Ziua Memoriei, la Sighetu Marmației

prof. Constantin Totir

Găzduită de Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței, Ziua Memoriei, a avut un program interesant și bogat: Rusaliile Negre, 65 de ani de la deportarea din iunie 1951; O fereastră spre libertate, 60 de ani de la mișcările studențești anticomuniste din 1956; Lansări de carte; Vizitarea muzeului; Vernisajul tripticului, Reqiem de Vasile Cupșa, dedicat victimelor comunismului; Serviciul religios la Cimitirul Săracilor.

          Lucrările au fost conduse de Romulus Rusan, literat de renume, autor și coordonator a numeroase cărți despre rezistența anticomunistă, dintre care amintim, din lipsă de spaţiu, doar Cartea Morţilor. Reușita acestei  activități pentru cinstirea eroilor anticomuniști se datorează  coordonării de către  „poeta libertății” - Ana Blandiana. Echipa de la Academia Civică-Ioana Boca, Virginia Ion și Andreea Cârstea, precum și personalul memorialul s-au implicat cu dăruire și profesionalism în desfășurarea lucrărilor.

          Slujba de pomenire de la Cimitirul Săracilor a fost oficiată pe rând de preoții greco-catolici și de preoții ortodocși. Ce frumos era odată când oficiau slujba împreună!

          Participanții, foști deținuți politic, deportați, persoane persecutate crunt de regimul comunist și-au depănat amintirile cu decență dar hotărât, exprimându-și încă odată atașamentul față de valorile democrației și patriotismul. Din partea AFDPR Bistrița-Năsăud a participat domnul Bor Florian peședintele organizației.

        Sala din cadrul memorialului s-a dovedit neîncăpătoare, dar ce frumos ar fi fost dacă alături de dânșii ar fi participat și mai mulți tineri care să înțeleagă ce  odios a fost regimul comunist, declarat ilegal și criminal de către Parlamentul României .

        Cine vrea să înțeleagă istoria României din perioada comunistă să treacă pe la Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței din Sighetu Marmației.

        Organizarea acestui eveniment s-a bucurat și de sprijinul Fundației Hanns Seidel .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5