„Ziua Drapelului Naţional” marcată de „ziua de doliu naţional”

Ca în fiecare an, în data de 26 iunie sărbătorim „Ziua Drapelului Naţional”, unde drapelul României este înălţat pe catarg printr-un ceremonial militar şi religios specific, cu toate onorurile ce se cuvin unui asemenea eveniment.
În garnizoana Bistriţa, Drapelul Naţional a fost coborât de pe catarg în 25.06.2013 şi depus la biserica „Coroana” de la Protopopiatul Bistriţa, unde, în data de 26.06.2013, începând cu ora 9.00, a avut loc oficierea slujbei de sfinţire a Drapelului Naţional, după care a urmat ceremonialul militaro-religios şi ceremonia publică de înălţare a drapelului pe catargul din Piaţa Centrală a municipiului Bistriţa.
După primirea onorului din partea Gărzii de Onoare a Brigăzii 81 Mecanizată, de către prefectul judeţului – Ioan Ţintean, preşedintele C.J. – Radu Moldovan, primarul Bistriţei – Ovidiu Creţu şi gen. de brigadă – dr. Dan Grecu – comandantul Brigăzii 81 Mecanizată şi comandantul Garnizoanei, a urmat ceremonia de sărutare, în genunchi, a Drapelului Naţional de către soborul de preoţi, coordonaţi de către PC preot protopop Alexandru Vidican, urmaţi de oficialităţile care au primit onorul.
În acordurile Imnului României, Drapelul Naţional a fost înălţat pe catarg, după care prefectul Ioan Ţintean a prezentat Hotărârea de Guvern prin care s-a decis ca ziua de 26 iunie 2013 să fie declarată zi de doliu naţional în memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru, prin care Drapelul Naţional a fost arborat în bernă de toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale.
Prefectul judeţului a propus un moment de reculegere pentru memoria celor dispăruţi, iar numeroasa asistenţă a ţinut minutul de reculegere, cu rugămintea ca „bunul Dumnezeu să-i aibă în pază sufletele lor şi transmitem condoleanţe familiilor”, a precizat prefectul.
La semnalul specific al trompetistului, Drapelul Naţional ridicat pe catarg a fost coborât în bernă, ceea ce a umbrit şi a scurtat ceremonialul militar şi religios, fiind cuprinşi şi marcaţi de durere toţi românii faţă de compatrioţii noştri care şi-au pierdut pe cei dragi.
Au fost prezenţi la dubla semnificaţie reprezentanţii autorităţilor publice locale, reprezentanţii instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cadrele militare active, în rezervă şi retragere, cetăţeni, tineri, copii etc., din municipiul Bistriţa, iar activităţi similare s-au desfăşurat în garnizoanele Dej, Turda şi Prundu Bârgăului.

Comentarii

27/06/13 08:55
Vizitator

La Bistrita, piata Unirii ar fi locul cel mai potrivit de arborare a drapelului national. Piata Unirii din Bistrita isi trage numele de la Marea Unire din 1918. Cu toate acestea, un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, desi numele pietei nu are nimic de-a face cu mica unire, creind confuzie si deturnand astfel semnificatia numelui pietei. De aceea, sugerez ca in locul bustului lui Cuza da fie mutat catargul cu Drapelul National din Piata Centrala care si asa este prea incarcata cu simboluri. Astfel Piata Unirii ar gazdui drapelul tricolor sub care s-a infaptuit Marea Unire restabilind macar simbolic adevarul istoric legat numele pietei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5