Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Ziua Porţilor Deschise, la ISU Bistriţa şi subunităţile de intervenţie din judeţ

Anul acesta Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale va fi sărbătorită pe data de 13 octombrie. Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud organizează "Ziua Porţilor Deschise", joi, între orele 12.00 şi 17.00, atât la reşedinţa instituţiei din municipiul Bistriţa, cât şi la subunităţile de intervenţie din judeţ (Secţia de Pompieri din Năsăud, precum şi la Gărzile de Intervenţie din Beclean, Sîngeorz Băi şi Prundu Bîrgăului).

„Cu acest prilej, se vor desfăşura activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor judeţului Bistriţa – Năsăud privind riscurile generatoare de dezastre naturale, regulile de comportare în momentul producerii acestora, precum şi prezentarea mijloacelor de intervenţie în caz de dezastre şi modul de utilizare al acestora”, precizează Marius Rus, purător de cuvânt al ISU BN.

Potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (O.N.U.), 13 octombrie a fost desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.

         Riscurile naturale la nivelul judeţului Bistriţa - Năsăud sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase (furtuni, inundaţii, secetă, îngheţ) şi fenomene distructive de origine geologică (alunecări de teren şi cutremure de pământ). Apărarea împotriva riscurilor implică în primul rând cunoaşterea lor. Este cunoscut faptul că 90% din toate calamităţile naturale sunt legate de vreme, climă şi apă. Statistica din ultimul deceniu arată, că numărul total de calamităţi naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinţă de creştere atât după intensitate cât şi după frecvenţa lor. Aceasta duce la creşterea pagubelor materiale şi a numărului de jertfe umane. Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ în primul rând pierdeile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată.

„Prin atribuţiile pe care le au, Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă sunt în prima linie, atât prin activitatea de prevenire a producerii unor situaţii de urgenţă, respectiv de limitare a efectelor acestora, cât şi prin activitatea de intervenţie în cazul manifestării lor”, menţionează sursa citată.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5