ZIUA MONDIALA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

În perioada 24 martie- 10 aprilie 2015, se va desfăşura campania cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei.
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an 9 milioane de oameni se imbolnăvesc de tuberculoză. Un număr de 1,3 milioane decedează din cauza tuberculozei. Un număr de 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare.
Peste 95% din cazuri au apărut în țãrile cu venituri mici și medii. Tuberculoza se regãsește printre primele 3 cazuri de deces la femeile cu vârste între 15 si 44 de ani.
În anul 2012, aproximativ 530 000 copii au fost diagnosticaþi cu TB, iar 74 000 copii au murit avand drept cauzã tuberculoza.
Deși numãrul anual de cazuri de boalã scade cu valori mici, existã un semnal cã obiectivele stabilite de cãtre Organizaþia Mondialã a Sãnãtãții de a reduce numãrul de cazuri de boalã vor fi atinse și dupã anul 2015.
Conform datelor WHO/Europa, HFA Database din iulie 2012, România ocupă locul 5 în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Euroeană.
România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual.
Mesajul Campaniei din acest an este:
ATINGE ŢINTA DE 3 MILIOANE. GĂSEŞTE. TRATEAZĂ. VINDECĂ TUBERCULOZA.
Campania de luptă împotriva Tuberculozei din 2015 urmăreşte toate obiectivele inscrise in Planul Global Stop TB 2011- 2015 şi va permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.
Activităţile propuse în cadrul acestei Campanii sunt:
Distribuirea de materiale informative specifice temei;
Informarea populaţiei ţintă cu privire la TBC.
Parteneri ai acestei campanii vor fi:
Administraţia publică locală
Inspectoratul şcolar
Direcţia judeţeană de asistenţă comunitară.

Director
Dr. Anca Andritoiu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5