Ziua Naţională a României, marcată, printr-o şezătoare literară, de elevii din Teaca

Andrei Bondrea, cls a VII-a

Biblioteca Liceului Teoretic „C.R. Vivu”’ Teaca a fost gazda șezătorii „Poveşti din sat”, obicei străvechi, care a avut rolul de a spori dragostea pentru țară şi pentru tradiţiile noastre, în organizarea bibliotecarului Anna Mihalci.

Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu cântece de laudă și poezii patriotice. Elevii din ciclul gimnazial au recitat poezii care ne-au amintit  de ce trebuie să fim mândri de țara noastră și de ce trebuie să o iubim.

Ne-am întors în timp, am îmbrăcat staiele naționale românești și iată-ne la șezătoare. Fiecare fată cu lucrușorul ei de mână încercând să-și arate măiestia. Semne de carte împletite în trei culori -  roşu, galben şi albastru  - au invadat masa, ștrimpci de lână pufoși, broderia cu acul pe etamină, ștricălituri felurite, toate ducându-ne cu gândul la frumusețile țării noastre. Bucatele tradiționale: - palaneț cu cureci, cornulețe cu dulceață de gutui, cozonaci, mere,  nuci și ceai fierbinte -  au făcut atmosfera mai îmbietoare.

            Nu au lipsit poveștile frumoase presărate cu tot felul de neologisme și regionalisme, care cu mult profesionalism au fost explicate şi analizate de profesorii noștri de limba şi literatura română şi de istorie. De altfel, a fost evocată şi  memoria romancierului Liviu Rebreanu de la a cărui naștere se împlinesc 132 de ani.

            Am admirat hainele tradiționale, portul autentic românesc, cea mai veche ie, cu o lucrătură deosebită care a adunat o sută de ani. Ia era o moștenire păstrată cu grijă și multă prețuire.

Părinții invitați ne-au împartășit cu mult drag amintirile lor. Am petrcut momente frumoase.  La mulţi ani, Românie dragă!

 

 

 

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]