Zece familii din blocul în care a avut loc explozia au solicitat cazare temporară în locuinţe ANL. Primăria Bistriţa a început demersurile la Guvern

Doar zece din cele 21 familii din blocul de pe str. Arţarilor nr. 20, unde a avut loc o explozie săptămâna trecută, au solicitat o locuinţă, pentru cazare temporară, până la refacerea imobilului.

Consiliul Local Bistriţa, convocat de îndată, a aprobat în unanimitate efectuarea demersurilor necesare pentru stabilirea temporară, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a destinaţiei de locuinţe de necesitate a unui număr de 10 unităţi locative, libere, situate în blocurile vechi din municipiul Bistriţa, construite prin ANL, în Subcetate şi Zefirului.

„Pentru a putea rezolva problema oamenilor care au locuit în blocul în care s-a produs explozia, trebuie să găsim o alternativă de locuire pentru ei. Singura posibilitate pe care municipiul o poate oferi sunt locuinţele ANL, unde avem locuinţe care sunt libere. Pentru a se ocupa aceste locuinţe, este nevoie de o ordonanţă de urgenţă, care să modifice Legea 152/1998. Am discutat la Guvern, cu domnul viceprim-ministru Dâncu, ne-a explicat despre ce e vorba referitor la ordonanţă, şi împreună cu domnul prefect am început demersurile. Este necesară o hotărâre de consiliu, care tocmai a fost aprobată, şi este necesară o hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care să fundamenteze ordonanţa de urgenţă a Guvernului. Miercuri va fi introdusă în şedinţa de Guvern şi sperăm că va fi şi aprobată”, a declarat primarul Ovidiu Creţu, la finalul şedinţei CL Bistriţa.

Primarul municipiului Bistriţa a precizat că celelalte familii nu au spus unde vor locui, dar nici nu au solicitat sprijinul municipalităţii. „Categoric vor plăti o chirie, pentru că locuinţele au regimul de locuit ANL, în continuare, şi nu se poate decât cu chirie. Dacă vom găsi vreo portiţă, din punctul nostru de vedere nu ar trebui să plătească chirie, dar nu există la ora actuală o variantă legală prin care să-i putem caza acolo decât cu chirie”, a mai menţionat primarul Ovidiu Creţu.

Acesta a spus că în ceea ce priveşte alocarea unor sume din Fondul de rezervă pentru reparaţiile la imobil sau alte daune, administraţia municipală nu are încă un cadru legal. „Nu ştim, până ce experţii îşi vor spune punctul de vedere. Nu ştim ce lucrări se vor face şi atunci cum să gândesc suma. Trebuie să vină un expert, pe baza expertizei respective se va face un proiect, vom avea şi suma respectivă şi atunci vom găsi soluţii. În plus, nu este sigur că banii vor veni de la municipiu.  Există varianta Guvern pentru că Guvernul are în rezervă sume special pentru astfel de cazuri. (...) Avem bani în Fondul de rezervă, dacă e cazul putem să punem acolo, dar legalitatea este o problemă. Nu avem temeiul legal să alocăm bani pentru astfel de situaţii şi atunci trebuie să vedem cu Guvernul cum reuşim să facem ca legalitatea de la ei sau de la noi să ne permită să finanţăm lucrările de acolo”, a explicat Ovidiu Creţu.

Potrivit acestuia, până în prezent au fost degajate toate apartamentele de la etajul 3 şi patru, iar de la etajul doi, parţial, în timp ce apartamentele de la parter şi etajul 1 nu au fost eliberate. „După cum arată , e posibil ca cei care locuiesc la parter şi la etajul 1 să se mute înapoi în apartament, dar asta trebuie să o spună expertul”, a declarat primarul Bistriţei.

Una peste alta, remarca Ovidiu Creţu, chiar dacă oamenii ar fi avut asigurarea obligatorie a locuinţei, aceştia nu ar fi fost despăgubiţi. „La ce le-ar folosi...Asigurarea obligatorie nu acoperă aceste situaţii”, a concluzionat el.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5