Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – WHepD 28 iulie 2012

Virusurile hepatice B, C, A şi în mai mică măsură D şi E afecteaza în prezent sute de milioane de persoane. Hepatitele virale (HV) pot provoca infecţii acute sau cronice; inflamaţia ficatului poate duce la ciroză şi cancer.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei - WHepD este celebrată la nivel global pe fiecare 28 iulie, focalizând atenţia publică pe factorii de risc, prevenţia şi tratamentul hepatitelor virale. WHepD reprezintă o oportunitate majoră pentru sistemele sanitare şi grupurile de pacienţi de a întocmi bilanţuri şi a grăbi progresele într-un domeniu important critic al sănătăţii publice.
Tema WHepD 2012 “Hepatita este mai aproape decât bănuim: indiferent de vârstă, rasă, ocupaţie sau mediu socio-cultural”, evidenţiază faptul că hepatita nu alege, incidenţele mari privind diferite tipuri de HV fiind înregistrate şi în ţări dezvoltate precum Danemarca, Marea Britanie sau Suedia. Sub sloganul “Hepatita prezintă potențial letal: să o cunoaştem, să ne protejăm, să o combatem”, WHepD 2012 are ca scop consolidarea ripostei globale împotriva unei boli cu simptome rareori evidente dar cu potenţial letal, ce afectează una din 12 persoane.
La nivel naţional obiectivele WHepD vizează creşterea conştientizării populaţiei în privinţa măsurilor stil de viaţă pentru prevenirea hepatitelor virale; păstrarea şi sporirea vigilenţei la manipularea produselor din sânge în mediul spitalicesc; menţinerea preocupării privind acoperirea vaccinală anti-HVB în mediile defavorizate; extinderea teritorială a vaccinării anti-HVA.
*
Ultimele date raportate de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) indica între 2008-2009 o anumită descreştere a incidenţei HVB şi HVC în timp ce incidenţa HVA este staţionară. În context UE, România se plasează în 2010 pe locurile 3 şi 5 cele mai nefavorabile în privinţa HVB respectiv HVA şi pe locul 3 cel mai favorabil în privinţa HVC.
Conform statisticilor recente, în ţara noastră incidenţa agregată (însumând toate tipurile de hepatită virală) raportată preliminar pe primele 9 luni din 2011 este în descreştere faţă de perioada similară a lui 2010; reamintim totuşi că HVA înregistra o anumită creştere între 2008-2010.
Principalele grupuri comune de risc pentru hepatitele virale sunt (în ordinea importanţei):
• Persoanele care au nevoie frecvent de sânge sau produse din sânge.
• Beneficiarii transplantului de organe.
• Persoanele care sunt expuse riscului de infecţie prin natura profesiei, începând cu personalul medical.
• Copiii şi adolescenţii sub 18 ani nevaccinaţi.
• Persoanele cu comportament sexual de risc ridicat.
• Consumatorii de droguri injectabile.
Vaccinarea reprezintă pilonul principal de prevenire a HVB şi HVC. Vaccinul anti-HVB se administrează nou-născuţilor în trei sau patru doze separate, ca parte a planurilor naţionale de imunizare. Vaccinul împotriva hepatitei A poate fi administrat ca parte regulată a programului de vaccinare timpurie (copii mai mari de un an) şi înainte de călătorie în zone geografice cu prevalenţă mare.
În România este prevăzută vaccinarea obligatorie HVB3 la sugari (naştere, 2 luni, 6 luni) în întreaga ţară precum şi vaccinarea HVA pe o parte din teritoriu (din 2009). În comunităţile defavorizate, acoperirea vaccinală corespunzătoare continuă să reprezinte o problemă încă nerezolvată în ţara noastră.
Dintre măsurile de prevenţie nespecifice fac parte igiena personală strictă, în special în mediul spitalicesc, sanitaţia şi salubrizarea eficiente, apă potabilă la standarde de securitate, screeningul donatorilor de sânge, evitarea utilizării în comun a instrumentelor de igienă personală, generalizarea seringilor de unică folosinţă, evitarea tatuajelor şi piercingurilor, comportament sexual decent şi igienă sexuală strictă.
Măsurile de protecţie nespecifice adresând stilul de viaţă sunt de importanţă capitală în reducerea impactului hepatitelor virale asupra sănătăţii publice. În această privinţă rămân multe de făcut în România, un rol important revenind reţelei naţionale de promovarea sănătăţii.
*
În judeţul nostru în primele 11 luni ale anului 2011 proporţia cazurilor noi de hepatită virală (date însumate pentru toate tipurile) s-a ridicat la 53cazuri faţă de 54 cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2010.
Judeţul nostru se plasează astfel la nivelul mediu pe o scară a incidenţelor 9 luni/2011 cu maxim în judeţul Bihor (177 cazuri sau 40,03 %000) şi minim în judeţul Tulcea (7 cazuri sau 3,81 %000). La noi ca şi în alte judeţe sunt necesare eforturi continue în privinţa extinderii acoperirii vaccinale, cu precădere în comunităţile defavorizate, dar mai ales în privinţa educaţiei sanitare ţintind prevenirea hepatitelor prin măsuri şi precauţii ţinând de stilul de viaţă al populaţiei şi de igiena intra-spitalicească.
*
Celebrarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei – WhepD 2012 în judeţul nostru include următoarele evenimente: activitati si distribuire de materiale informative pe aceasta tema la strandurile si bazinele din oras,farmacii sectii de spital,precum si in cadrul Festivalului international de folclor “Nunta Zamfirei’ care se desfasoara in aceiasi perioada.
Partenerii noştrii din mass-media sunt invitaţi să ia parte la aceste eforturi de conştientizare a populaţiei şi a furnizorilor de servicii medicale în privinţa unei afecţiuni cu potenţial letal care afectează unul din 12 locuitori ai planetei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5