Zilele comunei Telciu, sub semnul cifrei 10: muzică, lansări de carte şi sport

Primăria şi Consiliul Local Telciu, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură au organizat ediţia jubiliară, a X-a, a Zilelor comunei Telciu. Ca noutate, anul acesta, scena a fost amenajată într-o locaţie nouă, lângă sala de sport, unde mulţime de spectatori s-au bucurat atât de concertele de muzică uşoară, cât şi de cele de folclor. În prima zi au urcat pe scenă Adda, Kamelia, George Hora, DJ Jonnessey&Aner şi Lyke One.
Ziua de duminică a debutat cu Sfânta Liturghie, după care, la Primărie a fost organizat simpozionul „Să întâmpinăm cum se cuvine, cu respect şi recunoştinţă, împlinirea idelaurilor în cuget şi în simţiri a Centenarului Marii Uniri (1918-2018), urmând exemplul înaintaşilor noştri. Comuna Telciu, în contextul marii uniri şi a perioadei interbelice”. Premergător acestui eveniment s-au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din centrul comunei, dar şi la mormântul Doamnei cântecului sălăuan, Valeria Peter Predescu.
Cuvântul de deschidere al simpozionului i-a aparţinut primarului comunei Telciu, Sever Mureşan, după care moderarea a fost reluată de col. (r). Vasile Şt. Tutula – Cetăţean de Onoare al Telciului şi prof. Ioan Seni, preşedinte Astra Năsăud. Cu acest prilej a fost lansat volumul „Comuna Telciu la 770 ani de atestare documentară”, coordonat de primarul Sever Mureşan şi col. (r). Vasile Şt. Tutula, ce cuprinde lucrările ce s-au derulat în cadrul simpozionului aniversar şi omagial din 2015.
Sunt surprinse repere istorice, culturale, sociale ce au fost dezbătute în simpozionul de anul trecut de către cei care au dezbătut, în cadrul întâlnirilor devenite de acum tradiţionale la Telciu, teme interesante. Sperăm ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu lucrările susţinute anul acesta în cadrul simpozionului de către Vasile Şt. Tutula, Ioan Seni, Valeri Toderici, Romulus Berceni, Ana Filip, col. (r). Vasile Măgheruşan, col. (r). Ioan Cordovan, prof. Cristian Antonio Ilovan.
În acelaşi cadru, au fost lansate cărţi de către fiii acestor meleaguri, amintind aici pe Rodica Fercana, care s-a dovedit a fi harnică nu doar prin numărul de cărţi apărute în această perioadă, ci şi prin premiile aduse ca fiică a Telciului, diplomele fiindu-i înmânate primarului comunei. Au mai luat cuvântul oaspeţi precum Ioan Mititean – preşedintele Ligii Scriitorilor Năsăud, pictoriţa şi scriitoarea Victoria Fătu Nalaţiu, părintele Gavrilă Zinveliu din Buchigiu, scriitoarea Florica Dura ş.a.
Tot acum au debutat şi Şcoala de Vară de la Telciu, ediţia I, cu tema „Ruralitate, modernitate, (de)colonialitate” organizată de Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Istorie şi Filozofie, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”.
După-masa, folclorul a fost cel care a fost prezent pe scena sărbătorii, evenimentul debutând cu Fanfara ţărănească din Telciu, ansamblurile folclorice din localitate, ansamblurile „Izvoarele Bârgăului” – Tiha Bârgăului şi „Colibiţa” – Bistriţa Bârgăului, Grupul instrumental „Ceteraşii Someşeni” din Năsăud, şi soliştii vocali Alina Ceuca, Cristina Bugnar, Mălina Pop, Larisa Bozbici, Marcel Avram, Alexandra Ploae, Maria Homei Costea, Florina Bălan. Seara a fost încheiată de Cristian Pomohaci, care a făcut, ca de obicei, senzaţie, fiind aplaudat de iubitorii muzicii populare.
La eveniment au fost prezenţi şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean – Alexandru Pugna şi Ioan Ţintean, precum şi deputatul Ioan Oltean. În cadru festiv, primarul a înmânat diplome pentru 22 de familii care sărbătoresc Nunta de Aur.
„A fost o ediţie specială, de nota 10, la fel ca numărul la care a ajuns”, ne declară Ioan Simionca, maestru coregraf şi coordonator al evenimentului din Telciu din partea Centrului Judeţean pentru Cultură.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5