
- Ordinul Virtutea Aeronautică cu Spade, clasa Prima şi A doua Baretă la Crucea de Aur;
- Ordinul Virtutea Aeronautică cu Spade, Clasa Crucea de Aur;
- Steaua României cu Spade şi Panglica de Virtute Militară, clasa Cavaler;
- Ordinul Coroana României cu Spade şi Panglica de Virtute Militară, clasa Cavaleri;
- Crucea de Fier clasa a doua;
- Medalia Crucea comemorativă - 50 de ani de la încheierea războiului;
- Medalia comemorativă a Federaţiei Statelor Ruse.
După încheierea războiului, Ioan Lup s-a numărat printre vajnicii luptători ai rezistenţei anticomuniste pentru care a avut de suferit multă vreme. Câţiva ani de detenţie şi apoi persecuţii care s-au ţinut lanţ, dar a reuşit treacă cu succes peste ele, nu fără să-i lase răni adânci în suflet. A fost terorizat şi prigonit pentru ideile sale democratice. Ani la rând şi-a găsit refugiul în preajma locurilor natale sau în altele, numai de el cunoscute. Era omul care ştia foarte multe, vorbea calm şi cu înţelepciune, purta în suflet acea dragoste neţărmurită faţă de oameni şi se gândea mereu la fericirea întregii ţări.
Imediat după revoluţia din decembrie 1989, Ioan Lup devine senator şi deţine funcţia de vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului României. În timpul mandatului său este preocupat de rezolvarea problemelor apărării naţionale şi îşi aduce o contribuţie importantă la realizarea şi adoptarea Legii veteranilor şi a văduvelor de război. În această perioadă a fost avansat la gradul de general în rezervă, flotila aviaţie.
La împlinirea vârstei de 90 de ani, Consiliului Local Feldru i-a acordat titlul de ,,Cetăţean de onoare’’, iar strada principală din Nepos poartă numele generalului ,,IOAN LUP’’. El s-a numărat printre acei puţini oameni care şi-au văzut visul împlinit, acela al unei Românii democratice.
Mircea Daroşi
Citiţi şi:
- Ioan Lup, avocatul aviator din Nepos, devenit general în rezervă
- Ordinul Militar „Mihai Viteazul”
- Ziua Culturii Naționale, marcată la Cercul ASTRA Bârgău din Josenii Bârgăului
- Locuitorii din comuna Parva participanţi la Primul Război Mondial conform statisticii ASTRA
- Timp de trei zile, Bistriţa a revenit în „epoca medievală”
Comentarii
Oameni buni, este meritoriu sa pomeniti un participant la WW2, cu perite dupa decoratii. Cu toate acestea materialul este total vag, nu poti afla chiar nimic despre acest om, promotie, unitatea aeriana in care a luptat...
Adaugă comentariu nou