Zilele comunei Monor, ediția a XII-a!

Zilele Monorului au devenit o sărbătoare de tradiție! Ediția a XII-a a acestei manifestări unice prin amploare, prin calitatea participanților și prin emoționantele reîntâlniri ale fiilor satului a fost ca de obicei una de…lux!
La reunirea fiilor comunei, petrecută sâmbătă 3 septembrie în sala de sedințe a primăriei, Ioan Cira, primarul care a inițiat și a condus cele douăsprezece ediții ale acestei sărbători, a salutat participanții exprimându-și satisfacția că monorenii sunt atât de mândri cu comuna lor și participă an de an la aceste întâlniri de suflet. Apoi, la fel ca în fiecare an fii Monorului și ai Gledinului au fost oaspeții inconfundabilului părinte Marius Avram în biserica din Monor, un adevărat monument de artă cum rar mai găsești în toată Transilvania, Anul acesta poetul George G. Echim, avocat de prestigiu, monorean prin naștere și simțire dar brașovean de ani buni, a fost prezent la sărbătoare cu două volume de versuri: ‘’La cumpăna timpului( poezii întoarse)’’ și ‘’Neinvinsul ( microacrostihuri)’’. Prezentarea a avut loc în biserica din Monor iar despre cărți a vorbit cu patos și cu…aplecare venerabilul profesor Dumitru Mureșan. Părintele Marius Avram a rostit apoi câteva memorabile cuvinte in semn de apreciere a operei poetice – opt volume publicate – dar și a omului și a avocatului George G. Echim. Cu modestia specifică sufletelor smerite și cugetelor aristocratice, poetul George G. Echim ne-a prezentat zbaterea și zborul său prin lumea poeziei concluzionând : Nu mă despart de iubire/ E sensul existenței noastre/ Asta nu-i o născocire/ Ci un vehicul printre astre…
După amiaza au avut loc întreceri sportive în cadrul Cupei SC.Carmolact Prod SRL iar seara fii satului s-au întâlnit la căminul cultural la un pahar de…vorbă și la multe surprize muzicale. I-au încântat pe participanți Nicoleta Dornean, Cosmina și Ion Cucură, Mircea Simionca și Cornelia Ardelean Archiudean. Tinerii, evident au petrecut o seara de vis în grădina de vară cu Gina Pop și Prefix 990.
Ziua a doua a început de dimineață cu sfânta liturghie oficiată de părintele Ioan Stoica din Batoș și de părintele Marius Avram. După liturghie, preoții Marius Avram și Ioan Titieni de la Gledin au primit titlul de ‘’Cetățean de onoare’’ al comunei Monor! Momentul, deosebit de apreciat de către săteni a fost primit cu emoție de către vrednicii preoți care au făcut adevărate minuni în Monor și Gledin în indelungata lor păstorire pe aceste meleaguri de legendă!
Parada portului popular a inceput la orele 14 30 cu participarea Ansamblurilor folclorice ‘’Baltagul’’ din Monor si ‘’Someșul’’ al casei de cultură din Beclean. O revărsare de tinerețe, talent, culoare, voioșie și mândrie locală binevenită și subliniată cu șarm de Mariana Harosa Moldovan prezentatoarea inspirată a paradei dar și a maratonului folcloric ce a urmat.
Spectacolul a fost deschis de către Ansamblul folcloric ‘’Baltagul’’ care a l-avut în frunte pe veteranul Vasile Haja – un om și un dansator minunat - și soliștii Simona Găluț, Andrei Moțoc, Sabrina Dohotar și Petruța Creța-Vâncă. Tânărul instructor coregraf Bogdan Creța a reușit să prezinte un recital coregrafic bine articulat, în buna tradiție de peste 50 de ani a ‘’Baltagului’’. Tot alături de ‘’Baltagul’’ a fost – cu cântece de pe noul album ‘’Ți-am cântat lume o viață’’- Cornelia Ardelean Archiudean, cetățean de onoare al comunei și, iată, de peste 15 ani, solistă a Ansamblului folcloric ‘’Baltagul’’.
Ansamblul folcloric ‘’Someșul’’ din Beclean, condus de Mariana Harosa Moldovan s-a prezentat in fața publicului cu dansuri de pe Valea Someșului și cu soliștii Daniel Rațiu și Mariana Harosa Moldovan. Au urmat în recital soliști din mai multe zone folclorice ale țării: Vlăduța Lupău, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Anuța Iuga,, Mircea Simionca, Ioana Maria Ardelean, Ciprian și Mihaela Istrate, Mariana Anghel. Seara folclorică s-a încheiat cu recitalul, ca de obicei de excepție, al Ansamblului folcloric profesionist ‘’Mureșul’’ din Târgu Mureș - care a prezentat dansuri din Oltenia și Bihor dar și celebra suită de dansuri țigănești. In recital au fost ]ndelung aplaudați soliștii Maria Sântean Faghiura, Viorel Reghian la taragot, Leontina Pop și Dorina Oprea.
Tradiționalul foc de artificii a încheiat, târziu în noapte ediția a XII-a a Zilelor Monorului. Am remarcat între altele o organizare ca la carte în care tânărul viceprimar George Moțoc, aflat la prima experiență de acest gen, s-a implicat cu dăruire și cu eficiență. Cât despre primarul Ioan Cira, omul acesta de ani buni și-a pus întreaga viață în slujba monorenilor și gledinarilor pe care îi conduce cu pasiune, cu voință și cu pricepere. L-am văzut mereu preocupat de reușita în cele mai mici detalii a tot ce s-a planificat. Ardea parcă, așa, ca o flacără de emoție, de revederea cu artiștii invitați și, de ce nu, de satisfacția că, iată Bunul Dumnezeu a binecuvântat 12 ani acest Festival al valorilor monorene!
Am fost și eu pe acolo. M-am bucurat. Mi-a lipsit Gelu Furdui reținut cu ceva probleme pe la Cluj-Napoca. Mi-a lipsit Ilie Roiban care trece printr-o grea incercare. Mi-a lipsit timpul de a sta un pic la taifas cu un om care imi bucură întreaga ființă când îl întâlnesc și-l ascult- il numesc aici pe părintele Marius Avram. Nu mi-a lipsit însă mulțumirea de a mă amesteca tăcut și modest prin mulțimea de oameni veniți să se bucure la așa o sărbătoare a sufletului și a minții.
Am încheiat ziua cu gândul – ce să fac, il spun dacă așa l-am gîndit: că, iată, Țara aceasta numită România, din fericire, nu este nici/numai palatul Cotroceni, nici palatul Victoria, nici/numai palatul din Dealul Țăcăliei din București! Țara aceasta ca zidire eternă se cheamă Monor și/sau Gledin, Ocnița, Teaca, Milaș sau orice altă așezare de oameni truditori care cunosc și respectă munca cinstită, cuvântul dat.
Voi încheia cu versurile admirabilului om și poet George G. Echim:
Smeriti înălțăm rugăciuni către Dumnezeu
Se întâmplă ceea ce s-a mai întâmplat:
Iar, fii satului se-ntorc cu voioșie,
Inimile ne sunt pline de chemare,
Bat clopotele le Monor, a bucurie,
Biserica noastră este în sărbătoare!
Monorule, eu te văd ca pe o Gură de Rai
Monorule iubit, cu tot ceea ce ai….

Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5