ZIUA EUROPEANA FARA AUTOTURISME

Acum doua zile, s-a tinut si la noi,fiecare dupa cum a considerat, ZIUA FARA AUTOTURISME. Plecand de la aceasta,se pune stringent urmatoarea intrebare: AR TREBUI REINVENTAT MERSUL PE JOS?

Pentru multi dintre noi ,categoric DA.Povestioara urmatoare, am tot spus-o cui a vrut sa ma asculte sin u este una inventata,cu scop didactic.Este cat se poate de reala. Acum aproximativ 15 ani am cunoscut o persoana care numai la baie nu mergea cu masina. Daca avea de mers dupa paine sau tigari de exemplu pina la colt, 200 de metri,chiar si pina acolo numai cu masina mergea.

Era insa negru de suparare, era extrem de grav bolnav, cardiac, tocmai se intorsese de la Targu –Mures de la clinica, profesorul de acolo i-a spus printre alte sfaturi,ca daca doreste mai mult de 6 luni de viata sa-si vanda masina. Nu si-a vandut-o dar a renuntat aproape total la ea, inlocuind-o cu propulsia cu care l-a inzestrat Dumnezeu adica mersul pe jos. Acum, la aproape 55 de ani,are o conditie fizica si o sanatate mai bune decit multi tineri cu 20-30 de ani mai putin, isi indeplineste un “kilometraj”de mers pe jos zilnic apreciabil si spune tuturor care vor sa-l asculte,cu argumente si sfaturi, cum s-a nascut a doua oara. Nu este un personaj imaginar, este cit se poate de real, si din fericire pe relativ multi dintre prietenii,rudele si cunoscutii lui a reusit sa-I converteasca la “noua religie”.Poate pentru unii pare exagerat, dar el isi respecta cu religiozitate programul zilnic de activitati fizice nimic nu este mai important pentru el si nu si_ar mai schimba niciodata viata cu cea de inainte.

Alaturi de alimentatia neadecvata,nerationala,fara masura, sedentarismul este una dintre cele mai scurte si usoare cai spre nenumarate boli,spre degradarea dramatica a calitatii vietii personale, spre scurtarea ei, spre suferinta, spre mari costuri materiale si afective personale si familiale,costuri materiale imense pentru societate.

Va enumeram in continuare cateva beneficii ale exercitiului fizic regulat:

• Te ajuta sa te simti mai bine. Hormonii responsabili de aceasta stare de buna dispozitie ce urmeaza exercitiului fizic s-au dovedit a fi foarte benefici pentru sanatate.

• Intareste inima.

• Scade tensiunea arteriala si pulsul de repaos, protejand astfel inima si vasele sanguine.

• Scade nivelul colesterolului sanguin.

• Intareste oasele, ajutand la fixarea calciului si a altor minerale.

• Persoanele sedentare trecute de 50 de ani pierd din ce in ce mai mult calciu si masa osoasa.

• Combate depresia.

• Inlatura anxietatea si stresul.

• Sporeste vigoarea si eficienta in toate domeniile vietii.

• Ajuta la mentinerea unei greutati corporale ideale prin dezvoltarea musculaturii si arderea grasimii. Exrcitiul fizic moderat scade pofta de mancare prin cresterea temporara a nivelului zaharului sanguin.

• Imbunatateste circulatia ajutand astfel la vindecarea zonelor lezate ale organismului si limpezeste mintea. Este de asemenea unul dintre cele mai bune somnifere.

Cel mai “ieftin” si la indemana este banalul mers pe jos. Urcatul scarilor, alergatul, ciclismul, diversele jocuri, sau orice alta miscare sunt binevenite.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5