Zilele Poeziei la Dej

Sub acest generic s-a desfăşurat, în municipiul Dej, un eveniment cultural de ţinută, organizat de Clubul Cultural Euphorion, Casa Municipală de Cultură „George Coşbuc” Dej, Muzeul Municipal Dej, revista VERSO a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Dej.

În prima zi, cu începere de la orele 17, Galeriile de Artă „Frezia” din localitate au găzduit lansarea cărţilor: „Ambasadorul invizibil”, un roman de Nichita Danilov (Editura Polirom), „Cartea Alcool”, poeme, de Ion Mureşan (Editura Charmides, Bistriţa) şi „Buchetul de platină”, poeme, de Viorel Mureşan (Editura Eikon), toate trei apărute în acest an, 2010. În continuare, lectură publică susţinută de poeţii: Nichita Danilov, Viorel Mureşan, Medeea Iancu, Andrea Hedeş, Ioan Mărginean şi Ion Mureşan, după care a urmat decernarea Premiului Naţional de Literatură „Radu Săplăcan” tinerei poete Medeea Iancu, studentă la Facultatea de Litere a UBB Cluj, pentru volumul în manuscris „Divina tragedie”.

A doua zi a manifestărilor a debutat, la ora 12, în amfiteatrul Colegiului Naţional „Andrei Mureşeanu” din Dej, cu conferinţa „Eshatologie şi calcul infinit” susţinută de filosoful Florin Octavian din Cluj, iar în după-amiaza aceleiaşi zile, tot la Galeriile de Artă „Frezia” a avut loc lansarea noului volum (cel de al patrulea) al poetului şi preotului (originar din Măluţ, judeţul Bistriţa-Năsăud) Ioan Mărginean: „Anotimpul din Patmos”, abia ieşit de sub tiparmiţa Editurii Brumar din Timişoara. Despre carte şi autorul acesteia au vorbit: Nichita Danilov, Viorel Mureşan, Ion Mureşan şi Jan Maters din Dalfsen, Olanda, venit anume pentru acest eveniment, la care şi-au mai dat concursul: soprana Ioana Badiu, originară din Dej şi stabilită în Italia, care a încântat publicul (numeros şi avizat!) cu arii celebre din opere; fraţii Dorina şi Marin Grad, artişti interpreţi din Dej şi două grupuri de colindători, tot din Dej. În încheiere, autorul a acordat autografe celor care au cumpărat cartea de poeme semnată IOAN MĂRGINEAN.

Moderatorul acestor manifestări (să nu uităm!) a fost poetul, prozatorul şi criticul literar, mereu pus pe fapte mari, Luigi Bambulea, redactor al revistei VERSO.

test2

Comentarii

01/01/11 14:55

Of, of, cum induceti lumea in eroare! Verificati informatia inainte de a o publica!
Facultatea de Teatru si Televiziune din cadrul Ubb-ului, nu Facultatea de Litere. Este o diferenta intre Teatru si Litere, nu credeti?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]